Így készítsünk házi patikát otthonra! - Erdei mályva /1. rész

Az a szándékom, hogy minél többen, minél többet tudjunk és ismerjünk meg  a gyógyhatású növényekről - vallja növényorvos szakértőnk, Antics Katalin, akinek tollából mostantól még többet tudhatsz meg a minket körülvevő, gyógyító természetről!


Természetesen nem titkolt az a szándékom sem, hogy kevesebbet menjünk a patikába, ne vegyünk magunkhoz olyan sok mérget, még gyógyszer formájában sem.  Ma már egyre többen tudjuk és ismerjük fel, hogy a gyógyszerek sok esetben nem is gyógyítanak, csupán elnyomják betegségünk tüneteit.  

  
Elérkezett az ősz: a rövidebb nappalok és hosszabb éjszakák időszaka, valamint az egyre hűvösödő időjárás kora. A természet lassan pihenőre tér. Itt az idő, hogy feltöltsük mi is a házi patikánkat, de természetesen, ahogy már említettem nem a gyógyszertárból, hanem magából a természetből.
 
Gyűjtsünk be néhány gyógynövényt, ami erősíti az immunrendszerünket, meghűléskor és egyéb nyavalyák esetében is rendelkezésünkre állnak és egyszerűen felhasználhatjuk, vagy éppen teát is készíthetünk belőlük. 

Nem kell most mindnyájunknak felpattanni és elindulni gyűjtögetni. Szomorkodnunk sem kell amiatt, hogy némelyik növény begyűjtését már elszalasztottuk. Mivel ma már megvásárolhatjuk gyógynövény boltokban is a drogokat, más néven növényi részeket. 

Ugyanakkor a begyűjtésnek is megvannak az előnyei és a hátrányai is egyben. Azonban kizárólag azoknak ajánlom a begyűjtést, akik megfelelő növényismertekkel rendelkeznek. Léteznek olyan növények melyek könnyen összetéveszthetőek. Kiemelném példaképpen a medvehagymát és a gyöngyvirágot, ez utóbbi nagyon veszélyes és erős mérget tartalmaz.  

Hogyan is lássunk hozzá a begyűjtéshez?  

Elsőként az erdei mályvát (Malva sylvestris L.) ismertetném, legyen ez a szép, virágos növény patikánk első alkotóeleme. 

Már az ókorban is ismerték és zöldségként fogyasztották. Rovarcsípésekre borogatást készítettek belőle. Ma a makacs köhögés és a szájban fellépő gyulladásokra alkalmazzák. Valamint védőréteget képez a nyálkahártyán. 

erdei mályva /Malva sylvestris L.


Ismertetőjegyei

A mályvafélék családjába / Malvaceae tartozik. Kúszó vagy felálló szárú, levelei szeldeltek, tenyeresen összetettek. Virágai lilásak vagy sötét rózsaszínűek, mindegyik sziromlevélen sötét csíkok láthatók. Sziromleveleinek száma 5, így könnyebben felismerhető. Júniustól szeptemberig virágzik. Termései lapos korong alakúak.  

Előfordulása

Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában honos. Gyomtársulásokban, erdőszéleken, útszéleken, törmelékes helyeken gyakran megtalálható. 

Gyűjtése 

Virágait naponta kell begyűjteni, június és augusztus között. A száraz meleg napok erre a legalkalmasabbak. Fontos, hogy a délelőtti órákat válasszuk, ilyenkor a legmagasabb a virágokban lévő hatóanyag tartalom. Egy-két fiatal levelet is tehetünk a virágok közé. 

erdei mályva /Malva sylvestris L.


Szárítás  

Meleg árnyékos helyen történjen a virágok és a levelek szárítása. Majd aprítás nélkül tároljuk.

Elkészítés    

Fogyaszthatjuk teaként. Aprítsuk össze a növény drogot, helyezzük a teáscsészébe majd öntsünk rá forró vizet. Várjunk öt percet majd fogyasszuk egészséggel.   

Frissen fogyasztva 

Nagy szárnyalt levelei salátában is fogyaszthatjuk. A fiatalabb zsenge leveleket szedjük le, tisztítsuk meg és tetszés szerint ízesítsük. Egy teljesen különleges, kellemes ízvilággal találkozhatunk és ismerkedhetünk meg általa.

Megemlíteném itt a gyermekkorunkban jól ismert papsajtmályvát is ( Malva neglecta) Melyikünk ne kóstolta volna már ezt a szintén különleges ízvilágú növényt? Magasabb, mint az Erdei mályva. Virágai azonban kisebbek, halvány rózsaszínűek. Virágzási ideje megegyezik az erdei mályváéval (Malva sylvestris).  Az erdei mályvához hasonlóan alkalmazható.
 
papsajtmályva /Malva neglecta

 Jó egészséget kívánok!

Szerző: Antics Katalin, kertészmérnök, okleveles növényorvos - Pozitív Nap


Szakértőnk korábbi cikkei:
Gyógyuljunk rózsával!
Természetes fájdalomcsökkentés növényekkel
Rovarűzés növényekkel, kemikáliák nélkül


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Virágba borult földünk legszárazabb területe: csodaszép fotók a ritka jelenségről

Idén ismét virágba borult földünk legszárazabb területe, a chilei Atacama-sivatag. A virágzó sivatagnak nevezett jelenség olyankor következik be, amikor az El Niño hatására bő csapadék hullik az egyébként rendkívül csapadékszegény területre.

Több ezernyi lótusz nyílt ki egy thaiföldi nemzeti parkban tíz év szünet után

A színpompás növény a szárazság és a környezetszennyezés miatt az elmúlt években teljesen eltűnt a park tavaiból tavaiból. De 2017-ben csodával határos módon újra nyílni kezdtek. Fantasztikus felvételek következnek!

Ezek a virágok most nekünk nyílnak: most öltözik pirosba sokfelé a határ (vöröslő képsorozat a pipacsmezőkről)

Pirosba öltözött az ország sok részén a határ. Ezek a virágok most nekünk nyílnak...

11 zseniális ültetési öltet: így hasznosíts kreatívan újra a kertedben

Ültetni jó. A virágzó kert, akármilyen picike is, szemünket és lelkünket egyaránt simogatja. A hagyományos kaspók és cserepek helyett választhatunk azonban újrahasznosításra váró tárgyakat is ültetőedénynek.

A hűség, az ellenállás és a tisztesség története

Mindenféle felhang nélkül, amikor az összetartás és a szeretet működik, a Föld virágzó hellyé válik... Erről szól ez a videó, sallangmentesen, vegytisztán.


NAPI BOLDOGSÁG