Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket


A paradicsomból utánozhatatlanul friss és édes ízű szószt készíthetsz, ha előtte egy tepsiben, egészben megsütöd. Most kezdődik a paradicsomszezonja, ilyenkor érdemes az egész évre valót elkészíteni.


HOZZÁVALÓK 2 ÜVEG SZÓSZHOZ (4 DL):

  • Kb. 2 ½ kg-nyi közepes vagy kisebb paradicsom (szára nélkül)
  • 1 közepes fej fokhagyma, letisztítva (el is szeletelheted, de akár egészben is jó)
  • 1/3 csésze extra szűz olíva olaj
  • ½ csésze friss bazsalikom levél
  • tengeri só és frissen őrölt, fekete bors

ELKÉSZÍTÉS:

Melegítsd fel a sütőt 120 Celsius fokra.

Egy nagy tepsiben helyezd el egysorosan a paradicsomokat. Szórd rá a fokhagymát, és szitáld meg az olíva olajjal. Ujjaiddal kend be a paradicsomokat és a fokhagymát, hogy mindenhová jusson. Szórd meg a tépett bazsalikom levelekkel, és fűszerezd sóval, borssal.

Süsd 4 órán keresztül, vagy amíg a paradicsomok meg nem puhulnak és meg nem ráncosodnak. Amíg sistereg, nincs kész.



Hagyd hűlni, majd kisebb adagonként tedd a turmixgépbe. 2-3-szor nyomd meg a pillanat indítót, majd keverd folyamatosan egy percig. Akkor jó, ha eltűnnek a darabok, és teljesen sima lesz.

Töltsd hűtőzacskókba vagy negyed literes befőttes üvegekbe. Ha kisebb adagokat szeretnél eltenni, fagyaszd muffin formába, ha még kisebbet, töltsd a szószt jégkocka adagoló edénybe.

Ha a kamrádban, üvegben szeretnéd tartósítani, a betöltött szószhoz adj 2 ek citrom levet és 1 tk sót üvegenként (negyed literes üvegekbe). Édesítheted 1 tk cukorral.

Eláll a hűtőben 1 hétig, vagy a mélyhűtőben  4 hónapig.



FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK:

  1. Húsgombóc paradicsomszószban: ültess paradicsom szószban felengedett fagyasztott húsgombócokat
  2. Ebből a szószból készítheted a lasagna alapot.
  3. Francia pizza-kenyér: kenj meg vele egy fél francia kenyeret, fektess rá egy szelet mozzarellát (megszórhatod még más feltéttel is).
  4. Fektess egy pár csirkemelldarabot a meleg szószba, majd közepes lángon főzd 25-30 percig, vagy míg a csirke tökéletesen át nem fő.
  5. Kiváló a polentához, gnocchihoz, raviolihoz is.

Ripost.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ingyen szállhatunk meg olasz vendégházakban - egy feltétellel

La Settimana del Baratto. Magyarul Barter Hét. Így nevezik azt a kezdeményezést, amelynek köszönhetően több ezer olasz vendégszállóban ingyen pihenhetünk meg, ha készek vagyunk érte megdolgozni. A szó legszorosabb értelmében - írja a Condé Nast Traveler.

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

"Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem" - 90 éves néni egy olasz falu egyedüli lakója

Az augusztusban 91. életévét betöltő Paolina Grassi az utolsó lakója Casali Socraggio hegyvidéki falujának Olaszországban a svájci határ közelében

A legjobb frissítő, akár már reggelire is: jegeskávék egyszerűen, házilag

Évszázadok óta a kávé az egyetlen ital, amely nem megy ki a divatból. Nem csoda, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír, például: élénkít, antibakteriális, izomstimuláló és még sorolhatnám. Ellenben a kávét alapvetően forrón fogyasztjuk. Csak, hogy ebben a nyárias időben, már nem szívesen hevítjük tovább amúgy is átmelegedett testünket. Ezért itt egy pár csíny a friss jegeskávé elkészítéséhez.

100 éves ikerpár receptje a boldogsághoz

Mindketten édesanyák, nagymamák és dédnagymamák. Az ikerpár (saját bevallásuk szerint) megízlelte már az élet minden aspektusát: a nehézségeket, a próbatételeket, a könnyed boldogság érzését, az örömöt és a család által megélhető szeretetet. 6 dolog alapvető szerintük az élethez!


NAPI BOLDOGSÁG