2. Ki hinné, hogy a világ banánpiacának 86 százaléka évtizedek óta kilenc család kezében van?
3. A banánt zölden szedik le, speciális csomagolóanyagokban állandó hőmérsékleten történik a szállítása , majd úgynevezett érlelő üzemekben 4-8 nap alatt készre érlelik.
4. A banán nem szereti a hideget, 10-12 Celsius-fokon „megfázik”, barnás színűvé válik és élvezhetetlen lesz.
5. A banán bizonyos fajtáit takarmányozásra használják.
6. Egyes banánfélékből lisztet készítenek, esetenként sülve-főve is fogyasztják, Tanzániában pedig sört főznek belőle.
7. A banán „füzérekben” terem, amelynek súlya elérheti a 22-60 kg-ot.
8. A trópusok lakói eleinte a banánnak a földalatti keményítőben gazdag gumóját fogyasztották.
9. A banán héja ártalmas lehet a tiabendazol nevű adalékanyagtól (E 233), ami a gombásodást hivatott megakadályozni – ezért a banán héját semmiképpen ne használjuk fel táplálkozási célra (vannak, országok ahol ételeket készítenek belőle).
10. 400 millió ember főétkezésként napi fél-egy kilót fogyaszt belőle, emellett 600 millió számára kiegészítő táplálékforrás. A rizs, a búza és a kukorica után a negyedik legfontosabb termék a világon.
Konyhai felhasználása
Ehető nyersen, szerves része lehet gyümölcssalátáknak, gyümölcstortáknak, ízesíthetünk vele lekvárokat, készíthetünk belőle turmixokat, de fogyasztható sülve és szárított formában is. Vásárlásnál érdemes a sérülésmentes fürtöket keresni, a legoptimálisabb cukortartalommal a kissé már „szeplős” banán rendelkezik, de ezt rövid időn belül fel kell használni. Ha éretlenebb változatát vesszük 14-15 Celsius fokon még napokig eltartható, s mivel utóérő, ez idő alatt fokozatosan besárgul.
További receptekért olvasd el az eredeti cikket!
Pozitív Nap
Forrás: NetBarátnő