10 tökéletes leves fél óra alatt a cidrire

Beállt a hűvös idő, reggelente elkél már a sál, sapka - hamarosan repkednek a mínuszok. Muszáj forró leveseket enni, hát nem? Imádjuk őket, és észrevettük, hogy ahogy öregszünk, az érzés egyre fokozódik. 10 tipp!


A NoSalty oldal receptjei közül válogattunk. Bizony pikk-pakk, munka után hazaesve is elkészítheted a következő pofon egyszerű, mégis fenséges lélek- és bendőmelegítőket. Hajrá! (Ma melyiket dobod össze?)

#1
Petrezselymes zellerkrémleves


hozzávalók / 4 adag

    1 közepes db zeller
    2 csokor petrezselyem
    2 dl főzőtejszín
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint

elkészítési idő: 15-30 perc    

A zellert pucoljuk, mossuk, apró kockákra vágjuk. Az egyik csokor petrezselyem leveleit apróra vágjuk.
A zellert és a petrezselymet vízben, úgy, hogy ellepje, főni tesszük, sózzuk, borsozzuk.
Közben apróra vágjuk a másik csokor petrezselyem leveleit.
5-8 perc főzés után botturmixszal összeturmixoljuk a zöldséget a levesben, majd a tejszínnel alacsony lángon összeforraljuk.
Kis tálkákban tálaljuk a levest, melyet frissen vágott petrezselyemmel szórunk meg és pirított barna kenyér kockákat kínálunk mellé.

költség: 500 Ft


#2
Erzsi néni fokhagymakrémlevese



hozzávalók / 4 adag

    10 gerezd fokhagyma
    50 g vaj
    8 dl víz
    5 dl főzőtejszín
    3 evőkanál finomliszt
    bors ízlés szerint
    szerecsendió ízlés szerint
    só ízlés szerint
    1 ek mandulapehely
    50 g sajt

elkészítés
Az apróra zúzott fokhagymát megpároljuk a vajon. Rászórjuk a fűszereket. Felöntjük vízzel, és addig főzzük a fokhagymát, amíg     teljesen meg nem puhul.
A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és beleöntjük a fokhagyás lébe. Ha nem szeretnénk fokhagymadarabokat, át lehet     botmixerrel keverni, de nem feltétlenül szükséges. Összeforraljuk.
Reszelt sajttal és pirított mandulával fokozhatjuk az ízélményt.

költség: 600 Ft



#3
Négysajtos leves



hozzávalók / 3 adag
A leveshez

    140 g kockasajt
    12 dkg kéksajt
    5 dkg pecorino sajt (durvára reszelve)
    5 dkg ementáli sajt
    1 dl habtejszín
    5 dl csirke alaplé
    0.5 késhegynyi fehér bors (őrölt)

A tálaláshoz

    4 db halványító zeller
    1 ek tabasco szósz

elkészítés

    A kockasajtokat, a kéksajtot és a tejszínt egy lábasban, kevergetve összeolvasztjuk.
    Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a pecorinot, fehérborssal ízesítjük.
    Felforraljuk, beleszórjuk a finomra reszelt ementálit.
    Ízlés szerint, felszeletelt angol zellerrel vagy Tabasco szósz pöttyökkel azonnal tálaljuk.


#4
Brokkolikrémleves pestoval


hozzávalók / 3 adag

    1 db brokkoli (nagy fej)
    3 közepes db burgonya
    2 db leveskocka (zöldséges és tyúkhús)
    1 ek pesto
    1 csipet chilipehely
    2 ek főzőtejszín
    2 db zsemle
    30 g parmezán sajt

elkészítés

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és forrásban levő vízbe dobjuk. A krumplinak kicsit több idő kell a fövésre, mint a brokkolinak.
A brokkolit szétszedjük kis csokrocskákra, majd bedobjuk a krumpli mellé. Annyi víz legyen rajta, ami éppen elfedi. Hozzáadjuk a kétféle húsleves kockát, chilit, és 10 percig főzzük.
Amikor megfőtt, lemerünk belőle 2-3 csésze vizet, hogy a krémlevesünk sűrűbb legyen. Ezután hozzákeverjük a pestot és a tejszínt.
Zsemlekockákat pirítunk: a zsemlét 2-3 cm-es kockákra vágjuk, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A kockákat egy tepsibe rakjuk, meglocsoljuk enyhén olívaolajjal, és 10 percig pirítjuk.
A pestos brokkolikrémet pirított zsemlekockákkal és reszelt parmezánnal ízesítjük.

