10 élelmiszer, ami megmentheti a hétköznapokat - kamrába velük!

Mi, magyarok igen nagy hívei vagyunk a befőzésnek, tartósításnak, elrakásnak, tehát tulajdonképpen az idénytermények bespájzolásának. Így az ősz közeledtével a szilvalekvár, szőlőlekvár (vagy a szőlő más felhasználási módjait előnyben részesítő "konzerváló" folyamatok) van a soron.

Ilyenkor ezekkel a zamatos élelmiszerekkel tele van a kamra vagy a konyhaszekrény polca.

Természetesen mindemellett rengeteg olyan ennivalóan hasznos dolog is van, mely szerves részét képzi konyhai "alap-csomagunknak", mint a liszt vagy a só.

Most összeszedtünk nektek még néhány olyan dolgot, mely igazán hasznos, ha kéznél van. Segítségükkel változatosabban, egészségesebben élhetjük mindennapjainkat.


1. Tojás


A tojás rengeteg felhasználási módot rejtő jolly jokere a konyhának. Akár egymagában főételként is megállja a helyét, de kiegészítője vagy alapja is lehet temérdek fogásnak. Bátran variáljunk, kísérletezzünk vele!



2. Parmezán


A parmezán nagy kincs. Nem véltelenül becsülik az olaszok olyan nagyra. Tésztaételek és saláták nagyszerű kiegészítője lehet. Most azt gondolhatod, hogy, ha kiegészítő, akkor minek otthon tartani belőle? Nos, a parmezán különleges és markáns íze új szintre emeli ételeinket, egészen éttermi varázs kölcsönözve nekik. De vigyázz! Sose a por formájú, vagy reszelt parmezánt vedd, hanem darabokban, mint a trappistát!

3. Alma


"Minden nap egy alma, az orvost távolt tartja." - így szól a közmondás. Az alma számos pozitív élettani hatása mellett rengeteg konyhai felhasználást is rejt magában. Lehet belőle üdítő, kompót, leves, sütemény, saláta, sajt mellé kísérő, tepsiben sült húsok ízesítője, fagylalt, lekvár és számtalan más ínycsiklandozó falat. Megéri otthon tartani belőle pár darabot, nem?


4. Friss fűszernövények



Só, bors és egyéb fűszerek por formájában ott lapulnak mindenkinél a konyhaszekrényben. Azonban az ily módon tartósított ízesítők már vesztettek zamatukból, s ily formán több is kell belőlük és nem adják vissza eredeti ízvilágukat. Épp ezért érdemes a konyhaablak párkányán néhány cserepes fűszernövényt gondozni. Nem feltétlenül kell magról nevelni őket, hiszen pár száz forint ellenében beszerezhetők a legtöbb szupermarketben és akkora löketet adnak egy-egy sült húsételhez, hogy már ezért megéri beszerezni őket. Arról nem is beszélve, hogy dekorációnak sem utolsók!


5. Tejszín



A tejszín fontos alapeleme konyhának. Az igazán jó minőségű, kellően zsíros tejszínre gondoljunk, mely a sárga színhez közelebb áll, mint a fehérhez. Ez cukrozatlan, s így tésztákra ugyaolyan jó lehet, vagy szószok sűrítéséhez, mint süteményekbe vagy édes gyümölcslevesekbe.



6. Méz


Ha a cukorra keresünk megfelelő és egészséges alternatívát, akkor érdemes otthon egy üveg jó minőségű mézet tartanunk. Azonban vigyázni kell, hogy jó helyről szerezzük be, s olyan virágok porából készüljön, melyekre nem kerül a légkörből túl sok szennyező anyag (ezt teljesen kizárni lehetetlen). Az ilyen méz a süteményektől elkezdve a teánk és kávénk édesítésén át, édes levesekbe, karamellizáláshoz is tökéletes.



7. Fagyasztott húsok



Jó minőségű friss húst venni nehéz. S otthon, a hűtőben tartani napokig nem érdemes, tehát, amit megveszünk azt meg is kell főzni, hiszen tönkremegy. Hacsak nem fagyasztjuk le. A fagyasztástól a hús nem veszít frissességéből, s az ily módon tartósított húst a következő fél évben bármikor bátran felhasználhatjuk, s nem kell azon aggódni, hogy amikor kell, amjd honnan veszünk.


8. Citrom



A fanyar gyümölcs elengedhetetlen kelléke konyhának, akár sütésről, akár főzésről, vagy egy jó csésze teáról van szó. Érdemes  a lehető legjobb helyről beszereznünk, ha a héját is fel akarjuk használni, hiszen azon tapadnak meg a különböző, számunkra egészésgtelen vegyszerek, bacillusok. A citrom savanyú íze tésztákhoz, halételekhez, süteményekhez is tökéletesen passzol, használjuk bátran.


9. Kávé



A kávé jó barátunk! Reggeli legkedvesebb ébresztőnk könnyedén megment egy délutánt, mikor nem várt vendég érkezik. Elszürcsölve egy csésze jó feketét minden vidámabbnak tűnik. A sütimesterek különböző édességekbe is előszeretettel alkalmazzák, s az igazán bátrak kísérletezheznek a húsételekben való felhasználással is.


10. Étcsoki



Az étcsoki a süteményes alapdobozunk királynője! Felejtsük el a túl édes, agyoncukrozott és kakaótlan tejcsokoládét és vásároljunk igazán jó minőségű, legalább 60% kakaót tartalmazó étcsokoládét. Krémesebb állaga, intenzívebb íze a vele készült édességeket felejthetetlenné teszi!



Pozitív Nap - Gerecs Zsófia 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

Ezt adod a gyerekednek, ha sportolni küldöd

Elgondolkodtató írás terjed arról, mit adsz a gyermekednek, ha sportolni küldöd Nem csak erőnlétet vagy jó kondíciót, hanem annál sokkal többet...

Tudod, mi történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel?

Nem sok jó, annyit elöljáróban elárulunk. Ráadásul sajnos az elhízáson túl azért (sokkal) több van ebben a dologban.


NAPI BOLDOGSÁG