Barangolj lila mezőkön a nagyvilágban (képriport)Már több mint 2500 éve ismerjük a levendulát. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. A parfüm iparban és a legjobb minőségű kozmetikumok készítéséhez különleges illatanyaga miatt széles körben alkalmazzák. Lazító, görcsoldó, nyugtató, frissítő és fertőtlenítő hatása közismert.

Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére, míg leveleit hús- és gombaételek elkészítéséhez használják. Erős illatanyaga rovarűzésre is alkalmassá teszi. A Földközi-tenger mellékéről származó, mediterrán félcserje, melynek Virágai kékeslilák vagy mélylilák és nyáron nyílnak. Mára az egész világot meghódította Japántól Amerikáig:

Provence

Provence Avignon

Június végétől augusztus végéig  Dél-Franciaországban, Provence-ban a levendula mezők virágba borulnak, látványuk és illatuk elbűvöli a látogatókat. Európában, ha levenduláról beszélünk, azonnal ez a vidék jut eszünkben. A világ levendula termésének egyharmada innen származik.

A francia impresszionista festőket is megihlették a levendulamezők, gyakori témájuk volt ez a csodálatos táj.

Sault városát a levendula fővárosának tekintik, ebben az évben augusztus 15-én rendezik meg a levendula fesztivált, de egész nyáron át programokkal várják az idelátogatókat.
Sault városa a mezők felett...


Anglia, Németország

Európában Franciaországon kívül is, és távoli tengerentúli országokban is találunk levendula termelő vidéket.
Az angliai Norfolk levendulamezői.
Kastellaun, Németország, Levendula labirintus

Amerika

Észak-Amerika levendula fővárosa Sequim, ahol a Levendula Fesztivált idén 2012. július 20-21. között tartják.
Levendula farm Sequimben.
La Tomita Farm Washingtontól nem messze.

Japán és Tasmánia

Hokkaido sziget, Japán, Furano
Bridestowe Lavender Farm, Tasmánia, Nabowla
Tasmánia, Nabowla

A tihanyi őslevendulás


Bittera Gyula gyógynövényszakértő volt, aki 1920-ban földet bérelt a tihanyi apátságtól és a Franciaországból hozott levendula szaporításával elkezdődött a magyarországi ültetvény története. A helyi klímának és Bittera szakértelmének köszönhetően egyre nagyobb hírnévre tett szert. A mi levendulánk ugyanis magasabb illóolajtartalmú volt, mint az eredeti francia.
A tihanyi őslevendulás

Sajnos a háború után tönkre ment a levendulás és csak a kilencvenes években kezdődött az újratelepítés és a megmaradt őslevedulás gondozása. Ma már újra Magyarország egyik híressége a Tihanyi Levendulás, ahol évente fesztivált rendeznek és újra gyönyörködhetünk a levendula virágzásban.
Aratás Tihanyban

A tihanyi Csúcs-hegy oldalában található a mai napig az őslevendulás, mely június vége felé lilába öltözteti a hegyet. A látvány lenyűgöző, érdemes leülni közé, és a páratlan kilátásban gyönyörködni, szívni a jellegzetes illatát.


Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Csak ámulunk: szenzációsak az év panorámafotói

Nem győzünk álmélkodni az év panorámafotóin! Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az EPSON nemzetközi panorámafotós pályázatát, a győzteseket pedig szerdán ki is hirdették.

Hogyan szorítod ökölbe a kezed? Sok mindent elárul rólad

Eszedbe jutott valaha is, hogy még az sem mindegy, hogyan szorítod ökölbe a kezed? Pedig valóban nem az. Ez az önkéntelen avagy tudattalan mozdulat nagyon érdekes dolgot árul el rólad. Szóval, hogyan szorítod ökölbe a kezed? És vajon mit jelent mindez a számodra?

Alighanem ez az ország legkülönösebb fája

A napokban a Facebookon tettek közzé egy fotót Ceglédbercel egyik fájáról, ami nemcsak pompás színezetével, hanem egyedülálló formájával is lenyűgözi az arra járókat.

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!


NAPI BOLDOGSÁG