Egy nagymama bölcs tanácsa mindenkorra


A történet egy elkeseredett fiatal lányról szól, akinek rosszul mennek a dolgai, és úgy tűnik, hogy élete darabokra hullik. Valahányszor megold egy problémát, mindig újabb jelenik meg életében. Nem tudta, hogyan menjen tovább az életben, így elment a nagymamájához, hogy elpanaszolja napi küzdelmeit.

A nagymama csendesen meghallgatta unokáját és kiment a konyhába. Fogott három fazekat és elkezdett mindegyikben vizet forralni, majd az egyikbe fazékba sárgarépát, a másikba tojást és a harmadikba kávészemeket tett.

20 perc elteltével eloltotta a tüzet, majd egy tálba tette a tojásokat, egy tányérba a sárgarépát és kitöltötte a kávét egy csészébe.

Ezután megkérdezte az unokájától:

- Kedvesem, mit látsz itt?

-Tojást, sárgarépát és kávét - válaszolta.

Ekkor arra biztatta, hogy tapintsa meg a sárgarépát. A lány megtapintotta és érezte, hogy puha. Ekkor arra kérte, hogy hántsa le a tojás héját és a lány, érezte, hogy a tojás nagyon kemény. Végül maradt a kávékóstolás. A lány elmosolyodott ahogy a gazdag aromát megízlelte, majd megkérdezte:

- Mit jelentenek mindezek nagyikám?

A nagymama pedig elmagyarázta:

Drága unokám! Láthattad, hogy mind a három elemet ugyanolyan körülmények közé helyeztük, forró vízbe. Csakhogy mindegyik különbözőképpen reagált erre, a sárgarépa megpuhult és törékennyé vált, a tojások erősen megkeményedtek, ellenben a kávé megváltoztatta a vizet.

- Mit gondolsz, te melyikhez hasonlítasz ezek közül? Amikor a mostoha körülmények kopognak ajtódon, te hogyan válaszolsz erre? Mikor problémád van és összecsapnak a fejed felett a hullámok, te hogyan reagálsz?

Répa, tojás, vagy kávé vagy? Sárgarépa, aki erősnek tűnik, de mikor a dühe elszáll, megpuhul és elveszti az erejét? Tojás, aki kezdetben képlékeny, de ha fájdalom éri, megerősödik, hiszen ha érzékeny is volt, de a megpróbáltatások, szakítások, a halál, erőssé tette, kővé változtatta a szívét? Vagy olyan vagy, mint a kávé, ami megváltoztatja a víz színét, ha fáj is neki. Mikor forró víz éri, illatozó aromát bocsát ki, és akármennyire is fáj, képes saját előnyére fordítani a nem túl előnyös helyzetet.

Legyél kávé, édesem. Mindig próbálj meg a kávé lenni!


Szerző: ismeretlen / Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük!

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz számukra egy csekk kitöltse, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a "működési elveiről". Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is...

A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell (Ne félj meghozni őket)

Utunk mindenképp vezet valahová, csak épp nem mindegy, hogy hová. A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell.

HÚSLEVES (nem egyszerűen gyógyszer és ebéd, nem egy szimpla étel, a húsleves a minden)

Ez a film a karácsonyi húsleves készítését dolgozza fel, de ne a klasszikus főzőműsorra gondoljon valaki, ha esetleg tervbe veszi a megnézését. Inkább a főzés hangulata, és közege ami lényeges. A videó hangulata, a nyugalma, visszarepít egy szebb világba!

Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.

100 évesen kertet művel és állatokat tart az egykori lágerszakács

Vaskor István- a vidék újságírója, a Sokszinú Vidék magazin munkatársa készített egy csodálatos interjút. Alanya egy olyan ember, akinek élete mindannyiunk előtt példaként lebeghet. Csodálatos interjú kitartásról, élni akarásról, hűségről.


NAPI BOLDOGSÁG