10 tökéletes leves fél óra alatt a cidrire

Beállt a téli hideg, sál, sapka - abszolút repkednek a mínuszok. Muszáj forró leveseket enni, hát nem? Imádjuk őket, és észrevettük, hogy ahogy öregszünk, az érzés egyre fokozódik. 10 tipp!


A NoSalty oldal receptjei közül válogattunk. Bizony pikk-pakk, munka után hazaesve is elkészítheted a következő pofon egyszerű, mégis fenséges lélek- és bendőmelegítőket. Hajrá! (Ma melyiket dobod össze?)

#1
Petrezselymes zellerkrémleves


hozzávalók / 4 adag

    1 közepes db zeller
    2 csokor petrezselyem
    2 dl főzőtejszín
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint

elkészítési idő: 15-30 perc    

A zellert pucoljuk, mossuk, apró kockákra vágjuk. Az egyik csokor petrezselyem leveleit apróra vágjuk.
A zellert és a petrezselymet vízben, úgy, hogy ellepje, főni tesszük, sózzuk, borsozzuk.
Közben apróra vágjuk a másik csokor petrezselyem leveleit.
5-8 perc főzés után botturmixszal összeturmixoljuk a zöldséget a levesben, majd a tejszínnel alacsony lángon összeforraljuk.
Kis tálkákban tálaljuk a levest, melyet frissen vágott petrezselyemmel szórunk meg és pirított barna kenyér kockákat kínálunk mellé.

    költség: 500 Ft


#2
Erzsi néni fokhagymakrémlevese



hozzávalók / 4 adag

    10 gerezd fokhagyma
    50 g vaj
    8 dl víz
    5 dl főzőtejszín
    3 evőkanál finomliszt
    bors ízlés szerint
    szerecsendió ízlés szerint
    só ízlés szerint
    1 ek mandulapehely
    50 g sajt

elkészítés
Az apróra zúzott fokhagymát megpároljuk a vajon. Rászórjuk a fűszereket. Felöntjük vízzel, és addig főzzük a fokhagymát, amíg     teljesen meg nem puhul.
A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és beleöntjük a fokhagyás lébe. Ha nem szeretnénk fokhagymadarabokat, át lehet     botmixerrel keverni, de nem feltétlenül szükséges. Összeforraljuk.
Reszelt sajttal és pirított mandulával fokozhatjuk az ízélményt.

    költség: 600 Ft



#3
Négysajtos leves



hozzávalók / 3 adag
A leveshez

    140 g kockasajt
    12 dkg kéksajt
    5 dkg pecorino sajt (durvára reszelve)
    5 dkg ementáli sajt
    1 dl habtejszín
    5 dl csirke alaplé
    0.5 késhegynyi fehér bors (őrölt)

A tálaláshoz

    4 db halványító zeller
    1 ek tabasco szósz

elkészítés

    A kockasajtokat, a kéksajtot és a tejszínt egy lábasban, kevergetve összeolvasztjuk.
    Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a pecorinot, fehérborssal ízesítjük.
    Felforraljuk, beleszórjuk a finomra reszelt ementálit.
    Ízlés szerint, felszeletelt angol zellerrel vagy Tabasco szósz pöttyökkel azonnal tálaljuk.


#4
Brokkolikrémleves pestoval


hozzávalók / 3 adag

    1 db brokkoli (nagy fej)
    3 közepes db burgonya
    2 db leveskocka (zöldséges és tyúkhús)
    1 ek pesto
    1 csipet chilipehely
    2 ek főzőtejszín
    2 db zsemle
    30 g parmezán sajt

elkészítés

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és forrásban levő vízbe dobjuk. A krumplinak kicsit több idő kell a fövésre, mint a brokkolinak.
A brokkolit szétszedjük kis csokrocskákra, majd bedobjuk a krumpli mellé. Annyi víz legyen rajta, ami éppen elfedi. Hozzáadjuk a kétféle húsleves kockát, chilit, és 10 percig főzzük.
Amikor megfőtt, lemerünk belőle 2-3 csésze vizet, hogy a krémlevesünk sűrűbb legyen. Ezután hozzákeverjük a pestot és a tejszínt.
Zsemlekockákat pirítunk: a zsemlét 2-3 cm-es kockákra vágjuk, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A kockákat egy tepsibe rakjuk, meglocsoljuk enyhén olívaolajjal, és 10 percig pirítjuk.
A pestos brokkolikrémet pirított zsemlekockákkal és reszelt parmezánnal ízesítjük.

