Barangolj lila mezőkön a nagyvilágban (képriport)

Nem csak hasznos növény a levendula, de lelkünknek is jót tesz a lila mezők látványa... Íme, több kontinens levendula mezői!Már több mint 2500 éve ismerjük a levendulát. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. A parfüm iparban és a legjobb minőségű kozmetikumok készítéséhez különleges illatanyaga miatt széles körben alkalmazzák. Lazító, görcsoldó, nyugtató, frissítő és fertőtlenítő hatása közismert.

Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére, míg leveleit hús- és gombaételek elkészítéséhez használják. Erős illatanyaga rovarűzésre is alkalmassá teszi. A Földközi-tenger mellékéről származó, mediterrán félcserje, melynek Virágai kékeslilák vagy mélylilák és nyáron nyílnak. Mára az egész világot meghódította Japántól Amerikáig:

Provence

Provence Avignon

Június végétől augusztus végéig  Dél-Franciaországban, Provence-ban a levendula mezők virágba borulnak, látványuk és illatuk elbűvöli a látogatókat. Európában, ha levenduláról beszélünk, azonnal ez a vidék jut eszünkben. A világ levendula termésének egyharmada innen származik.

A francia impresszionista festőket is megihlették a levendulamezők, gyakori témájuk volt ez a csodálatos táj.

Sault városát a levendula fővárosának tekintik, ebben az évben augusztus 15-én rendezik meg a levendula fesztivált, de egész nyáron át programokkal várják az idelátogatókat.
Sault városa a mezők felett...


Anglia, Németország

Európában Franciaországon kívül is, és távoli tengerentúli országokban is találunk levendula termelő vidéket.
Az angliai Norfolk levendulamezői.
Kastellaun, Németország, Levendula labirintus

Amerika

Észak-Amerika levendula fővárosa Sequim, ahol a Levendula Fesztivált idén 2012. július 20-21. között tartják.
Levendula farm Sequimben.
La Tomita Farm Washingtontól nem messze.

Japán és Tasmánia

Hokkaido sziget, Japán, Furano
Bridestowe Lavender Farm, Tasmánia, Nabowla
Tasmánia, Nabowla

A tihanyi őslevendulás


Bittera Gyula gyógynövényszakértő volt, aki 1920-ban földet bérelt a tihanyi apátságtól és a Franciaországból hozott levendula szaporításával elkezdődött a magyarországi ültetvény története. A helyi klímának és Bittera szakértelmének köszönhetően egyre nagyobb hírnévre tett szert. A mi levendulánk ugyanis magasabb illóolajtartalmú volt, mint az eredeti francia.
A tihanyi őslevendulás

Sajnos a háború után tönkre ment a levendulás és csak a kilencvenes években kezdődött az újratelepítés és a megmaradt őslevedulás gondozása. Ma már újra Magyarország egyik híressége a Tihanyi Levendulás, ahol évente fesztivált rendeznek és újra gyönyörködhetünk a levendula virágzásban.
Aratás Tihanyban

A tihanyi Csúcs-hegy oldalában található a mai napig az őslevendulás, mely június vége felé lilába öltözteti a hegyet. A látvány lenyűgöző, érdemes leülni közé, és a páratlan kilátásban gyönyörködni, szívni a jellegzetes illatát.


Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Szedd magad levendula: idén is eljött a nyár egyik legjobb programja!

A Levendula Fesztivál lesz most hétvégén, 23-25-ig tart Tihanyban, ahol mindenhez hozzájuthatsz, ami levendulás, és persze nagyon sok érdekes programmal készülnek kicsik és nagyok számára.

Kerti tó vagy medence? 8 meggyőző érv a természet oázisa mellett

Nem túlzás azt mondani, hogy sokunk álma egy kerti medence vagy tó. Jó hír, hogy a mindkettőt megvalósíthatjuk egyszerre, ha vegyszermentes, természetes medence mellett döntünk.

26 év. Ennyi idő alatt újratelepítette az esőerdőt ez a házaspár

Felemelő történet a hétköznapok valós hőseiről. Egy házaspár, akik virágzó erdőt teremtett ott, ahol már szinte minden élet eltűnt...

Lehengerlő látvány: fűzfavesszőből készült alkotások

A fűzfát már régóta használják a kertekben dekorálás céljából, de egyéb, kreatív alkalmazásának is ezernyi példája ismert.

Ezek a virágok most nekünk nyílnak: most öltözik pirosba sokfelé a határ (vöröslő képsorozat a pipacsmezőkről)

Pirosba öltözött az ország sok részén a határ. Ezek a virágok most nekünk nyílnak...


NAPI BOLDOGSÁG