Vegyszermentes lázadás: a szódabikarbóna 44 féle felhasználása

Van néhány ötletünk a vegyi tisztítószerek használata ellen. Eszközünk a szódabikarbóna, a recepteket pedig a nagy "vegyszervilág" előtti időkből merítjük!


Az emberiség egyik fő dobása a környezeti szennyezőanyagok, a tisztító-és testápoló termékek csatornákba mosása és vízrendszereink vegyi anyagokkal való elárasztása. Egyszerű és nagyszerű tervünk tehát mindenkit biztatni arra, hogy használja a szódabikarbónát az alábbi 44 féle módon.

Hogyan működik tehát a szódabikarbóna? Szódabikarbóna, alias nátrium-hidrogén-karbonát, segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra. Ez a kettős képesség, a semlegesítő és pufferoló hatás teszi lehetővé azt, hogy például a hűtőben savanyú szagokat semlegesítsen, valamint hogy tisztítószerek erejét növelje. Egyszerű kémiai reakció, messzemenő hatásokkal tisztítás és szagtalanítás terén.

Nézzük, hogy felvéve a lázadó házvezetőnő kesztyűit, mennyi mindenre tudjuk, a népi bölcsességünkben már régóta szereplő, szódabikarbónánkat használni…

Testápolás


1.  Csináljunk fluor mentes fogkrémet

Szódabikarbónát keverjünk össze kevés vízzel, hogy krém állagú legyen. Íme egy alternatíva a kereskedelmi fluoridos fogkrémek helyett. Kis citromlével összekeverve pedig igen jól fehéríti a fogzománcot is.


2.  Szájfrissítés

Tegyél egy teáskanál szódabikarbónát fél pohár vízbe és öblögess vele. Semlegesíti a szagokat, nem csupán elfedi azokat.

3.  Szájápoláshoz használt eszközök tisztítására


Áztassuk be szájápolási eszközeinket a következő oldatba: 2 teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vagy kis tál meleg vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a szagokat.

4.  Bőr-és testradír

Elkészítése: 3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz. Dörzsöld át körkörös mozdulatokkal finoman a bőrödet. Öblítsd le tiszta vízzel.

5. Természetes dezodor


Kenjük rá a hónaljunkra, és semlegesíti a testszagot.

6.  Használjuk savlekötőként


A szódabikarbóna biztonságos és hatékony antacid, enyhíti a gyomorégést és / vagy a savas gyomorrontást.

7. Rovarcsípésekre és viszkető bőr esetén

Rovarcsípések esetén, kavarj össze egy kis szódabikarbónát és vizet, és kend az érintett bőrfelületre. A viszketés enyhítésére, tegyél egy kis szódabikarbónát a kezedbe és dörzsöld be a nedves bőrbe fürdés vagy zuhanyozás után.

8. Készítsünk kéztisztítót


3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz, vagy 3 rész szódabikarbónából és 1 rész folyékony szappanból készítünk oldatot, ami jó kézmosásra, tisztításra. Ezután öblítsük le tiszta vízzel.

9.  Segítség a hajnak

Az ecetes öblítés csodálatos a hajra , de a szódabikarbónának megvan a maga helye a zuhany alatt is. Tegyünk egy kevés szódabikarbónát a tenyerünkbe együtt a kedvenc samponunkkal. Samponozzuk be a hajat és jól öblítsük le. A szódabikarbóna segít eltávolítani a maradék piszkot, így a haj tisztább és kezelhetőbb lesz.

10. Tiszta hajkefék és fésűk

A fényes hajhoz fontos a kefék és fésűk tisztán tartása is. Áztasd a fésűket és keféket 1 teáskanál szódabikarbóna egy kis langyos víz keverékébe.

11. Készíts fürdősót

1/2 csésze szódabikarbónát adj a fürdővízhez, hogy semlegesítse a savakat bőrödön, és segítsen lemosni az olajat és az izzadságot. Egyben pedig a bőrt nagyon puhává is varázsolja.

12.  Megnyugtatja a lábakat

Oldj fel 3 evőkanál szódabikarbónát egy edény meleg vízben, és áztasd benne lábfejeidet, meg fogja nyugtatni lábaid


Takarítás


13.  Súrolószer készítése


A biztonságos, hatékony fürdőszoba kád, csempe-és mosogató, fényes fali csempe tisztításához- szórj szódabikarbónát egy tiszta nedves szivacsra és dörzsöld vele a felületeket a szokásos módon. Majd mosd le vízzel és töröld szárazra a tisztított felületeket.