    költség: 500 Ft



#5
Sáfrányos karfiolleves


hozzávalók / 4 adag
A leveshez

    80 dkg karfiol
    0.5 l tej
    0.5 l csirke alaplé
    2 csipet sáfrány
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint (frissen őrölt)
    2 ek vaj

A tálaláshoz

    2 ek petrezselyem (durvára vágott)
    2 teáskanál olívaolaj (extra szűz)

elkészítés

A tejet az alaplével, és egy csipet sáfránnyal felforraljuk. Sózzuk-borsozzuk.
Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és hozzáadjuk a forrásban lévő léhez.
Kb. 7-8 perc alatt (a karfiolrózsák méretétől függően) majdnem puhára főzzük a zöldséget.
A karfiolrózsák negyedét szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.
A maradék karfiolt 2-3 merőkanálnyi lé kíséretében turmixban pürésítjük. Másik lábasba öntjük a pépet és felengedjük annyi főzőlével, hogy leves sűrűségű legyen. (Ehhez nem biztos, hogy az összes lére szükségünk lesz!)
Hozzáadjuk a másik csipet sáfrányt, igazítunk a leves ízesítésén (ha szükséges) és összeforraljuk.
Közben a félretett karfiolrózsákat egy serpenyőben a felhevített vajon megpirítjuk.
A pirított karfiolt elosztjuk a tányérokban, óvatosan felöntjük a levessel, olívaolajat csepegtetünk rá, frissen őrölt borssal és petrezselyemmel hintjük.


#6
Hagymaleves háromfajta hagymából


hozzávalók / 4 adag

    5 közepes fej vöröshagyma
    2 gerezd fokhagyma
    1 db újhagyma
    1 db leveskocka (zöldségleves)
    1 ek olívaolaj
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint

elkészítés

Megtisztítjuk és felkockázzuk a vöröshagymát, felaprítjuk a fokhagymát és felkarikázzuk az újhagymát.
Lábosban 1-2 evőkanálnyi olajat hevítünk és rátesszük a vöröshagymát, a fokhagymát és az újhagyma fehér részeit.
Üvegesre pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bővel ellepje.
Sóval, borssal és leveskockával ízesítjük.
Ha megfőtt a hagyma, botmixerrel besűrítjük (nem turmixoljuk krémlevessé, hanem addig, amíg kissé besűrűsödik).
Beletesszük az újhagyma zöld részeit és pár percig összefőzzük.
Pirított kenyérrel, kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.



#7
Csípős-édes kókusztejes sárgarépa-krémleves


hozzávalók / 3 adag
A leveshez

    2 ek napraforgó olaj
    1 közepes fej vöröshagyma
    30 dkg sárgarépa
    0.25 db chili
    1 kk kurkuma
    só ízlés szerint
    4 dl forró víz
    2 dl kókusztej
    0.5 citromból nyert citromlé
    1 teáskanál barna cukor

A tálaláshoz

    2 szelet szikkadt kenyér

elkészítés

Az olajon dinszteljük üvegesre az apróra vágott hagymát.
Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt répát, kis lángon pároljuk 8-10 percig.
Fűszerezzük sóval, kurkumával, majd öntsük hozzá a forró vizet. Fedő alatt főzzük, amíg a répa megpuhul. (kb. 8 perc)
Öntsük hozzá a kókusztejet, óvatosan pürésítsük simára botmixerrel. Ízesítsük citromlével, barna cukorral. (Én ilyenkor kiszedem a gyerekek adagjait, majd a maradékot ízesítem a csilivel is.) Pirított kenyérkockával tálaljuk.