    költség: 500 Ft



#5
Sáfrányos karfiolleves


hozzávalók / 4 adag
A leveshez

    80 dkg karfiol
    0.5 l tej
    0.5 l csirke alaplé
    2 csipet sáfrány
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint (frissen őrölt)
    2 ek vaj

A tálaláshoz

    2 ek petrezselyem (durvára vágott)
    2 teáskanál olívaolaj (extra szűz)

elkészítés

A tejet az alaplével, és egy csipet sáfránnyal felforraljuk. Sózzuk-borsozzuk.
Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és hozzáadjuk a forrásban lévő léhez.
Kb. 7-8 perc alatt (a karfiolrózsák méretétől függően) majdnem puhára főzzük a zöldséget.
A karfiolrózsák negyedét szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.
A maradék karfiolt 2-3 merőkanálnyi lé kíséretében turmixban pürésítjük. Másik lábasba öntjük a pépet és felengedjük annyi főzőlével, hogy leves sűrűségű legyen. (Ehhez nem biztos, hogy az összes lére szükségünk lesz!)
Hozzáadjuk a másik csipet sáfrányt, igazítunk a leves ízesítésén (ha szükséges) és összeforraljuk.
Közben a félretett karfiolrózsákat egy serpenyőben a felhevített vajon megpirítjuk.
A pirított karfiolt elosztjuk a tányérokban, óvatosan felöntjük a levessel, olívaolajat csepegtetünk rá, frissen őrölt borssal és petrezselyemmel hintjük.


#6
Hagymaleves háromfajta hagymából


hozzávalók / 4 adag

    5 közepes fej vöröshagyma
    2 gerezd fokhagyma
    1 db újhagyma
    1 db leveskocka (zöldségleves)
    1 ek olívaolaj
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint

elkészítés

Megtisztítjuk és felkockázzuk a vöröshagymát, felaprítjuk a fokhagymát és felkarikázzuk az újhagymát.
Lábosban 1-2 evőkanálnyi olajat hevítünk és rátesszük a vöröshagymát, a fokhagymát és az újhagyma fehér részeit.
Üvegesre pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bővel ellepje.
Sóval, borssal és leveskockával ízesítjük.
Ha megfőtt a hagyma, botmixerrel besűrítjük (nem turmixoljuk krémlevessé, hanem addig, amíg kissé besűrűsödik).
Beletesszük az újhagyma zöld részeit és pár percig összefőzzük.
Pirított kenyérrel, kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.



#7
Csípős-édes kókusztejes sárgarépa-krémleves


hozzávalók / 3 adag
A leveshez

    2 ek napraforgó olaj
    1 közepes fej vöröshagyma
    30 dkg sárgarépa
    0.25 db chili
    1 kk kurkuma
    só ízlés szerint
    4 dl forró víz
    2 dl kókusztej
    0.5 citromból nyert citromlé
    1 teáskanál barna cukor

A tálaláshoz

    2 szelet szikkadt kenyér

elkészítés

Az olajon dinszteljük üvegesre az apróra vágott hagymát.
Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt répát, kis lángon pároljuk 8-10 percig.
Fűszerezzük sóval, kurkumával, majd öntsük hozzá a forró vizet. Fedő alatt főzzük, amíg a répa megpuhul. (kb. 8 perc)
Öntsük hozzá a kókusztejet, óvatosan pürésítsük simára botmixerrel. Ízesítsük citromlével, barna cukorral. (Én ilyenkor kiszedem a gyerekek adagjait, majd a maradékot ízesítem a csilivel is.) Pirított kenyérkockával tálaljuk.


