Az élet csodája - fotók az anyaméhből

1965-ben a Life magazin igazán rendhagyó, addig sosem látott fotókat hozott le 16 oldalon keresztül. A fotókat egyből átvették más neves újságok is, mint például a The Sunday Times is. Hihetetlen sebességgel járta körbe a világot a fotósorozat, mely az ember fejlődéséről készült: az anyaméhben.

Lennart Nilsson jelenleg 91 éves. A fotós 10 éven keresztül dolgozott az 1965-ben az egész világot körbejáró fotósorozatán, melyen az emberi élet kialakulásának első pillanatait is bemutatta.

Fényképeit egy úgynevezett cisztószkóp segítségével készítette el. Ezzel a technikával fényképek százait készítette el az új élet fejlődéséről még az anyaméhben.

Újításával Nilsson valami igazán különlegeset hozott létre, hiszen először tudott betekintést nyerni az ember abba a folyamatba, melynek életét is köszönhette.A megtermékenyítés első lépcsőjeként a spermium elindul nagy útjára.


A petesejt


A kritikus pillanatAz apa 20 millió spermiuma közül egy bejut a petesejtbe.Egy héttel később a petesejt a méhbe kerül.


Egy újabb hét múlva az embrió hozzákapcsolódik a méh falához.

A fejlődés 18 napján kezd el dobogni a szív.Az embrió 22 nap feljődés után. A szürke részből fejlődik ki a születendő gyermek agya.28 nappal a megtermékenyítés után.


5 hetesen még csak 9 miliméter hosszú.


Így nézünk ki 40 nap fejlődés után.


8 hetesen


10 hetesen a szem már félig nyitva.


10 hetesen már a kezét is használja az embrió, hogy tanulmányozza a környezetét.


16 hetesen


Az erek láthatók még a bőrön keresztül.


18 hetesen már figyel a külvilág zajaira.


19 hetesen


20 hetesen már 20 centi hosszú. Elkezd nőni a haj a fejen.


24 hetesen


6 hónaposan

36 hetesen. A baba egy hónapon belül megszületik.Forrás: Lennart Nilsson

Pozitív Nap - Gerecs Zsófia 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A legjobb apa-baba pillanatok +VIDEÓ

Az apukák és babák közös produkciói mindig különösen szívet melengetőek. Anyaként pedig nem a gyomrunkon, hanem a gyerekünkön keresztül vezet az út a szívünkhöz. Elhoztuk most nektek a legaranyosabb apa-baba videót az internet nagy tengeréből, hogy mindenkinek mosolyt csaljunk az arcára.

Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.

100 évesen kertet művel és állatokat tart az egykori lágerszakács

Vaskor István- a vidék újságírója, a Sokszinú Vidék magazin munkatársa készített egy csodálatos interjút. Alanya egy olyan ember, akinek élete mindannyiunk előtt példaként lebeghet. Csodálatos interjú kitartásról, élni akarásról, hűségről.

Frida már 52 életet megmentett, most Mexikóban kutat túlélők után

Frida eszméletlen intelligens, érző és kitartó négylábú. Egy hős.

Egy megunhatatlan filmjelenet! Ismerős?

Ez egy igazi, number one filmtörténeti másfél másodperc, amit sokaknak nem kell bemutatni. De még így is bármikor érdemes leporolni és elővenni. Sőt, nem csak ezt a 1,5 percet, az egész filmet! Lássuk!


NAPI BOLDOGSÁG