14. Kézi edény és evőeszköz mosó


2 púpozott evőkanál szódabikarbónát adjunk hozzá mosószerünkhöz, és az edényekről könnyebben fog leoldódni a zsír. A ráégett ételeket a szódabikarbóna és vizes mosószer keverékében áztassa, majd szivacsra szórt szódabikarbónával súrolja le.

15. Szivacsok felfrissítéséhez

Áztassuk az áporodott szagú szivacsot egy erős szódabikarbónás oldatba (4 evőkanál szódabikarbónát feloldunk 1 liter meleg vízben).

16. Ezüst evőeszközök tisztítására

Használj szódabikarbóna pasztát 3 rész szódabikarbóna, 1 rész vízből. Dörzsölje át az ezüstöt tiszta ruhával vagy szivaccsal. Alaposan öblítsd le, és szárítsd meg őket míg csillogóvá nem válnak.

17. Tiszta kávé és tea edények


Kávé és tea foltokhoz oldj fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben. A makacs foltokhoz egy éjszakán át való áztatást javaslunk.

18. Tisztítsd meg a sütőt

Szórjuk szódabikarbónát a sütő aljára. Sprézzünk rá vizet, hogy a szódabikarbóna benedvesedjen. Hagyjuk így a sütőt éjszakára. Reggelre a szódabikarbóna feloldja a szennyt, amit aztán szivaccsal kitörölhetünk.

19. A padló tisztítása

A szennyeződést és piszkot is el tudod távolítani a padlóról oly módon, hogy 1/2 csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel összekeversz és az így felmosott padló tiszta csillogó lesz.

20.  Tiszta Bútorok


Tudtad, hogy a falakról és festett bútorokról szódabikarbónás nedves szivaccsal dörzsölés nélkül, könnyedén el tudod távolítani még a zsírkréta nyomait is? Utána töröld át tiszta, száraz ruhával a felületeket.

21.  Tiszta Zuhanyfüggönyök

Tisztítsa és szagtalanítsa vinil zuhanyfüggönyeit úgy, hogy szódabikarbónát tesz közvetlenül egy tiszta, nedves szivacsra vagy kefére, és azzal áttörli függönyét. Majd öblítse le tiszta vízzel azt.

22. Folyékony mosószere hatásfokát növelheti

½ csésze szódabikarbónával a folyékony mosószer is keményebben dolgozik. A jobb pH egyensúly a ruhákat tisztábbá, frissebbé, és fényesebbé teszi.

23. Finoman tiszta babaruha

A babák bőre igényli a gyengéd tisztítószerek használatát, és jó tudni, hogy a szag és foltok elleni harcban a szódabikarbóna az első helyen áll. A makacs foltokhoz adjunk hozzá folyékony mosószerünkhöz 1/2 csésze szódabikarbónát.


24. Tiszta anyagpelenka

Oldjunk fel ½ csésze szódabikarbónát, 2 liter vízben, és alaposan áztassuk benne a pelenkákat egy éjszakán át, majd tiszta vízben öblítsük ki.

25.  Tiszta sportfelszerelés

Használjon szódabikarbóna oldatot (4 evőkanál szódabikarbóna, 1 liter meleg víz) a tiszta és szagtalanított sportfelszerelésekért.

26.  Távolítsa el az olaj és zsírfoltokat


A garázsból vagy a kocsibejáróról könnyen eltakaríthatja az olajfoltokat úgy, hogy szódabikarbónát szórsz rájuk, aztán nedves kefével megdörzsölöd a felületet.

27.  Tiszta elemek

A szódabikarbónát arra is lehet használni, hogy semlegesítse az akkumulátorsav okozta korróziókat az autókon, fűnyírókon, stb.  3 rész szódabikarbóna és 1 rész víz alkalmazásával egy nedves ruhával dörzsöld át a korrodálódott akkumulátor pólusait. A tisztítás után lehet újra csatlakoztatni a terminálokat, amiket érdemes áttörölni vazelinnel, hogy a jövőben ne érje őket korrózió.

28.  Szagtalanítás a hűtőben

Egy nyitott doboz szódabikarbónát helyezzünk a hűtőszekrény polcára hogy semlegesítse a szagokat.

29. A vágódeszka szagtalanítása


Megszórjuk a vágódeszkát szódabikarbónával, dörzsölés, öblítés.

30. Kuka, bármilyen szeméttartó szagtalanítása


Szórjunk szódabikarbónát szeméttartónk aljára, hogy a szemét szagát sakkban tartsuk.

