HOZZÁVALÓK 2 ÜVEG SZÓSZHOZ (4 DL):
- Kb. 2 ½ kg-nyi közepes vagy kisebb paradicsom (szára nélkül)
- 1 közepes fej fokhagyma, letisztítva (el is szeletelheted, de akár egészben is jó)
- 1/3 csésze extra szűz olíva olaj
- ½ csésze friss bazsalikom levél
- tengeri só és frissen őrölt, fekete bors
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd fel a sütőt 120 Celsius fokra.
Egy nagy tepsiben helyezd el egysorosan a paradicsomokat. Szórd rá a fokhagymát, és szitáld meg az olíva olajjal. Ujjaiddal kend be a paradicsomokat és a fokhagymát, hogy mindenhová jusson. Szórd meg a tépett bazsalikom levelekkel, és fűszerezd sóval, borssal.
Süsd 4 órán keresztül, vagy amíg a paradicsomok meg nem puhulnak és meg nem ráncosodnak. Amíg sistereg, nincs kész.
Hagyd hűlni, majd kisebb adagonként tedd a turmixgépbe. 2-3-szor nyomd meg a pillanat indítót, majd keverd folyamatosan egy percig. Akkor jó, ha eltűnnek a darabok, és teljesen sima lesz.
Töltsd hűtőzacskókba vagy negyed literes befőttes üvegekbe. Ha kisebb adagokat szeretnél eltenni, fagyaszd muffin formába, ha még kisebbet, töltsd a szószt jégkocka adagoló edénybe.
Ha a kamrádban, üvegben szeretnéd tartósítani, a betöltött szószhoz adj 2 ek citrom levet és 1 tk sót üvegenként (negyed literes üvegekbe). Édesítheted 1 tk cukorral.
Eláll a hűtőben 1 hétig, vagy a mélyhűtőben 4 hónapig.
FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK:
- Húsgombóc paradicsomszószban: ültess paradicsom szószban felengedett fagyasztott húsgombócokat
- Ebből a szószból készítheted a lasagna alapot.
- Francia pizza-kenyér: kenj meg vele egy fél francia kenyeret, fektess rá egy szelet mozzarellát (megszórhatod még más feltéttel is).
- Fektess egy pár csirkemelldarabot a meleg szószba, majd közepes lángon főzd 25-30 percig, vagy míg a csirke tökéletesen át nem fő.
- Kiváló a polentához, gnocchihoz, raviolihoz is.