#1
Petrezselymes zellerkrémleves
hozzávalók / 4 adag
1 közepes db zeller
2 csokor petrezselyem
2 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
elkészítési idő: 15-30 perc
A zellert pucoljuk, mossuk, apró kockákra vágjuk. Az egyik csokor petrezselyem leveleit apróra vágjuk.
A zellert és a petrezselymet vízben, úgy, hogy ellepje, főni tesszük, sózzuk, borsozzuk.
Közben apróra vágjuk a másik csokor petrezselyem leveleit.
5-8 perc főzés után botturmixszal összeturmixoljuk a zöldséget a levesben, majd a tejszínnel alacsony lángon összeforraljuk.
Kis tálkákban tálaljuk a levest, melyet frissen vágott petrezselyemmel szórunk meg és pirított barna kenyér kockákat kínálunk mellé.
költség: 500 Ft
#2
Erzsi néni fokhagymakrémlevese
hozzávalók / 4 adag
10 gerezd fokhagyma
50 g vaj
8 dl víz
5 dl főzőtejszín
3 evőkanál finomliszt
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
só ízlés szerint
1 ek mandulapehely
50 g sajt
elkészítés
Az apróra zúzott fokhagymát megpároljuk a vajon. Rászórjuk a fűszereket. Felöntjük vízzel, és addig főzzük a fokhagymát, amíg teljesen meg nem puhul.
A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és beleöntjük a fokhagyás lébe. Ha nem szeretnénk fokhagymadarabokat, át lehet botmixerrel keverni, de nem feltétlenül szükséges. Összeforraljuk.
Reszelt sajttal és pirított mandulával fokozhatjuk az ízélményt.
költség: 600 Ft
#3
Négysajtos leves
hozzávalók / 3 adag
A leveshez
140 g kockasajt
12 dkg kéksajt
5 dkg pecorino sajt (durvára reszelve)
5 dkg ementáli sajt
1 dl habtejszín
5 dl csirke alaplé
0.5 késhegynyi fehér bors (őrölt)
A tálaláshoz
4 db halványító zeller
1 ek tabasco szósz
elkészítés
A kockasajtokat, a kéksajtot és a tejszínt egy lábasban, kevergetve összeolvasztjuk.
Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a pecorinot, fehérborssal ízesítjük.
Felforraljuk, beleszórjuk a finomra reszelt ementálit.
Ízlés szerint, felszeletelt angol zellerrel vagy Tabasco szósz pöttyökkel azonnal tálaljuk.
#4
Brokkolikrémleves pestoval
hozzávalók / 3 adag
1 db brokkoli (nagy fej)
3 közepes db burgonya
2 db leveskocka (zöldséges és tyúkhús)
1 ek pesto
1 csipet chilipehely
2 ek főzőtejszín
2 db zsemle
30 g parmezán sajt
elkészítés
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és forrásban levő vízbe dobjuk. A krumplinak kicsit több idő kell a fövésre, mint a brokkolinak.
A brokkolit szétszedjük kis csokrocskákra, majd bedobjuk a krumpli mellé. Annyi víz legyen rajta, ami éppen elfedi. Hozzáadjuk a kétféle húsleves kockát, chilit, és 10 percig főzzük.
Amikor megfőtt, lemerünk belőle 2-3 csésze vizet, hogy a krémlevesünk sűrűbb legyen. Ezután hozzákeverjük a pestot és a tejszínt.
Zsemlekockákat pirítunk: a zsemlét 2-3 cm-es kockákra vágjuk, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A kockákat egy tepsibe rakjuk, meglocsoljuk enyhén olívaolajjal, és 10 percig pirítjuk.
A pestos brokkolikrémet pirított zsemlekockákkal és reszelt parmezánnal ízesítjük.
költség: 500 Ft
#5
Sáfrányos karfiolleves
hozzávalók / 4 adag
A leveshez
80 dkg karfiol
0.5 l tej
0.5 l csirke alaplé
2 csipet sáfrány
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
2 ek vaj
A tálaláshoz
2 ek petrezselyem (durvára vágott)
2 teáskanál olívaolaj (extra szűz)
elkészítés
A tejet az alaplével, és egy csipet sáfránnyal felforraljuk. Sózzuk-borsozzuk.
Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és hozzáadjuk a forrásban lévő léhez.
Kb. 7-8 perc alatt (a karfiolrózsák méretétől függően) majdnem puhára főzzük a zöldséget.
A karfiolrózsák negyedét szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.
A maradék karfiolt 2-3 merőkanálnyi lé kíséretében turmixban pürésítjük. Másik lábasba öntjük a pépet és felengedjük annyi főzőlével, hogy leves sűrűségű legyen. (Ehhez nem biztos, hogy az összes lére szükségünk lesz!)
Hozzáadjuk a másik csipet sáfrányt, igazítunk a leves ízesítésén (ha szükséges) és összeforraljuk.
Közben a félretett karfiolrózsákat egy serpenyőben a felhevített vajon megpirítjuk.
A pirított karfiolt elosztjuk a tányérokban, óvatosan felöntjük a levessel, olívaolajat csepegtetünk rá, frissen őrölt borssal és petrezselyemmel hintjük.
