A jegeskávé az egyszerűtől a rafináltig sokféle lehet, a minimalista mindenmentes változattól a házi frappuccinón át a fagylaltos-tejszínes kalóriabombáig a végtelenségig variálható. Aki szereti a kávét, annak érdemes minél több változatban kipróbálnia ezt a hűsítő italt házilag is.
#1 JÉGKÁVÉ
Íme: "Lefőzünk
egy nagy adag kávét, beédesítjük annyi cukorral, ahogy tejeskávénak szeretjük.
Kihűlése után jégkocka-készítőbe öntjük, és kifagyasztjuk. Akár több napi
adagot is elkészíthetünk előre. Reggel csak kipattintunk annyi kockát a tejbe,
amennyire sötétnek szeretnénk. Mire felolvad, kész a jegeskávé."
Eleinte számomra is bizarrnak tűnt a recept, de mint tudjuk, bátraké a szerencse...
Láss csodát, bevált. Egyszerűen mennyei és még mutatós is. Egy titok: a frissen főzött kávéból készítsük a jégkülönlegességet.
Csak bátran, nem fogjátok megbánni!
#2 AFFOGATO és FRAPPE
Az olasz affogato is az egyszerű - de nagyszerű - jegeskávék sorát gazdagítja, itt egy gombóc vaníliafagyira csorgatnak rá egy frissen főtt presszókávét. A fagyi lehűti a kávét, elolvad, és krémes vaníliás habot képez a tetején. A görögök inkább a frappéra szavaznak, ami tört jég és erős kávé habosra összeturmixolva, aminek a tetejét olykor meglocsolják valamilyen édes sziruppal.
#3 NUTELLÁS-KÁVÉS TURMIX
Végül, de nem utolsó sorban egy igazi kávés nagyágyú következzen a cookta.hu receptjeiből. Jegeskávéval indítani a napot? Hmmmm... Ideális reggeli, ha egy banánt feldarabolva turmixgépbe teszünk, hozzáadunk 1 evőkanál Nutellát, 2 dl tejet. Két teáskanál instant kávét egy kis forró vízzel kikeverünk, 1 dl hideg vízzel felöntjük, majd ezt is a turmixgépbe öntjük, és alaposan összemixeljük. Adhatunk hozzá jégkockát is, akár a mixelés előtt, akár utána.
Pozitív Nap