31. Újrahasznosítható tartály szagtalanítása


Időszakonként szódabikarbónás nedves szivaccsal töröld át a tartályt.

32.  Vízlefolyók szagtalanítása

A mosogató és a kád lefolyóba öntsünk 1/2 csésze szódabikarbónát és meleg csapvízzel mossuk le azt. Ez semlegesíti a lefolyóban lévő szagokat. (Ez egy jó módja annak, hogy kidobja a hűtőből visszavonult szódabikarbónát.)

33. Szagtalanítsd és tisztítsd meg mosogatógépét.

Szagtalanításra a mosogatógépet gyengéd tisztító mosási cikluson futtassa át, tisztításra pedig használja a mosogatóanyaggal együtt.

34. Szőnyegeid szagtalanítása

Bőségesen megszórjuk a szőnyeget szódabikarbónával. Egész nap, vagy egész este hagyja rajta a szőnyegen a szódabikarbónát. Következő nap ki kell porszívózni a szőnyeget.


35. Porszívó szagtalanítás

A fenti módszert használva, maga a porszívó is szagtalanodik.

36. Ruhásszekrények felfrissítésére is ajánlott

Tegyél egy nyitott doboz szódabikarbónát a szekrénybe és az dezodorálja ruháidat.

37. Autók szagtalanítására


A szagok általában beleülnek az autó kárpitjába, szőnyegébe. Várjunk 15 percet (vagy ennél hosszabb ideig erős szagok esetén), és szívjuk fel porszívóval a szódabikarbónát.

38. Macskadobozok szagtalanítására


Tegyünk a doboz aljára szódabikarbónát, majd töltse ki a szokásos módon az almot.

39. Háziállatok ágyának tisztán tartására

Bőkezűen szórjuk a szódabikarbónát az ágyra, 15 percet kell várni (vagy ennél hosszabb ideig erősebb szagok esetén), majd porszívózzuk ki.

40. Edzőcipők szagtalanítására

Szódabikarbónát a cipőkbe szórva a szagok semlegesítődnek. Rázd ki cipőidből mielőtt újra használnád őket.

41. Ágynemű frissítésre


1/2 csésze szódabikarbónát adjunk a mosóporhoz, frissebb, tisztább lepedőket és törülközőket kapunk.

42. A plüssállatok tisztítására is kiváló

Tartsd a kedvenc játékokat tisztán, száraz szódabikarbónával bedörzsölve azokat, majd 15 perc után rázd ki őket.

43. Tűzoltásra is alkalmazható


A szódabikarbóna segíthet a kezdeti kisebb konyhai tüzek megfékezésében, mert felhevítve szén-dioxidot bocsát ki amely segít elfojtani a lángokat.

44. Gyümölcs és zöldség tisztító


Bármilyen koszt jól leradíroz a friss gyümölcsökről és zöldségekről. Egy tiszta nedves szódabikarbónás törlőruhával, dörzsöld át és öblítsd le azokat.


Használhatjuk tehát fertőtlenítésre, puffadásra, fájdalomcsillapítóként, vagy akár fogkrémként is... Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A fenti lista alapján is a szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható a konyhától a fürdőszobán át, egészen a tisztálkodásig. Megéri mindig tartani belőle otthon!

Kezdődhet a vegyszermentes lázadás, hagyományos eszközökkel!


Pozitív Nap

Az ötletek forrása: Naturahírek.hu / Antalvali.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Rágj olajat az egészségért

Az olajrágás egy ősi ájurvéda módszer a száj tisztán tartására és a méregtelenítésre. .

Szódabikarbónás víz, a természetes energiaital

Szódabikarbóna: nincs ez máshogy most sem, de az eddigiektől eltérően nem a lakást tisztítjuk vele, hanem megisszuk. Nemcsak kívül tisztít - belül is.

Az üzenet, amitől megborzongsz, mégis megosztod mindenkivel (+videó)

A következő öt percbe valószínűleg te is bele fogsz borzongani. MÉGIS fontos, hogy terjedjen az üzenete, mielőtt már tényleg túl késő lesz. Vedd ki a részed belőle...

Filléres és zöld háztartási tippek családok számára

Tudta, hogy az ecet és szódabikarbóna felveszi a versenyt a drága tisztítószerekkel? Hogy almaecettel lehet hajat mosni, és megszünteti a korpát is?

Nagy őszi méregűzés - 6 tipp

Itt az ideje egy alapos nagytakarításnak - ezúttal a testedben.


NAPI BOLDOGSÁG