A legfontosabb tennivalóid a kertben és a balkonodon március második felére!

Hosszú és nagyon hideg volt a tél, így a természet is picit lassabban ébred a szokásosnál. Azonban már végre beköszöntött a tavasz, és a kertes gazdák azt sem tudják, mit fogjanak először kezükbe, annyi a teendő. Cikkünk első része most nekik szól! Akinek azonban nincs kertje, picit könnyebb dolga van. Legjobb esetben egy terasz vagy balkon csinosításával, azaz a virágok kiültetésével kell törődni.


Egy lelkes igazi hobbi kertész szeretné (sokáig) élvezni munkája gyümölcsét, ezért nem árt figyelni néhány szempontra, ha azt szeretnénk, hogy a virágok valóban kertünk, balkonunk és teraszunk díszei legyenek. Ilyen (nagyon fontos) szempont például, hogy milyen virághagymákat választunk kertünk díszeinek...

Kerti munkák - március

A naptár szerint beköszöntött a tavasz, ezért az időjárástól függően kezdődhetnek a növényekkel kapcsolatos munkák. A következőkben néhány tanácsot szeretnénk adni, hogy milyen munkák várnak ránk márciusban a kertben.


Virágok és társaik: A dézsás- és cserepes növények el- és átültetésének ideje


- A fagyok elmúltával felébreszthetjük a rózsát téli álmából: a takarást megszüntethetjük és metszhetjük.
  • - A fűmagvetéshez és virágültetéshez előkészíthetjük a talajt.
  • - Tisztítsuk meg a gyepet a lomb- és egyéb téli "maradványoktól". Különben a fű rothadásnak indul.
  • - A virágok és cserjék téli takarását eltávolíthatjuk.
  • - A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni.
  • - A gyepen lévő lombmaradékokat hordjuk a komposztra. A sövények alatt maradjon a lomb - védelmet nyújt a hasznos rovaroknak.
  • - Az örökzöld sövények éves visszavágását még időben végezzük el a március végi kihajláshoz - így erősebb hajtásokat hoznak.
  • - A balkonnövények, dézsás- és cserepes növények el- és átültetése.
  • - Ha nem kell átültetni, akkor 1-2 cm friss földet helyezzünk rá.
  • - Osszuk szét a komposztot. Ezt a minden növénynek erőt adó tápanyagot az összes ágyásra (kb. 2-3 cm vastagon), fák és bokrok alá, rózsák alá és virágágyásokra terítsük szét. Csak könnyedén dolgozzuk be (gereblyével vagy talajlazítóval).

Tipp: Egy igazán illatos növény a balkonodra, a frézia

Tavaszi virágültetés a balkonon, teraszon

Ha a balkonunk és teraszunk "kivirágoztatása" mellett döntünk, szükségünk lesz:néhány szabad órára, alapanyagokra és munkaeszközökre.

Kiültetendő növények, virágos ládák vagy cserepek, föld, tápanyag.

A virágokat válasszuk ki ízlés szerint, de feltétlenül vegyük figyelembe az időjárási viszonyokat (napsütés-árnyék, szélvédettség) is. Szintén befolyásolhatja döntésünket további szempont, pl.a ház vakolatának színe, esetleg a szomszédok virágai, na és persze a saját ízlésünk.

Tanácsként csak annyit, hogy - bár talán a legigénytelenebb - a (futó)muskátlin kívül létezik más virág is. Íme a tippünk, ha színesítenéd balkonodat, kertedet:

Valósítsd meg álmaid kertjét, vagy virágos balkonodat és élvezd a szemet gyönyörködtető látványt. Válaszd a 6 pompás virágból összeállított válogatást a nagy múltú, több mint 70 éves tapasztalattal rendelkező Bakker cégtől, Európa egyik legmegbízhatóbb kertspecialista vállalatától. Ha most rendelsz 6 ajándék szolárlámpával és ingyenes szállítással jutalmazzák bizalmadat. Sőt, minden megrendeléshez egy Kert és növényápolási útmutatót is kapsz ajándékba.

Varázsold gyönyörűvé kertedet, balkonodat a 100 darab virághagymát tartalmazó csomaggal, és élvezd a szemet gyönyörködtető látványt: MEGRENDELEM!

Pozitív Nap

Szponzorált tartalmat olvastál!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy fotósorozat, ami megmutatja a gyerekek hogyan töltötték net és okostelefon nélkül a nyarat szerte a Földön

Summer Unplugged, azaz "nyár kihúzva", ez volt egy nemzetközi fotósverseny címe. Ennek pedig az volt a témája, hogy a gyerekek, hogyan töltik a nyarat, ha nem az interneten lógnak, vagy a Tv előtt ölnek. Fotósok százai örökítették meg világszerte, milyen boldogan telt a gyerekek nyara tévé, internet és telefon nélkül! Mutatjuk a legjobbakat!

Virágba borult földünk legszárazabb területe: csodaszép fotók a ritka jelenségről

Idén ismét virágba borult földünk legszárazabb területe, a chilei Atacama-sivatag. A virágzó sivatagnak nevezett jelenség olyankor következik be, amikor az El Niño hatására bő csapadék hullik az egyébként rendkívül csapadékszegény területre.

Több ezernyi lótusz nyílt ki egy thaiföldi nemzeti parkban tíz év szünet után

A színpompás növény a szárazság és a környezetszennyezés miatt az elmúlt években teljesen eltűnt a park tavaiból tavaiból. De 2017-ben csodával határos módon újra nyílni kezdtek. Fantasztikus felvételek következnek!

Kerti tó vagy medence? 8 meggyőző érv a természet oázisa mellett

Nem túlzás azt mondani, hogy sokunk álma egy kerti medence vagy tó. Jó hír, hogy a mindkettőt megvalósíthatjuk egyszerre, ha vegyszermentes, természetes medence mellett döntünk.

26 év. Ennyi idő alatt újratelepítette az esőerdőt ez a házaspár

Felemelő történet a hétköznapok valós hőseiről. Egy házaspár, akik virágzó erdőt teremtett ott, ahol már szinte minden élet eltűnt...


NAPI BOLDOGSÁG