#8
Sütőtök krémleves 9. - baconchipsszel, tejmentesen



hozzávalók / 4 adag

    1 kg kanadai sütőtök (hosszúkás orange, köznyelven amerikai tök)
    1 db vöröshagyma
    2 gerezd fokhagyma
    1 ek ételízesítő
    8 szelet bacon (vagy feketeerdő sonka)
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint
    1 ek olívaolaj

elkészítés

A tök héját lepucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd 2-3 cm-es kockákra szeljük.
A felszeletelt hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk csipet sóval (segít kiengedni a hagyma levét és ízét).
Amikor a hagyma üveges, rátesszük a felkockázott tököt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ízesítjük ételízesítővel, sóval, borssal.
Főzzük addig, amíg a tök megpuhul.
Botmixerrel turmixoljuk krémesre (nem kell átmerni, lehet a lábosban).
A sonkaszeleteket serpenyőben ropogósra sütjük


#9
Francia krumplileves



hozzávalók / 4 adag

    50 dkg burgonya
    25 dkg alma
    2 közepes fej vöröshagyma
    2 dl habtejszín
    1.3 l zöldség alaplé (kockából is jó)
    5 dkg vaj
    2 teáskanál zöldbors (egész)
    2 teáskanál rózsabors (egész)
    0.5 dl sherry
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint
    25 dkg bacon (felkockázva)

elkészítés

    A hagymát apróra vágjuk és a felolvasztott vajon megpirítjuk.
    Rádobjuk a felkockázott krumplit és almát, a borsokat, a sherry-t és 5-10 percig dinszteljük.
    Felöntjük az alaplével és 20 percig - a krumpli puhulásáig főzzük.
    Botmixerrel pürésítjük annyira, amennyire szeretnénk, majd beleöntjük a tejszínt is.
    Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
    Kockára vágott és megpirított szalonnakockákkal valamint petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


#10
Zöldségleves sajtgombóccal


hozzávalók / 8 adag
Leves

    8 dkg fehérrépa
    15 dkg sárgarépa
    15 dkg zöldbab
    15 dkg zöldborsó
    15 dkg karalábé
    10 dkg cukkini
    10 dkg gomba
    1 kávéskanál só
    bors ízlés szerint
    1 csokor petrezselyem
    1.5 l alaplé
    1 ek napraforgó olaj

Sajtgombóc

    6 dkg ementáli sajt (reszelve)
    1 csipet só
    bors ízlés szerint
    1 kk tárkony
    1 db tojás
    12 dkg finomliszt

elkészítés
Leves
A zöldségeket megpucoljuk, felvágjuk egyforma kis hasábokra.
Egy kanál olajon elkezdjük dinsztelni a zöldségeket puhulás sorrendjében. (Ha folyamatosan tisztítjuk, daraboljuk, pont sorra kerül a következő adag). Sorrend: fehérrépa, sárgarépa, zöldbab, karalábé, gomba, zöldborsó, cukkini.
Amikor benn van az összes zöldség, felengedjük 1,5 l alaplével, és max. 5 percig főzzük.

Sajtgombóc

A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, sóval, borssal, tárkonnyal és a tojással elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet.
Vizes kézzel nagyobb mogyorónyi golyókat gyúrunk belőle, és a levesbe dobjuk, 2 percig főzzük benne.
A gombócokkal együtt tesszük a levesbe a felaprított petrezselymet is.

    költség: 700 Ft



Jó étvágyat a téli hidegben is! :)


Pozitív Nap / NoSalty

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhádból húsvét előtt

Ja, és az sem elhanyagolható, hogy a húsvéti ünnep közeledtével igen jól mutatnak majd az ünnepi asztalunkon, mert finomak, szezonjuk van és nagyon jól mennek a sonkához, tojáshoz!

Tarol a Balaton jegén korcsolyázó lány varázslatos videója!

Sokféleképpen láttuk már a magyar tengert, idén pedig a gyakran -20 fokos hideg egy jeges, mégis szívmelengető arcát mutatta meg...

Így étkeztünk régen, avagy amikor még aludttejet ettünk joghurt helyett

A magyar konyha, minden híresztelés ellenére, egészséges. Legalábbis az a változata, ahogy eleink főztek még 70-80 évvel ezelőtt is.

Mesébe illő látvány: "megdermedt" Horvátország egyik szimbóluma

Mesebeli táj lett a jégbe fagyott Plitvicei tavak környéke Horvátországban!

Fókuszban Budapest: csinos kis videót posztolt a BBC a dunai jégzajlásról

Hetek óta igen kemény hideg van Európában, amire ma rátett egy lapáttal az ónos eső is, de legalább a dunai jégzajlás szépsége valamelyest kárpótol minket.


NAPI BOLDOGSÁG