Az élet csodája - fotók az anyaméhből

Lennart Nilsson jelenleg 91 éves. A fotós 10 éven keresztül dolgozott az 1965-ben az egész világot körbejáró fotósorozatán, melyen az emberi élet kialakulásának első pillanatait is bemutatta.

Fényképeit egy úgynevezett cisztószkóp segítségével készítette el. Ezzel a technikával fényképek százait készítette el az új élet fejlődéséről még az anyaméhben.

Újításával Nilsson valami igazán különlegeset hozott létre, hiszen először tudott betekintést nyerni az ember abba a folyamatba, melynek életét is köszönhette.A megtermékenyítés első lépcsőjeként a spermium elindul nagy útjára.


A petesejt


A kritikus pillanatAz apa 20 millió spermiuma közül egy bejut a petesejtbe.Egy héttel később a petesejt a méhbe kerül.


Egy újabb hét múlva az embrió hozzákapcsolódik a méh falához.

A fejlődés 18 napján kezd el dobogni a szív.Az embrió 22 nap feljődés után. A szürke részből fejlődik ki a születendő gyermek agya.28 nappal a megtermékenyítés után.


5 hetesen még csak 9 miliméter hosszú.


Így nézünk ki 40 nap fejlődés után.


8 hetesen


10 hetesen a szem már félig nyitva.


10 hetesen már a kezét is használja az embrió, hogy tanulmányozza a környezetét.


16 hetesen


Az erek láthatók még a bőrön keresztül.


18 hetesen már figyel a külvilág zajaira.


19 hetesen


20 hetesen már 20 centi hosszú. Elkezd nőni a haj a fejen.


24 hetesen


6 hónaposan

36 hetesen. A baba egy hónapon belül megszületik.Forrás: Lennart Nilsson

Pozitív Nap - Gerecs Zsófia 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük!

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz számukra egy csekk kitöltse, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a "működési elveiről". Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is...

A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell (Ne félj meghozni őket)

Utunk mindenképp vezet valahová, csak épp nem mindegy, hogy hová. A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell.

A legjobb apa-baba pillanatok +VIDEÓ

Az apukák és babák közös produkciói mindig különösen szívet melengetőek. Anyaként pedig nem a gyomrunkon, hanem a gyerekünkön keresztül vezet az út a szívünkhöz. Elhoztuk most nektek a legaranyosabb apa-baba videót az internet nagy tengeréből, hogy mindenkinek mosolyt csaljunk az arcára.

Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.

100 évesen kertet művel és állatokat tart az egykori lágerszakács

Vaskor István- a vidék újságírója, a Sokszinú Vidék magazin munkatársa készített egy csodálatos interjút. Alanya egy olyan ember, akinek élete mindannyiunk előtt példaként lebeghet. Csodálatos interjú kitartásról, élni akarásról, hűségről.


NAPI BOLDOGSÁG