#8
Sütőtök krémleves 9. - baconchipsszel, tejmentesen



hozzávalók / 4 adag

    1 kg kanadai sütőtök (hosszúkás orange, köznyelven amerikai tök)
    1 db vöröshagyma
    2 gerezd fokhagyma
    1 ek ételízesítő
    8 szelet bacon (vagy feketeerdő sonka)
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint
    1 ek olívaolaj

elkészítés

A tök héját lepucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd 2-3 cm-es kockákra szeljük.
A felszeletelt hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk csipet sóval (segít kiengedni a hagyma levét és ízét).
Amikor a hagyma üveges, rátesszük a felkockázott tököt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ízesítjük ételízesítővel, sóval, borssal.
Főzzük addig, amíg a tök megpuhul.
Botmixerrel turmixoljuk krémesre (nem kell átmerni, lehet a lábosban).
A sonkaszeleteket serpenyőben ropogósra sütjük


#9
Francia krumplileves



hozzávalók / 4 adag

    50 dkg burgonya
    25 dkg alma
    2 közepes fej vöröshagyma
    2 dl habtejszín
    1.3 l zöldség alaplé (kockából is jó)
    5 dkg vaj
    2 teáskanál zöldbors (egész)
    2 teáskanál rózsabors (egész)
    0.5 dl sherry
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint
    25 dkg bacon (felkockázva)

elkészítés

    A hagymát apróra vágjuk és a felolvasztott vajon megpirítjuk.
    Rádobjuk a felkockázott krumplit és almát, a borsokat, a sherry-t és 5-10 percig dinszteljük.
    Felöntjük az alaplével és 20 percig - a krumpli puhulásáig főzzük.
    Botmixerrel pürésítjük annyira, amennyire szeretnénk, majd beleöntjük a tejszínt is.
    Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
    Kockára vágott és megpirított szalonnakockákkal valamint petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


#10
Zöldségleves sajtgombóccal


hozzávalók / 8 adag
Leves

    8 dkg fehérrépa
    15 dkg sárgarépa
    15 dkg zöldbab
    15 dkg zöldborsó
    15 dkg karalábé
    10 dkg cukkini
    10 dkg gomba
    1 kávéskanál só
    bors ízlés szerint
    1 csokor petrezselyem
    1.5 l alaplé
    1 ek napraforgó olaj

Sajtgombóc

    6 dkg ementáli sajt (reszelve)
    1 csipet só
    bors ízlés szerint
    1 kk tárkony
    1 db tojás
    12 dkg finomliszt

elkészítés
Leves
A zöldségeket megpucoljuk, felvágjuk egyforma kis hasábokra.
Egy kanál olajon elkezdjük dinsztelni a zöldségeket puhulás sorrendjében. (Ha folyamatosan tisztítjuk, daraboljuk, pont sorra kerül a következő adag). Sorrend: fehérrépa, sárgarépa, zöldbab, karalábé, gomba, zöldborsó, cukkini.
Amikor benn van az összes zöldség, felengedjük 1,5 l alaplével, és max. 5 percig főzzük.

Sajtgombóc

A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, sóval, borssal, tárkonnyal és a tojással elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet.
Vizes kézzel nagyobb mogyorónyi golyókat gyúrunk belőle, és a levesbe dobjuk, 2 percig főzzük benne.
A gombócokkal együtt tesszük a levesbe a felaprított petrezselymet is.

    költség: 700 Ft



Jó étvágyat a téli hidegben is! :)


Pozitív Nap / NoSalty

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

HÚSLEVES (nem egyszerűen gyógyszer és ebéd, nem egy szimpla étel, a húsleves a minden)

Ez a film a karácsonyi húsleves készítését dolgozza fel, de ne a klasszikus főzőműsorra gondoljon valaki, ha esetleg tervbe veszi a megnézését. Inkább a főzés hangulata, és közege ami lényeges. A videó hangulata, a nyugalma, visszarepít egy szebb világba!

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Idén nyáron készítsd el a tökéletes főtt kukoricát!

Első gondolatra a világ legegyszerűbb dolgának tűnik a főtt kukorica elkészítése. Mégis, ha belegondolunk, hányszor bosszankodtunk amiatt, hogy kemény, túlfőtt vagy éppen száraz volt a délutáni nasinak szánt főtt kukorica. Idén nyáron készítsük el tökéletesre!

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhádból húsvét előtt

Ja, és az sem elhanyagolható, hogy a húsvéti ünnep közeledtével igen jól mutatnak majd az ünnepi asztalunkon, mert finomak, szezonjuk van és nagyon jól mennek a sonkához, tojáshoz!


NAPI BOLDOGSÁG