Juhászképzés indul a magyar egyetemeken


Több mint 300 kiállító 17 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit és szolgáltatásait az idei debreceni mezőgazdasági, kertészeti és élelmiszeripari szakkiállításon, a 23. Farmer Expón. Az augusztus 17. és 20. között megtartandó expó évek óta a leglátogatottabb szakmai kiállítások közé tartozik.

A hagyományoknak megfelelően számos szakember-találkozó, szakmai fórum, fajtabemutató és tenyészállat bírálat gazdagítja a Farmer Expó programját, ahol nagy számban lesznek jelen hazai élelmiszeripari vállalkozások is.

Szabó Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének titkára kiemelte: az expón 100 tenyészsertés egyedi bírálatát tervezik, amire a két világháború közötti időszak óta nem volt példa Magyarországon.


Gonda István professzor az új kertészeti technikákat és technológiákat felsorakoztató tanácskozásra, Mihók Sándor professzor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége társelnöke az expó keretében megrendezendő gazdanapra hívta fel a figyelmet. 

Utóbbin a kormány agrár- és vidékfejlesztési politikájának az állattenyésztést érintő kérdéseiről, az új támogatási formákról kapnak tájékoztatást a gazdák - tette hozzá. Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese szerint az agrárágazatban jelenleg tudáshiány van, ez különösen igaz a juhtenyésztésre, ezért a kiállításon felnőtt juhászképzés indításáról ír alá megállapodást három hazai egyetem a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel.

Magyarországon egyébként 16-17 éve volt utoljára hasonló képzés. Jelenleg mintegy hatezer juhász dolgozik az országban, a juhászok fele tagja a szövetségnek, de már azzal elégedettek lennének, ha legalább 500 juhászt sikerülne bevonni a képzésbe.MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

20 fontos tanács Maria Montessoritól, amit minden szülőnek érdemes tudnia

Maria Montessori olasz orvosnő, pedagógus és pszichológus volt. Pedagógiai alaptézise máig nem avultak el.

Végre! Tananyag készült a felelős állattartásról

Nagyon fontos programot indított el az Országos Állatvédőrség Alapítvány. Mostantól a pedagógusokon a sor, hogy éljenek a lehetőséggel és használják a rendelkezésre álló anyagokat

Így gondolnak a gyerekek a gyógyszerészekre (egy fantasztikusan kedves videó)

Néhány napja, egészen pontosan szeptember 25-én volt a Gyógyszerészek Világnapja. Ennek alkalmából gyermekeket kérdeztek meg arról, hogy mi a véleményük a szakmáról.

10 egyenlőség az életünkből, amit mindannyian megélünk!

Az élet nem regény, szokták mondani. Azonban abban mindannyian egyetérthetünk, hogy rengeteg örök és egyetemes igazság létezik, melyet az is lehet, hogy megírtak már és mind ismerjük!

A tudás kincs, de pontosan mennyit ér? Ezek a világ leghíresebb egyetemeinek tandíjai!

"A tudás egy kincs, mely tulajdonosát mindenhova elkíséri." Ehhez hasonló mondásokat mindannyian ismerünk. De vajon mennyit ér számokban kifejezve egy diploma például a világ legismertebb egyetemén a Harvadon?


NAPI BOLDOGSÁG