Hungarikum lett az akácfa és az akácméz!

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntést hozott: az akác és az akácméz méltó arra, hogy az utókor megőrizze, mint egyedülálló értéket. A bizottság a napokban ülésezett Szarvason, Tessedik Sámuel lelkész szülővárosában, aki sokat tett az akác meghonosításáért Magyarországon.


Az akáccal kapcsolatban rengeteg vita volt az utóbbi időben: többen is amellett érveltek, hogy rendkívül kártékony növény, és erdeink kipusztulását okozhatja. A bizottság azonban úgy találta, a magyar akác az alföldi és a vidéki táj elengedhetetlen része, kiváló magyar fa. "A világon egyetlen ország sem ért el Magyarországhoz hasonló eredményeket az akácgazdálkodásban. Az akácméz pedig finom és egyedülállóan népszerű terméke a hazai méhészetnek" - indokoltak a döntnökök. 

A bizottság hungarikummá nyilvánította a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Herz téliszalámit, az Ilcsi szépítő füveket, a makói hagymát, a klasszikus magyar nótát. A Magyar Értéktár a Teodora Kékkúti és a Kereki ásványvizekkel, a kizárólag itthon működő magyar védőnői szolgálattal, a vizsolyi bibliával és a református templommal, valamint nemzeti fegyverünkkel, a honfoglalás kori nyíllal bővült, köszönhetően a bizottság döntésének.


Hogy népszerűsítsék a nemzeti értékeket és a hungarikumokat, május 15-től június 15-ig kommunikációs kampányt tartanak. Ennek keretében bemutatják a Hungarikum Bizottság tevékenységét és a hungarikumok legszélesebb körét. A cél, hogy felhívják az emberek figyelmet a nemzeti értékekre, valamint arra, hogy közkincseinket kötelességünk óvni és továbbadni a fiataloknak.

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. Nézd meg itt, milyen hungarikumai vannak még az országnak az akácméz és az akácfa mellett!


Forrás: MTI/Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A Dalai Láma üzenete a magyarokhoz

Figyeljünk oda jól a szavaira! Ugyan a felvétel már több mint 10 éves, aktualitása ma is nagyon erős. .

Íme, az ország hét csodája!

Gyakran esünk abba a hibába, hogy a természetet azonosítjuk egy szép idős fával, egy kellemes vizű tóval, egy aranyos állattal, a hétvégi kirándulással vagy horgászattal. Mindez valóban fontos, és a rekreációs értéket nem szabad lebecsülni, de amikor természetről beszélünk, ennél sokkal többről van szó.

Ez biztosan le fog nyűgözni: holnap kerül a mozikba az eddigi legszebb film Gemencről

Nem szabad kihagyni, kicsiket és nagyokat egyaránt le fog nyűgözni! :)

Magyarra fordították a dalszöveget, majd vissza - óriási röhögés lett belőle

Az amerikai The Tonight Show-ban megmutatták, hogyan bénázik a Google Translate, ha a magyar nyelvvel kell megküzdenie...

Hungarikum, melynek fő értéke a fejében és a szívében lakozik

Ha kell, órákon át képes egy helyben feküdni...


NAPI BOLDOGSÁG