A legfontosabb tennivalóid a kertben és a balkonodon március második felére!

Hosszú és nagyon hideg volt a tél, így a természet is picit lassabban ébred a szokásosnál. Azonban már végre beköszöntött a tavasz, és a kertes gazdák azt sem tudják, mit fogjanak először kezükbe, annyi a teendő. Cikkünk első része most nekik szól! Akinek azonban nincs kertje, picit könnyebb dolga van. Legjobb esetben egy terasz vagy balkon csinosításával, azaz a virágok kiültetésével kell törődni.


Egy lelkes igazi hobbi kertész szeretné (sokáig) élvezni munkája gyümölcsét, ezért nem árt figyelni néhány szempontra, ha azt szeretnénk, hogy a virágok valóban kertünk, balkonunk és teraszunk díszei legyenek. Ilyen (nagyon fontos) szempont például, hogy milyen virághagymákat választunk kertünk díszeinek...

Kerti munkák - március

A naptár szerint beköszöntött a tavasz, ezért az időjárástól függően kezdődhetnek a növényekkel kapcsolatos munkák. A következőkben néhány tanácsot szeretnénk adni, hogy milyen munkák várnak ránk márciusban a kertben.


Virágok és társaik: A dézsás- és cserepes növények el- és átültetésének ideje


- A fagyok elmúltával felébreszthetjük a rózsát téli álmából: a takarást megszüntethetjük és metszhetjük.
  • - A fűmagvetéshez és virágültetéshez előkészíthetjük a talajt.
  • - Tisztítsuk meg a gyepet a lomb- és egyéb téli "maradványoktól". Különben a fű rothadásnak indul.
  • - A virágok és cserjék téli takarását eltávolíthatjuk.
  • - A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni.
  • - A gyepen lévő lombmaradékokat hordjuk a komposztra. A sövények alatt maradjon a lomb - védelmet nyújt a hasznos rovaroknak.
  • - Az örökzöld sövények éves visszavágását még időben végezzük el a március végi kihajláshoz - így erősebb hajtásokat hoznak.
  • - A balkonnövények, dézsás- és cserepes növények el- és átültetése.
  • - Ha nem kell átültetni, akkor 1-2 cm friss földet helyezzünk rá.
  • - Osszuk szét a komposztot. Ezt a minden növénynek erőt adó tápanyagot az összes ágyásra (kb. 2-3 cm vastagon), fák és bokrok alá, rózsák alá és virágágyásokra terítsük szét. Csak könnyedén dolgozzuk be (gereblyével vagy talajlazítóval).

Tipp: Egy igazán illatos növény a balkonodra, a frézia

Tavaszi virágültetés a balkonon, teraszon

Ha a balkonunk és teraszunk "kivirágoztatása" mellett döntünk, szükségünk lesz:néhány szabad órára, alapanyagokra és munkaeszközökre.

Kiültetendő növények, virágos ládák vagy cserepek, föld, tápanyag.

A virágokat válasszuk ki ízlés szerint, de feltétlenül vegyük figyelembe az időjárási viszonyokat (napsütés-árnyék, szélvédettség) is. Szintén befolyásolhatja döntésünket további szempont, pl.a ház vakolatának színe, esetleg a szomszédok virágai, na és persze a saját ízlésünk.

Tanácsként csak annyit, hogy - bár talán a legigénytelenebb - a (futó)muskátlin kívül létezik más virág is. Íme a tippünk, ha színesítenéd balkonodat, kertedet:

Valósítsd meg álmaid kertjét, vagy virágos balkonodat és élvezd a szemet gyönyörködtető látványt. Válaszd a 6 pompás virágból összeállított válogatást a nagy múltú, több mint 70 éves tapasztalattal rendelkező Bakker cégtől, Európa egyik legmegbízhatóbb kertspecialista vállalatától. Ha most rendelsz 6 ajándék szolárlámpával és ingyenes szállítással jutalmazzák bizalmadat. Sőt, minden megrendeléshez egy Kert és növényápolási útmutatót is kapsz ajándékba.

Varázsold gyönyörűvé kertedet, balkonodat a 100 darab virághagymát tartalmazó csomaggal, és élvezd a szemet gyönyörködtető látványt: MEGRENDELEM!

Pozitív Nap

Szponzorált tartalmat olvastál!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

11 zseniális ültetési öltet: így hasznosíts kreatívan újra a kertedben

Ültetni jó. A virágzó kert, akármilyen picike is, szemünket és lelkünket egyaránt simogatja. A hagyományos kaspók és cserepek helyett választhatunk azonban újrahasznosításra váró tárgyakat is ültetőedénynek.

A hűség, az ellenállás és a tisztesség története

Mindenféle felhang nélkül, amikor az összetartás és a szeretet működik, a Föld virágzó hellyé válik... Erről szól ez a videó, sallangmentesen, vegytisztán.

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

6 tipp kezdő kertészeknek: így ültess kertbe, balkonra!

A kertészkedés nem különösebben bonyolult feladat. Hogyan fogj hozzá az ültetéshez kezdőként? 5 tippel segítünk, és növényeid csodaszép levelekkel, virágokkal hálálják meg a gondos előkészítést és az ültetést követő rendszeres ápolást.

dolog, amiért a kertészkedés boldog embert terem

Napjaink rohanó, kütyüs, betonnal tarkított világában igazi felüdülés, ha kijuthatunk a szabadba. Ennél csak az a jobb, amikor ezt a saját kerítésünkön belül tehetjük meg. Hogy a kert ápolásához meghozzuk a kedved, öt indokot adunk arra, hogy kerted csinosítása miért fog lelki boldogságot okozni Neked is, mert földes kézzel, hidd el, boldogabb az élet!


NAPI BOLDOGSÁG