Nem kell Bécsig szaladnunk, ha igazán szépet szeretnénk látn: A legszebb hazai adventi vásárok

 

Sokan útra kelnek ilyenkor az országban adventi vásárokban hangolódnak, készülnek az ünnepre. Ezeknek a vásároknak a fűszeres, forralt boros, kürtős kalácsos, mézeskalácsos  illata, sajátságos. Még ha  nem is a vásárlás, hanem a fények játékának a látványa, az összebújós sétálások, a gyerekek csodálkozó szemeinek a látványa miatt megéri ellátogatni egy-egy ilyen programra. Azonban nem kell Bécsig szaladunk, ha igazán szépet szeretnénk látni.

Egy csokorra való a magyarországi adventi forgatagból


Nagykarácsony

A név kötelez, így a település egész adventben várja a vendégeket. Minden hétvégén tematikus programok vannak és ne feledkezzünk meg a szeretetpostáról sem, ahová minden évben több ezer levél érkezik és természetesen a Mikulás bélyegzője is rákerül.  A Mikulás házban pedig az ünnepi előtti időszakban minden nap lehet találkozni a nagy szakállú ajándékhozóval. Bejelentkezni csak csoportoknak kell, a családok bármikor érkezhetnek. Nekik célszerű 11 óra után érkezni, hiszen előtte a csoportokat fogadja otthonában a Télapó. Természetesen a Mikulás otthona is csak nyitvatartási időben látogatható, hiszen neki is kell pihenni, no meg a rénszarvasokat megetetni.


Szeged

Kézműves vásár, kulturális és zenei programok, adománygyűjtés, valamint többek között egy négyszáz méteres útvesztő is várja a szegedieket és a városba érkező vendégeket a következő hetekben a csongrádi megyeszékhelyen.Szegeden a korábbi adventekhez képest új helyszíneken is tematikus programokat szerveznek. A Széchenyi téren hagyományosan az ajándékokat keresők kedvébe igyekeznek járni, civil szervezetek jóvoltából pedig zenés programokat, mesefelolvasásokat is rendeznek.

Fotó: Papdi Balázs


Fotó: Papdi Balázs


Miskolc

Kigyúltak az adventi fények, díszbe öltözött a város, és megnyíltak a karácsonyi vásárok. Ilyenkor a hétköznapok ünnepnek tűnnek Miskolcon is.  December 11-én, ezüstvasárnap a Miskolc Musical Műhely énekesei karácsonyi dalaikkal örvendeztetik meg az utazóközönséget az adventi villamoson. Egy csodás kalandra hív minden gyereket a Lillafüredi Kisvasút is, mely kívül-belül feldíszített, kivilágított különvonatokat indít az adventi időszakban.

Fotó: MTI

Fotó: Helló Miskolc


Debrecen

Az ünnepi ráhangolódást, készülődést a Kölcsey Központ koncertjei, karácsonyi kézműves vásár a belvárosban, és a "Nyitott Városháza" programjai segítik. Meghitt karácsonyi hangulattal és színes programokkal várják a vásárra látogatókat. Az idén élő közvetítésben is láthatjuk az adventi forgatagot.


Eger

Lélegzetelállító karácsonyi díszkivilágítás a Dobó téren, az ország legszebb karácsonyfája és legszínesebb zenei programja. Eger Advent - az ünnepvárás barokk csodája. Gyere Egerbe és hangolódj rá itt a karácsonyra! Az Eger Advent 2016 legjobb vidéki ünnepváró rendezvénye.

Fotó: Lénárt Márton
Fotó: Lénárt Márton


Szentendre

Egészen január harmadikáig tart Szentendrén a programsorozat.  A hagyományos gyertyagyújtás mellett a Dumitsa Jenő utcában kézműves portékák, finomságok és olyan különlegességek, mint a csilis forró csoki várják a látogatókat. Ezen kívül koncertek, kiállítások is szerepelnek a kínálatban.

Fotó: Szentendre/ facebook


Sopron

Idén is hamisítatlan karácsonyi hangulattal, fenyő- és fahéj illattal, étel- és italfinomságokkal, kézműves termékekkel várják a kedves soproniakat és a városba látogató vendégeket. A rendezvényen a téren felállított óriás fenyőfa, a hívogató Betlehem és a mindenki számára figyelemfelkeltő adventi kalendárium sokszínűsége mellett megtalálja a legkiválóbb hazai kézműves remekeket.

