Ismét árcsökkenés várhat ránk a kutakon?

5 nap alatt 20 forinttal csökkent az üzemanyagár. Szinte biztos, hogy így még sosem örültünk 430 forintos üzemanyagnak! Elemzők pedig azt jósolják, hogy a lendületéből kicsit veszít ugyan, de a csökkenő tendencia folytatódik.


A benzin ára a héten 10, míg a gázolaj ára 6 forinttal csökkent. 

Mitől függ, hogy mennyit fizetünk?


A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása - hívta fel a figyelmet a GKI Energiakutató. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest tovább csökkent, átlagosan 5 százalékkal.

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára hasonló mértékben, szintén csökkent, heti átlagban 4 százalékkal. A forint a dollárral szemben viszont jelentősen gyengült, átlagosan 2,8 százalékkal.

A GKI Energiakutató elemzése szerint a már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 2,3 százalékos, míg a gázolaj esetében 1,3 százalékos csökkenést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 2-3, míg a gázolaj esetében 1-2 forint árcsökkentést indokolnak 14-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 429 forint, a gázolajé pedig 432 forint lehet május 16-án, szerdán.


Pozitív Nap/ Privátbankár

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Lencsevégre kapott jótevő: erre költött el 100 dollárt egy hajléktalan! (+videó)

Josh Paler Lin videója egy leleplező filmnek indult, azonban valami egészen más lett belőle: egy nincstelen jótevő önzetlen tettét sikerült lencsevégre kapni.

Pozitív nyitás New Yorkban

Emelkedő indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapír piacokon.

Ismét csökken az üzemanyag ára

A héten ismét mérséklődik az üzemanyagok ára: a Mol bruttó 4 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

Bioüzemanyag baktériumokból

Az eljárás keretében szabad zsírsavakból anyagcserével állítanak elő különféle szénhidrogéneket genetikailag módosított Escherichia coli baktériumok.

Elkelt a rekordnyeremény az amerikai lottón

Bár a nyerési esély egy a 175 millióhoz, valaki mégis gazdagabb lett 338 millió dollárral.


NAPI BOLDOGSÁG