Öt étel a téli fáradtság ellen

Az egyre rövidülő nappalok, és a hideg, borongós idő egyaránt megviselik szervezetünket, ilyenkor pedig legszívesebben egész nap ágyban maradnánk, és a medvékhez hasonlóan boldog téli álmot aludnánk.   

Mit tehetünk a fáradtság ellen?

Természetesen az elsődleges orvosságot a pihenés, a napi mozgás, valamint a kiegyensúlyozott étrend jelentik. Létezik azonban néhány természetes agyserkentő, melyek fogyasztásával felpörgethetjük magunkat a szürke hétköznapokon is.

1. Alapélelmiszerünk, a burgonya

Talán ez az egyik leggyakrabban fogyasztott köret, ami akár egy héten többször is az asztalunkra kerül, mégsem értékeljük igazán, pedig nagyszerű keményítőforrás és olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kálium. Elsősorban főzve, vagy héjában sütve ajánlott.


2. Nyers gyümölcsök és zöldségek 

A bogyós gyümölcsök, mint az eper, a ribizli, a málna, a szeder, és az áfonya, valamint a sötét színű zöldségek (padlizsán, paradicsom, cékla, lila káposzta) elősegítik a sejtek tisztulását, ezáltal pedig élénkítik a memóriát. Emellett a bennük található flavonoidoknak köszönhetően antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.


3. Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonafélék jótékony hatásai közé tartozik, hogy egyenletesen tartják a vércukorszintet, melynek köszönhetően stabil teljesítményt tudunk nyújtani munkánk során, valamint előnyös a koncentrációra, illetve a tanulásra gyakorolt hatásuk is.


4. Vörös húsok, spenót, tojás és sóska

A vas az agy megfelelő oxigén ellátásáért felelős,a szervezetünknek szükséges mennyiséget pedig legkönnyebben a megfelelő ételek segítségével pótolhatjuk. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a fáradékonyságot, és javíthatjuk a koncentrációs képességünket is.

Sóska és spenót, a két zöld csoda


5. Halak és a zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak fogyasztása elengedhetetlen az agy működésének és fejlődésének szempontjából, hiszen rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a stroke kockázata, valamint lassítják a mentális hanyatlást, javítják a memóriát. Agyunk és szívünk védelmének érdekében ezért fogyasszunk hetente több alkalommal halat.



Pozitív Nap - Sarlós Boglárka

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

Lenyűgöző felvételeken Erdély legszebb részei madártávlatból

Három részes drónvideó sorozat tiszteleg Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Ezt adod a gyerekednek, ha sportolni küldöd

Elgondolkodtató írás terjed arról, mit adsz a gyermekednek, ha sportolni küldöd Nem csak erőnlétet vagy jó kondíciót, hanem annál sokkal többet...


NAPI BOLDOGSÁG