Ilyen boltot sem láttunk még Magyarországon: nincs zacskó, doboz, pet-palackSzeptember végén, október elején nyílik az első csomagolásmentes bolt Magyarországon - számolt be a Pénzcentrum.

A budaörsi noPack üzlet jelenleg 80-85 százalékos készültségben van, szinte már mindegyik beszállítói partnerrel megállapodtunk - mondta el a Pénzcentrumnak, a bolt tulajdonosa, Monostori-Kalovits Márk, aki szerint Magyarországon, sőt, Közép-Európában sincs ilyen csomagolásmentes üzlet. Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában azonban találkozhatunk hasonló koncepciójú láncokkal (igaz, néhány hipermarketben találni "kimérős" részlegeket).

A dolog lényege, hogy a vásárlók maguk viszik a boltba az edényeket, kosarakat, és azokba kimérve pakolják a termékeket.

Ugyanakkor a boltban is lehet majd (nem műanyag, hanem leginkább üveg) tárolóedényeket vásárolni, pontosabban betétdíjért cserébe "bérelni". Ha például lekvárt vásárolnánk, vihetjük a saját befőttes üvegünket, vagy a boltban is vehetünk: az üres üveget később visszavihetjük, cserébe kapunk egy tisztát.A termékválasztékban helyet kapnak a zöldségek, gyümölcsök mellett tészták, fűszerek, mézek, lekvárok, péktermékek, magvak, aszalványok, és természetes kozmetikumok is.

A cégvezető szerint kimondottan fontos szempont volt a beszállítók keresésénél, hogy egészséges termékeket előállító, családi cégeket válasszanak, lehetőleg az üzlethez közeli településekről. Olyan vállalkozásokat, akik etikus, környezetbarát üzleti modellben gondolkoznak, és kevés csomagolóanyaggal dolgoznak.

Monostori-Kalovits Márk elmondta azt is, hogy nem csak egy boltban, hanem franchise-rendszerben gondolkodnak: már tíz lehetséges partnerrel tárgyalnak, akik Budapesten és az ország más városaiban (Szegeden, Debrecenben, Pécsen) nyitnának noPack üzleteket.


Csak annyit veszünk, amennyire éppen szükségünk van

Az élelmiszerhulladék is csökkenthető - ha csak annyit veszünk, amennyire szükségünk van

A magyar családok 42 százaléka rendszeresen dob ki élelmiszert, 10-ből 8 esetben annak érzékelhető minőségváltozása, az esetek ötödében pedig a szavatossági idő lejárta miatt, vagy csak azért, mert megmaradt. A magyar háztartásokban pékáruk, főtt ételek, zöldség és gyümölcs, húsféleségek, valamint folyékony élelmiszerek kerülnek a leggyakrabban a kukába és a lefolyóba - derül ki például a Tetra Pak (NRC Piackutató Intézet bevonásával készült) országos felméréséből.

A csomagolásnélküli boltok segítenek a probléma megoldásában, hiszen ezeknek az üzletekben nem előre megadott mennyiséget vásárolunk, hanem éppen annyit, amennyire szükségünk van.


A vásárlás tudatos, természetes és környezetbarát

A csomagolás jelentős része csak marketingfogás

Az ételeink szuperbiztonságos becsomagolásával hihetetlen mértékű fölösleges szemét keletkezik. A csomagolóanyagok előállítása és lebomlása is rengeteg energiába kerül, így terheli a környezetünket.


Megoldás

Európában már több nagyvárosban sikeresen jöttek létre csomagolásnélküli boltok. Ezeken a helyeken az embereknek nem kell fizetniük a csomagolásért, mindenki saját edényeivel (vagy a boltban megvásárolttal) viheti el a kimért árut.

Ha nem is mindig vásárolunk ilyen boltban, hiszen egyrészt kevés van belőlük, másrészt nem lehet mindent kapni, néhány jó szokást megtarthatunk. Mindig saját kosárral, zacskóval induljunk vásárolni, annyit vegyünk, amennyit meg is eszünk, és próbáljunk meg odafigyelni a csomagolásra!


noPack

Irány tehát Budaörs! Hiszen itt nyílik az első magyar csomagolásnélküli bolt, akik a zéró hulladék elvét vallják. Mielőtt vásárolni indulunk, fel kell szerelkeznünk, tárolóedényekkel, amibe az árukat fogjuk kapni. A bolt üzemeltetői kapcsolatba léptek a helyi termelőkkel, így a legtöbb áru nem is utazik sokat, hogy asztalunkon legyen. A noPack megvalósítja a legrövidebb élelmiszerláncot, azt, hogy a termelő és a fogyasztó között a lehető legkevesebb szereplő álljon.


A noPack első üzlete 2015 őszén nyílik Budaörsön. Alább olvasható a nyitva tartás és hogy hol érhető el a cég:

Cím: 2040 Budaörs, Szabadság út 88.
Nyitvatartás: H-P 7:00-18:00   Sz-V 8:00-12:00
Telefonszám:  +36202157017, E-mail: info@nopack.hu
Üzletvezető: Monostori-Kalovits Márk
web: www.nopack.hu


Tudatosan, hisz a változás TE vagy!


Pozitív Nap


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A ház, amit 6 óra alatt fel tudsz építeni és amivel bárhova elköltözhetsz

Egy olasz cégnek és építészmérnöknek sikerült kiviteleznie egy olyan szuper házat, amelyet 6 óra alatt össze, majd ki lehet hajtogatni, feltenni egy teherautóra, és máris indulhat a szállítás, vagyis a költözés.

Igazi hobbit-lak: ez lett az év ökoportája 2017-ben

A ház fából, kőből és szalmából készült, fabútorokkal és más természetes anyagokkal. A Bristol mellett "magasodó" családi fészek kívül és belül is varázslatos. A ház egy tóra néz, aminek látványában minden vendég gyönyörködhet. Nem csoda, hogy a legjelentősebb díjat nyerte el a gyönyörű ház Angliában.

Szabadon engedtek 14 farkast a Yellowstone-ban, a változás, amit ez okozott, elképesztő: Hihetetlen, ahogy a természet meggyógyítja önmagát!

Szabadon engedtek 14 farkast A Yellowstone nemzeti parkban. Azonban senki sem számított arra, ami ezután történt. Hihetetlen, ahogy a természet meggyógyítja önmagát!

Svédországban annyira dübörög az újrahasznosítás, hogy kifogytak a szemétből

Annyira jól működik Svédországban az újrahasznosítás, hogy évek óta külföldről importálják a szemetet. A svéd háztartási hulladékok kevesebb mint egy százaléka került hulladéklerakókba 2011 óta.

A világ 13 kedves helye, ahol egy jobb élet lakik

Az "élj úgy, hogy más is úgy tudjon élni" filozófiája mind a környezet-, mind az állatvédelemre hívja fel a figyelmet. Az alábbi megvalósult ötletek követendő példák lehetnek, sőt, annak is kell lenniük.


NAPI BOLDOGSÁG