Világelső: a külföldit is beelőzi a magyar dió

A magyar diófajták előbb kerülhetnek piacra, mint a francia vagy az amerikai gyümölcsök, és az áruk is kedvező. Talán ez kárpótolhatja a gazdákat a szokásosnál kisebb mennyiségért.


Idén nem lesz kiemelkedő mennyiségű a diótermés, de a gyümölcs minősége jó. Az egyik, Pécs határában található több mint 30 hektáros ültetvény tulajdonosa szerint a tavalyi évhez képest kevesebb a termés. A magyar fajták jobban bírják az itthoni időjárást, tette hozzá a tulajdonos.

A második világháború idején a magyar diótermés még elérte a 30 ezer tonnát. A mennyiség a 90-es évek közepére 3.000 tonnára esett vissza, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 6.000 tonna fölé emelkedett. A már említett telepítések hatására a következő 3-5 évben a magyar diótermelés mennyisége megduplázódhat.

Világelső magyar fajták


Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezetője elmondta, a magyar dió világszínvonalú. A magyar nemesítésű fajták méretben, minőségben és koraiságbak is a legjobbak a világon.

Az exportlehetőségek is kiválóak, hiszen a magyar dió az elsők között kerül a piacra, magyarázta a szakember. Ebben az időszakban sem francia, sem Kaliforniából származó gyümölcs nem kapható még. A magyar dió ára is nagyon kedvező, s bár a mérete ebben az évben ugyan kisebb a megszokottnál, de még így is nagyobb, mint a külföldi fajtáké. Az idei termésnek is mintegy kétharmada megy külföldre, de a hazai keresletet is sikerül ellátni.

2011-ben például 1.000 tonna volt az éves kivitel, aminek értéke mintegy 3 millió euró (750-840 millió forint).

Ma mintegy 6000 hektáron termesztenek diót az országban, de a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint akár meg is duplázhatnánk a hazai termőterületet, hiszen jól értékesíthető termékről van szó.

A gazdasági potenciálon túl szervezetünknek adható egyik legjobb tápanyaga ez a kis, csonthéjas termés! Tudj meg többet a Dió jótékony hatásairól:

Így tápláld agyadat
De jó! A dió 8 pozitív hatása
Az vagy, amit megeszel - Az 50 legegészségesebb étel
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Zseniálisan ünnepelte meg a BBC Radio az 50. születésnapját

Egészen konkrétan a sheffieldi állomásnak jutott eszébe ez az ötlet. A BBC pedig hozta a megszokott színvonalat: nagyszerű klipet készített ez alkalomból.

Csak ámulunk: szenzációsak az év panorámafotói

Nem győzünk álmélkodni az év panorámafotóin! Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az EPSON nemzetközi panorámafotós pályázatát, a győzteseket pedig szerdán ki is hirdették.

Hogyan szorítod ökölbe a kezed? Sok mindent elárul rólad

Eszedbe jutott valaha is, hogy még az sem mindegy, hogyan szorítod ökölbe a kezed? Pedig valóban nem az. Ez az önkéntelen avagy tudattalan mozdulat nagyon érdekes dolgot árul el rólad. Szóval, hogyan szorítod ökölbe a kezed? És vajon mit jelent mindez a számodra?

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.


NAPI BOLDOGSÁG