Az Egyesült Államok vezeti az élelmezésbiztonsági világranglistát, míg Magyarország a 107 fejlett, illetve fejlődő országot rangsoroló felmérés első harmadában, a 28. helyen szerepel – derül ki a DuPont megbízásából készült felmérésből, amit az Economist Intelligence Unit állított össze.
A tekintélyes londoni gazdaságkutató cég 27 különböző mérőszám alapján rangsorolta az országokat abból a szempontból, hogy azok polgárai mekkora mértékben, és milyen árszint mellett jutnak hozzá a megfelelő tápértékű, biztonságos élelmiszerekhez.
Az egyik az élelmiszerek megfizethetőségét veszi figyelembe, vagyis azt, hogy az egyes országokban milyen árszint mellett lehet megvásárolni az élelmiszereket. A minőségi szempontoknál azt tekinti át a londoni kutatóintézet, hogy mennyire változatos és tápértékben gazdag a lakosság átlagos étrendje az adott országban, míg a biztonság terén például az ivóvíz elérhetőségét, illetve az élelmiszerbiztonságra felügyelő hatóságok meglétét vizsgálja.
Az élelmiszer biztonsága és minőségi is jó itthon Az USA a ranglistavezető
A ranglistavezető Egyesült Államokat a dobogó másik két fokán Norvégia és Franciaország követi. Magyarország 28. helyével a felmérésben szereplő hét kelet-közép-európai ország közül a harmadik legjobb helyezést érte el, miután Csehország (23. hely) és Lengyelország (27.) megelőzi, azonban Románia (33.), Szlovákia (37.), Szerbia (49.) és Bulgária (51.) hátrébb szerepel a rangsorban.
A régióban Magyarország érte el a legjobb helyezést
Az összesített indexben a 28. helyre úgy került Magyarország, hogy két alindexben, az élelmiszerek megfizethetőségét, illetve minőségét, biztonságát rangsoroló listákon egyaránt a 25. helyet foglalja el, viszont az élelmiszerek hozzáférhetősége szempontjából 38 ország is megelőzi hazánkat. Ennek fő oka az, hogy a hazai mezőgazdaság termelési eredményei 1990-2010 között jelentősen ingadoztak. Az élelmiszerek minősége, biztonsága terén Magyarország érte el a legjobb helyezést a kelet-közép-európai országok közül.
Forrás:
piacesprofit.hu