Fotó: Leczovics Zsolt


Fotó: Leczovics Zsolt


Győr

Győrben december 31 -ig tart a vásári forgatag. Itt több helyszínen lesznek majd események, érdemes követni a programkínálatot. Természetes felcsendülnek a klasszikus Diótörő dallamok is december 10 én este 6 órától. Ezen kívül számtalan értékes kulturális programból válogathatnak minden nap. Szenteste napján a szülők is segítséget kapnak, hiszen a gyerekek egész nap elfoglalhatják magukat a különféle kulturális eseményeken. Így otthon nyugodtan készülődhet a karácsonyi varázslat.

Fotó: győr.hu


Veszprém

Veszprémben a már hagyományos Illatos adventtel készülnek az ünnepre. A kézműves termékek és egyéb vásári árusítók mellett: forralt bor, sült gesztenye, csülök, sült kolbász, hekk, halászlé, töltött lángos, kürtős kalács szerepel a kínálatban. Péntekenként Kabóca játéktér, szombaton és vasárnap kézműves játszóház. Minden este Adventi Naptárnyitogató Mesekuckó, élő mesével és diafilmvetítéssel. Ami pedig újdonság az idén, három méter magas, kivilágított szarvas dekoráció áll a város karácsonyfája előtt!Zirc

A Zirci Ciszterci Apátság  koncertekre várja a karácsonyra készülődő gyermekeket, családokat. A koncerteket a Bazilikában és a Gobelinteremben tartják.

Fotó: bakony-balaton.hu


Székesfehérvár

A feldíszített belvárosban színjátékok, vásárok, foglalkozások színes forgataga, csodás ünnepi fények, kedves vendéglátás fogadja a látogatókat. A helyiek körében már legendássá vált a sokféle forralt ital, melyeket árustól árusig kóstolva a vásár végére egészen biztosan átmelegszik a vendég, míg végül eljut a Kori ligetig, ahol korcsolya is kölcsönözhető! A Városház téren idén is látható az óvodások és iskolások zenés előadása, a díszudvaron pedig a betlehem. a Püspöki Palota udvara is megnyílik.

Fotó: Lőrincz Miklós

Fotó: Lőrincz Miklós


Pécs

Az előző évekhez hasonlóan a frissen feldíszített Mindenki Karácsonyfája mellett megnyílt a Széchenyi téri Betlehem és a Mikulásház is, az adventi programok fő helyszíne pedig újfent az VI. Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár lesz a főtéren, ahol összesen 39 kézműves portékái közül válogathatnak a pécsiek. Természetesen az eszem-iszom sem maradhat el, köszönhetően a 24 finomságokat és jó borokat kínáló kitelepülőnek. A programokról részleteket a pecsma oldalán olvashattok.

Fotó: pecsma.hu

A programkínálat koránt sem teljes, hiszen az országban számos helyen lehet találni meseszép adventi programokat. Töltekezzünk hát a szeretet ünnepére, öltöztessük fénybe és örömbe lelkünket, otthonunkat, családunkat.


Forrás: Sokszinuvidek.24.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Besétált az ajándékboltba egy szarvas, de az igazi meglepetés csak ezután következett

Mozgalmas időszaka ez az évnek, hiszen már csak napok kérdése, és itt a karácsony. Az amerikai Colorado államban, Fort Collins város egyik ajándékboltjában az eladók már hozzászoktak a megnövekedett forgalomhoz, a napokban betérő különleges vendégek azonban még őket is meglepték.

Szem nem marad szárazon! Ez a legszerethetőbb karácsonyi videó (szerintünk)

Tisztában vagyunk vele, hogy a filmekben ábrázolt valóság és a mi saját valóságunk között éles határ húzódik. Átléphetetlen határ - gondoljuk. Pedig van egy műfaj, mely hivatásszerűen keresztül- kasul közlekedik ezen a biztosnak gondolt határon: a reklám... Ebben a reklámban csakis a mi valóságunk örökérvényű igazsága jelenik meg: adni jobb, mint kapni.

RAGYOGÁS: ilyen mesés a város ilyenkor

A nagy rohanásban is érdemes néhány percre megállni, és csak a fényekre koncentrálni...

Erre a 4 dologra kell választ adnod advent időszakában

Advent a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődök és karácsonyig tart. Eredete a 4. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Így tehát idén december 3-ára esett advent első vasárnapja, ekkor kezdődik meg hivatalosan az egyházi esztendő.

Ami nélkül nincs Karácsony: fények kül- és beltérre (giccsmentesen)

Karácsonykor sokan fényárba úsztatjuk az otthonunk kívül-belül. Most megkísérlünk túllépni a villogó olcsó túlzsúfolt felállásokon. Tény, hogy az ünnepi díszkivilágítás azért mégiscsak különleges! Mutatjuk, mire gondolunk!


NAPI BOLDOGSÁG