#6
Hagymaleves háromfajta hagymából
hozzávalók / 4 adag
5 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db újhagyma
1 db leveskocka (zöldségleves)
1 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
elkészítés
Megtisztítjuk és felkockázzuk a vöröshagymát, felaprítjuk a fokhagymát és felkarikázzuk az újhagymát.
Lábosban 1-2 evőkanálnyi olajat hevítünk és rátesszük a vöröshagymát, a fokhagymát és az újhagyma fehér részeit.
Üvegesre pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bővel ellepje.
Sóval, borssal és leveskockával ízesítjük.
Ha megfőtt a hagyma, botmixerrel besűrítjük (nem turmixoljuk krémlevessé, hanem addig, amíg kissé besűrűsödik).
Beletesszük az újhagyma zöld részeit és pár percig összefőzzük.
Pirított kenyérrel, kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.
#7
Csípős-édes kókusztejes sárgarépa-krémleves
hozzávalók / 3 adag
A leveshez
2 ek napraforgó olaj
1 közepes fej vöröshagyma
30 dkg sárgarépa
0.25 db chili
1 kk kurkuma
só ízlés szerint
4 dl forró víz
2 dl kókusztej
0.5 citromból nyert citromlé
1 teáskanál barna cukor
A tálaláshoz
2 szelet szikkadt kenyér
elkészítés
Az olajon dinszteljük üvegesre az apróra vágott hagymát.
Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt répát, kis lángon pároljuk 8-10 percig.
Fűszerezzük sóval, kurkumával, majd öntsük hozzá a forró vizet. Fedő alatt főzzük, amíg a répa megpuhul. (kb. 8 perc)
Öntsük hozzá a kókusztejet, óvatosan pürésítsük simára botmixerrel. Ízesítsük citromlével, barna cukorral. (Én ilyenkor kiszedem a gyerekek adagjait, majd a maradékot ízesítem a csilivel is.) Pirított kenyérkockával tálaljuk.
#8
Sütőtök krémleves 9. - baconchipsszel, tejmentesen
hozzávalók / 4 adag
1 kg kanadai sütőtök (hosszúkás orange, köznyelven amerikai tök)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek ételízesítő
8 szelet bacon (vagy feketeerdő sonka)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek olívaolaj
elkészítés
A tök héját lepucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd 2-3 cm-es kockákra szeljük.
A felszeletelt hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk csipet sóval (segít kiengedni a hagyma levét és ízét).
Amikor a hagyma üveges, rátesszük a felkockázott tököt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ízesítjük ételízesítővel, sóval, borssal.
Főzzük addig, amíg a tök megpuhul.
Botmixerrel turmixoljuk krémesre (nem kell átmerni, lehet a lábosban).
A sonkaszeleteket serpenyőben ropogósra sütjük
#9
Francia krumplileves
hozzávalók / 4 adag
50 dkg burgonya
25 dkg alma
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl habtejszín
1.3 l zöldség alaplé (kockából is jó)
5 dkg vaj
2 teáskanál zöldbors (egész)
2 teáskanál rózsabors (egész)
0.5 dl sherry
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
25 dkg bacon (felkockázva)
elkészítés
A hagymát apróra vágjuk és a felolvasztott vajon megpirítjuk.
Rádobjuk a felkockázott krumplit és almát, a borsokat, a sherry-t és 5-10 percig dinszteljük.
Felöntjük az alaplével és 20 percig - a krumpli puhulásáig főzzük.
Botmixerrel pürésítjük annyira, amennyire szeretnénk, majd beleöntjük a tejszínt is.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Kockára vágott és megpirított szalonnakockákkal valamint petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
#10
Zöldségleves sajtgombóccal
hozzávalók / 8 adag
Leves
8 dkg fehérrépa
15 dkg sárgarépa
15 dkg zöldbab
15 dkg zöldborsó
15 dkg karalábé
10 dkg cukkini
10 dkg gomba
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1.5 l alaplé
1 ek napraforgó olaj
Sajtgombóc
6 dkg ementáli sajt (reszelve)
1 csipet só
bors ízlés szerint
1 kk tárkony
1 db tojás
12 dkg finomliszt
elkészítés
Leves
A zöldségeket megpucoljuk, felvágjuk egyforma kis hasábokra.
Egy kanál olajon elkezdjük dinsztelni a zöldségeket puhulás sorrendjében. (Ha folyamatosan tisztítjuk, daraboljuk, pont sorra kerül a következő adag). Sorrend: fehérrépa, sárgarépa, zöldbab, karalábé, gomba, zöldborsó, cukkini.
Amikor benn van az összes zöldség, felengedjük 1,5 l alaplével, és max. 5 percig főzzük.
Sajtgombóc
A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, sóval, borssal, tárkonnyal és a tojással elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet.
Vizes kézzel nagyobb mogyorónyi golyókat gyúrunk belőle, és a levesbe dobjuk, 2 percig főzzük benne.
A gombócokkal együtt tesszük a levesbe a felaprított petrezselymet is.
költség: 700 Ft
Jó étvágyat a téli hidegben is! :)
Pozitív Nap / NoSalty