Szúnyogriasztás mérgek nélkül

Vajon ami a szúnyogot elriasztja, az jó a szervezetünknek? Ne legyünk naivak, nem valószínű... Léteznek természetes alternatívák? Bizony szép számmal. Íme néhány, amik hatásosabbak és olcsóbbak, mint szintetikus, méregdrága bolti társaik.


Szezonja van a szúnyogoknak: esténként szép számmal megérkeznek a kertbe, a gangra és az erkélyre, hogy az őrületbe kergessenek minket. Ilyenkor nyúlunk a drága pénzen vett fújós, kenős, füstölős vegyszerek után, abban a hitben, hogy ez nem mérgező számunkra, csak a szúnyogokat rendezi le. De ez sajnos eget verő tévhit...

Mielőtt elindulnánk a hegyekbe vagy nekilátnánk az esti grillezés előkészítésének, gondoljuk át alaposan, hogy valóban érdemes-e DEET tartalmú szúnyogriasztót használnunk, ami a bolti termékek szinte mindegyikében megtalálható.


A DEET-ről (dietil-metil-toluamid) nemrégiben kimutatták, hogy károsítja az agysejteket. A Duke Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a DEET-hez hasonló rovarriasztó vegyszerek rendszeres használata káros hatást gyakorolhat az agysejtekre, és kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel. Egy másik kutatás azt mutatta, hogy a DEET akár tizenöt százaléka is felszívódhat a bőrön keresztül a véráramban.

Mi a teendő tehát akkor, ha el szeretnénk kerülni a DEET veszélyeit, ugyanakkor a szúnyogokat is kordában akarjuk tartani? Az anyatermészet több tucat lehetőséget kínál, az alábbiakban azonban csak a leghatékonyabb szúnyogriasztókat soroljuk fel:

Citronella: a megbízható segítség - ne illatolajat, hanem tiszta illóolajat használjunk. A nagy tételben, füstölésre szolgáló olajokat nem lehet helyileg a bőrünkre alkalmazni. A bőrünk szempontjából az a legjobb, ha bio élelmiszerboltban jó minőségű citronella illóolajat vásárolunk.

Levendula illóolaj: a fantasztikus illatú anyagot gyakran és hatékonyan használják szúnyogriasztásra. Néhány cseppet keverjünk össze vízzel és permetezzük bőrünkre.

Szójaolaj: a szójababolajból készült természetes rovarriasztók ugyanolyan hatékonyak, mint a DEET tartalmú riasztószerek. A szójaolaj olcsó és könnyen beszerezhető, így kiváló választás. Nem is beszélve arról, hogy nagyszerű bőrhidratáló. Járulékos információként érdemes megjegyezni, hogy a kutatások szerint a szója egyik összetevője helyi alkalmazás esetén lassítja a szőr növekedését.

Illatos macskamenta: az Iowa Állami Egyetem egyik kutatása kimutatta, hogy az illatos macskamenta illóolaja laboratóriumi körülmények között körülbelül tízszer hatékonyabban riasztja a szúnyogokat, mint a DEET.

Fokhagyma: ha sok friss fokhagymát eszünk, a szúnyogok nem bírják elviselni a szagát. Ráadásul a fokhagyma csodás hatással van immunrendszerünkre is, erről bővebben itt olvashatsz!

Ha a szúnyogok mellett a DEET káros hatásait is el szeretnénk kerülni, használjunk bátran természetes szúnyogriasztó szereket.


Pozitív Nap / Antalvali.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Megérkezett a jó idő, és a szúnyogok is - Itt van a természetes ellenszer!

A jó idő beköszöntével megjelentek a vérszívó rovarok is. Itt a természetes ellenszer!

A hagymától a banánhéjig - ezt tehetjük szúnyogcsípés ellen!

Nyári estéinket megkeseríthetik a szúnyogok. Sajnos ez az a támadás, amit legtöbbször elkerülni nem, csak kezelni lehet. Íme néhány lehetséges tipp!

Megbúvó rákkeltők - ezektől kell megszabadulnod!

Számos hétköznapi méreg terheli életünket. Saját felelősségünk, hogy kiiktassuk e tartozékokat. Segítünk, hogy miktől szabadulj meg első körben!

Cseréld le a mérgeket filléres módszerekkel!

A szintetikus háztartási tisztítószerek tele vannak veszélyes és mérgező vegyi anyagokkal, ám léteznek olcsó és kevésbé fenyegető lehetőségek...

Vegyszermentes lázadás: a szódabikarbóna 44 féle felhasználása

Vegyszermentes lázadás: a szódabikarbóna 44 féle felhasználása


NAPI BOLDOGSÁG