Lehet szeretni hatféleképpen? Az ókori görögök szerint igen!

A történelemórákon mindannyian megtanultuk, milyen sokat köszönhetünk az ókori görögöknek, akik fontos tudományok és művészeti ágak alapjait rakták le az utókor számára. Arról azonban kevesebb szó esett, hogy az antikvitás emberét az érzelmek szakértőjeként tartották számon – pedig így van. A görögök évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy a szeretetnek több, szám szerint hat fajtája van: kategóriáikból és jellemzéseikből még ma is sokat tanulhatunk.1. Erósz – a szexuális szenvedély

A szerelem első típusát Erószról, a szerelem és a szexuális vágy istenéről nevezték el. Bár Erósz alakja nem feltétlenül negatív figura, maga a fogalom nem jelentett jót a görögök számára: szerintük az erósz egy veszélyes, kiszámíthatatlan formája a szeretetnek, ahol a szerencsétlen „áldozatot” birtokolják, lekötik és nem engedik kibontakozni.


Mivel a görögök jól látták ennek a szerelemnek az árnyoldalait, féltek tőle, és igyekeztek elkerülni. Olyan racionálisan gondolkodtak, hogy sokan megirigyelhetnék őket – manapság hányan mennek bele meggondolatlanul egy őrülten lángoló, ugyanakkor kiszámíthatatlan szerelmi kapcsolatba?

2. Philia – a mély barátság

A szerelem második típusa a philia, vagyis a szoros barátság, amit a görögök sokkal többre becsültek, mint a fent már említett szenvedélyt. A philia olyan erős érzésekre utal, mint a lojalitás, az önfeláldozás és a nyíltság – ezek azok, amelyekkel csak a legigazabb barátainkat jutalmazzuk.

Mindannyian feltehetjük magunknak a kérdést: milyen mértékben szerepel a philia az éltünkben?  Úgy hisszük, abban a korban, ahol a Facebookon és a Twitteren kötünk „barátságokat”, érdemes elgondolkodni a válaszon.


3. Ludus – a játékos szerelem

A gyerekek és a fiatal szerelmesek között von párhuzamot a szerelem harmadik típusa, a ludus. Méghozzá nagyon okosan, hiszen a kamaszkori afférok ugyanolyan pajkosak, féktelenek és izgalmasak, mint a legapróbb lurkók kalandjai. Persze felnőttként sem kell lemondanunk a ludusról: menjünk el szórakozni, cicázzunk, barátkozzunk, táncoljunk, és legyünk újra gyerekek!


4. Agapé – önzetlen szeretet

Az agapé olyan szeretet, amely bárkit elérhet – idegeneket ugyanúgy, ahogy a családtagjainkat, barátainkat, szerelmesünket. Az agapé szó később a latinban „caritas”-ként jelent meg, amiből az angol charity, azaz jótett szó származik.

Talán az önzetlen szeretet a legcsodálatosabb a felsorolt típusok közül, hiszen érdek nélküli, kitartó és őszinte. Arra azonban vigyáznunk kell, hogy a feltétel nélküli érzelmekre való képességünket ne veszítsük el: igyekezzünk minél több ember felé kimutatni érzéseinket, és egy-egy jócselekedetet mindig iktassunk be a napirendünkbe.

Audrey Hepburn jótékonykodik


5. Pragma – a kitartó szerelem

Pragmának hívták a görögök azt a mély egyetértést és összetartozást, amely a régi házasok között áll fenn. Azt jelenti, napról-napra teszünk valamit azért, hogy működjön a kapcsolat, és kompromisszumokra is képesek vagyunk. Tolerancia, empátia és megértés – ezek a pragma kulcsszavai.

Egy pszichológus, Erich Fromm szerint sokkal több energiát fordítunk arra, hogy megszerezzünk valakit, mint arra, hogy megtartsuk. A pragma pontosan a tündérmese happy endje utáni kemény harcot képviseli, amely, ha képesek vagyunk újra és újra megvívni, örök támasszal jutalmaz minket.


6. Philautia – az önimádat

Az antik görögök felismerték, hogy önmagunk szeretetének két fajtája van. Az egyik a nárcizmus, amely a beképzelt, hiú, önhitt emberek jellemzője, a másik pedig az önimádat egészségesebb verziója. Utóbbi szerencsés esetben ugyanis arra sarkall, hogy az önmagunkkal való elégedettségből előnyt kovácsoljunk: magabiztosabbak legyünk, és merjünk szeretni, merjünk nyitni mások felé. 


Az antik görögök egyszerű, ám annál tanulságosabb üzenettel szolgálnak nekünk, amit illik megfogadnunk: felhívják a figyelmünket arra, hogy az összes fent említett szeretet-fajtát táplálnunk kell. Nem szabad csak a szenvedély keresésére koncentrálni, de az sem jó, ha „eltelünk” a barátainkkal, családtagjainkkal. Ne vágyjunk a tökéletességre, inkább fogadjuk el, hogy egy kapcsolat az erósszal vagy a ludusszal kezdődik, de az agapéval és a pragmával folytatódik.

Ha képes vagy meglátni, hogy melyik szeretet-típusnak hol a helye az életedben, akkor rájössz, hogy sokkal több érzelem van benned, mint hinnéd.Szerző: Kiss Gréta – Pozitív Nap

Forrás: yesmagazine.org

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Szem nem marad szárazon! Ez a legszerethetőbb karácsonyi videó (szerintünk)

Tisztában vagyunk vele, hogy a filmekben ábrázolt valóság és a mi saját valóságunk között éles határ húzódik. Átléphetetlen határ - gondoljuk. Pedig van egy műfaj, mely hivatásszerűen keresztül- kasul közlekedik ezen a biztosnak gondolt határon: a reklám... Ebben a reklámban csakis a mi valóságunk örökérvényű igazsága jelenik meg: adni jobb, mint kapni.

Erre a 4 dologra kell választ adnod advent időszakában

Advent a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődök és karácsonyig tart. Eredete a 4. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Így tehát idén december 3-ára esett advent első vasárnapja, ekkor kezdődik meg hivatalosan az egyházi esztendő.

10 dolog, amit egy gyereknek tudnia és értenie kéne 12 éves koráig!

Minden szülő álma az, hogy gyereke egy jó, becsületes, és bátor felnőtté váljon, de ezekért a pozitív jellemvonások kialakulásáért bizony meg kell dolgozni.

dolog, amit az igaz barátok másképp csinálnak

Mi az, amit megtesznek egymásért egy jó barátságban? Öt pontban összefoglaljuk neked, amire - szerintünk - megéri odafigyelni.

12 ló összeáll és vár, aztán megérkezik a "suttogó" (egy bámulatos videó)

A kiváló lovas szakembert mindenki Lorenzóként ismeri. Világszerte elismert bámulatos tehetsége és a lovak iránti szeretete. Kevesen tudnak úgy bánni a lovakkal, mint ahogyan ő.


NAPI BOLDOGSÁG