Belépés

Szúnyogriasztás mérgek nélkül


Vajon ami a szúnyogot elriasztja, az jó a szervezetünknek? Ne legyünk naivak, nem valószínű... Léteznek természetes alternatívák? Bizony szép számmal. Íme néhány, amik hatásosabbak és olcsóbbak, mint szintetikus, méregdrága bolti társaik.


Szezonja van a szúnyogoknak: esténként szép számmal megérkeznek a kertbe, a gangra és az erkélyre, hogy az őrületbe kergessenek minket. Ilyenkor nyúlunk a drága pénzen vett fújós, kenős, füstölős vegyszerek után, abban a hitben, hogy ez nem mérgező számunkra, csak a szúnyogokat rendezi le. De ez sajnos eget verő tévhit...

Mielőtt elindulnánk a hegyekbe vagy nekilátnánk az esti grillezés előkészítésének, gondoljuk át alaposan, hogy valóban érdemes-e DEET tartalmú szúnyogriasztót használnunk, ami a bolti termékek szinte mindegyikében megtalálható.


A DEET-ről (dietil-metil-toluamid) nemrégiben kimutatták, hogy károsítja az agysejteket. A Duke Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a DEET-hez hasonló rovarriasztó vegyszerek rendszeres használata káros hatást gyakorolhat az agysejtekre, és kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel. Egy másik kutatás azt mutatta, hogy a DEET akár tizenöt százaléka is felszívódhat a bőrön keresztül a véráramban.

Mi a teendő tehát akkor, ha el szeretnénk kerülni a DEET veszélyeit, ugyanakkor a szúnyogokat is kordában akarjuk tartani? Az anyatermészet több tucat lehetőséget kínál, az alábbiakban azonban csak a leghatékonyabb szúnyogriasztókat soroljuk fel:

Citronella: a megbízható segítség - ne illatolajat, hanem tiszta illóolajat használjunk. A nagy tételben, füstölésre szolgáló olajokat nem lehet helyileg a bőrünkre alkalmazni. A bőrünk szempontjából az a legjobb, ha bio élelmiszerboltban jó minőségű citronella illóolajat vásárolunk.

Levendula illóolaj: a fantasztikus illatú anyagot gyakran és hatékonyan használják szúnyogriasztásra. Néhány cseppet keverjünk össze vízzel és permetezzük bőrünkre.

Szójaolaj: a szójababolajból készült természetes rovarriasztók ugyanolyan hatékonyak, mint a DEET tartalmú riasztószerek. A szójaolaj olcsó és könnyen beszerezhető, így kiváló választás. Nem is beszélve arról, hogy nagyszerű bőrhidratáló. Járulékos információként érdemes megjegyezni, hogy a kutatások szerint a szója egyik összetevője helyi alkalmazás esetén lassítja a szőr növekedését.

Illatos macskamenta: az Iowa Állami Egyetem egyik kutatása kimutatta, hogy az illatos macskamenta illóolaja laboratóriumi körülmények között körülbelül tízszer hatékonyabban riasztja a szúnyogokat, mint a DEET.

Fokhagyma: ha sok friss fokhagymát eszünk, a szúnyogok nem bírják elviselni a szagát. Ráadásul a fokhagyma csodás hatással van immunrendszerünkre is, erről bővebben itt olvashatsz!

Ha a szúnyogok mellett a DEET káros hatásait is el szeretnénk kerülni, használjunk bátran természetes szúnyogriasztó szereket.


Pozitív Nap / Antalvali.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Hétköznapi mérgeink: "mert megérdemled?"

Cikkünkben bepillantást nyújtunk néhány, minket mérgező hétköznapi anyagról, amiket gyanútlanul, ...

Házi fogkrém olcsón, egyszerűen

Csináld magad megoldás a fogak épségéért és szépségéért. Természetes, hatásos, és nem utolsó ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Pink mini muffin szappan
866 Ft/3db

Elbűvölő mini muffin, pink kosárkával, csillámmal és ...

Megnézem a terméket
Kalocsai dekor szappan
1189 Ft

Egyedi mintával készítünk más szappant is!

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése