A régi hajósok még tudták, hogy hosszú utak egyik legnagyobb veszélye a rettegett skorbut. A HPH bloggal közös cikksorozatunk legújabb részében leleplezzük az ellenszert!
Jó ideig rejtély volt, mitől is alakul ki ez a rettegett és halálos betegség. Hiába kímélte a skorbut a savanyúsággal utazó hajókat, csak az 1900-as évek elején jöttek rá, hogy ez bizony valamilyen vitaminhiány lehet.
A végső felfedezést, vagyis hogy miben található meg ez a C-vitamin, Szent-Györgyi Albert tette meg. Egy véletlen folytán döbbent rá, hogy a mellékvese - ami akkori kutatásának tárgya volt - bizony tartalmaz hexuronsavat, azaz C-vitamint. A bökkenő viszont az volt, hogy 20 gramm hexuronsavhoz 66 kg mellékvese kell. Ehhez tudni érdemes, hogy egy darab ilyen mellékvese körülbelül 10-18 gramm. Így hát Szent-Györgyi tovább keresgélte, hogy miben lehet még C-vitamin. Egyik nap paprikát kapott vacsorára a feleségétől. Mi jut eszébe egy igazán orientált kutatónak? Megnézte, van-e a menüben C-vitamin. Volt!
Ezért ma már boldogan és tudatosan fogyasztjuk. Lehetőleg természetes forrásból, hiszen így szívódik föl a legjobban. Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin, folyamatosan ürül a szervezetből. Emiatt nap mint nap rendszeresen fogyasztanunk kell C-vitamin tartalmú ételeket!
Legmagasabb C-vitamin tartalmú ételeink:
Arról, hogy mennyi a napi beviteli érték és hogy mennyi C-vitamint kell ahhoz szednünk, hogy egészségesek legyünk, netán túladagoljuk magunkat, komoly viták folynak. Minden esetre a savanyú káposzta mérgezés egyelőre ismeretlen fogalom, úgyhogy biztos ami biztos: jó sokat egyetek így a tél végén!
Forrás: Health Peace Happiness blog