ÉLET? IGEN! - Tersánszky Józsi Jenő és egy lecke életművészetből

Tersánszky (1888-1969), Kakuk Marci és Misi Mókus megteremtője, élete során újra- és újraszületett. Életigenlése mindenből kihúzta, még az Erzsébet hídról elindított öngyilkossági kísérlete is fejesugrásba "torkollott" és partra úszott. Hogyan csinálta? Mit tanulhatunk tőle ma? Elmeséljük! 


A gazdag erdélyi családból származó író önszántából a patakparton lebzselő csavargók és tolvajok között nevelkedett, ráadásként megismerkedett a kor nagyjaival is a nagybányai művésztelepen. A nagy jólét után átélte családja elszegényedését. Jogi gyakornokként dolgozott, majd beiratkozott az eperjesi jogakadémiára. Tervei szerint a budapesti egyetem jogi karán készült folytatni tanulmányait, de a tandíjra összespórolt összeget elitta, elkártyázta, végül kénytelen volt segédmunkásnak állni.

Pénztelenség hozza meg az elismerést


„…Egy vasárnap délután együtt ültünk ifjú barátok a szobámban, és haditanácsot tartottunk, hogy mit kellene tenni sanyarú anyagi helyzetünk föllendítésére? … Aznap délután árultam el életem különös és röstellt titkát. Hogy tudniillik én az irodalomra vetemedtem, és már kész is van egy elbeszélésem. Vajon nem lehetne ezzel a művel valami pénzt és esetleg világhírt szerezni?

1910-ben Osvát Ernő felfigyelt tehetségére és megjelentek első írásai a kor legnagyobb irodalmi lapjában, a Nyugatban. Egy évre rá, 1911-ben pedig első novelláskötetét adta ki a Nyugat Könyvtára. 

A legkilátástalanabb helyzetből is van kiút


Az első világháborúban önkéntesként vett részt és ott sok nyomorúságot látott, olasz fogságba esett, majd hazatérte után itthon is sokat kellett nélkülöznie. Ez nagyon megviselte, belefáradt, ezért 1921. április 16-án az Erzsébet hídról a Dunába vetette magát.

Tersányszky és múzsája,
felesége Sári.
De ő élni akart! A bohókás, életigenlő író, aki szertornázott és sokat kérkedett kivételes testi erejével, esés közben újból meghallotta a remény szavát. Még időben fejes ugrássá alakította a zuhanást és az odagyűlt bámészkodók tapsától kísérve partra úszott. 

A valódi szeretet minden sebet begyógyít


Az öngyilkossági kísérletből újsághír lett és az írói álmokat dédelgető Molnár Sári felfigyelt az esetre, levelet írt Tersánszkynak. Levelezés, randevúk, szerelem. A depressziós író úgy összeszedte magát, hogy szeptemberben már az esküvő következett! Az igazi társ megtalálásának egy megtáltosodott művészt köszönhet az utókor. Még ebben az évben elkezdte a Kakuk Marci sorozatot és kinevezték a Nyugat főmunkatársának. 

Mindig van tovább!


1944-ben Sárit származása miatt gettóba zárták. Tersánszky ennek hatására különös testamentumot írt egy füzetbe, melyben a fennálló rend ellen kelt fel. „Elhatároztam tiszta ésszel és csorbítatlan akarattal, hogy a tőlem feleségemet elhurcolni akaró közegeknek ellenállok.” Az erdélyi katolikus család fia életét kockáztatva sok zsidó származású embernek szerzett hamis igazolványokat. Végül feleségével együtt mindketten szerencsésen túlélték a háborút.

Gyermekkorunk egyik
kedvence: Misi Mókus. Ebben a világban mind a nappalnak, mind az éjszakának megvan a maga helye és ideje - ahogy az örömnek és a fájdalomnak is


Amikor felesége súlyos beteg lett, az 50 éve a krisztinavárosi kocsmákban „élő” író otthon maradt és gondosan ápolta szeretett asszonyát. Sári halála nagyon mélyen érintette Tersánszkyt, 1960-ban a gyász időszaka következett.  

Majd Makk Marci írója újból furulyaszóval, kérkedéssel és humorral töltötte be az 50 évig minden nap látogatott kocsmákat – egészen haláláig.

Te hogy jössz ki a nehéz helyzetekből? Írd meg hozzászólásban, hogy mások is tanulhassanak belőle! :) Szerző: Kocsák Zsuzsanna Gabriella - Pozitív Nap


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"Kérem, vasárnap ne jöjjön." - 80 éve ment el József Attila

József Attila. Egyszerű név. Zseniális elme. Az őrület határán táncoló lélek. Költő, művész - a legnagyobb és legmagányosabb. 80 éve távozott közülünk.

A fohász, ami átsegítette a nehéz időszakokon "A kis herceg" íróját

Antoine de Saint-Exupéry, a híres francia író, akinek bölcs gondolatait nem csupán "A kis herceg" művéből ismerhetjük. Az egyik legcsodálatosabb fohász is tőle származik. Élete, pilótaként sem volt félelmektől, szorongásoktól mentes, és az egyik legnehezebb időszakban a következőket vetette papírra

12 alkalom, amikor az írók egy egészen új szintre emelték a köszönetnyilvánítást

A regények elején vagy végén a legtöbbször az írók pár szóval megemlítik néhány szerettüket, családtagjukat, akiknek a könyvet ajánlják. Ezek általában rövid, kedves mondatok, amelyekben hálájukat fejezik ki azon emberek számára, akik segítettek nekik a könyv megírásában, ötleteikkel, szeretetükkel támogatták őket a nehezebb időszakokban is. De mint ahogy a világon bármit, ezt is lehet egészen másképp csinálni.

Oldszkúl hárdkór házasság

A házasságról kérdezel? Figyelj, én nem szoktam erről beszélni. Igen, itt az ujjamon a gyűrű, de akkor is, ez magánügy. Hogy nem tudod, hogy mit csinálj? Hat éve együtt vagytok, most már lépni kéne, ő nagyon akarja, az látszik rajta, tett is már célzásokat, ezeket te persze elengedted a füled mellett, de mégis csak, dönteni kéne. Jól van, értem. Először is egy kérdés van:

10 gyönyörű versrészlet a magyar költészet napjára

Azt mondták neki, az Attila név nem létezik, így gyerekkorában sokáig Pistának szólították. Árult vizet, lopott fát, tanított és írt, mégis mindig nyomorgott. Egyetemre ment, képezni akarta magát, de eltanácsolták. Rövid élete során végig önmagát kereste, ám nem tudta megtalálni lelki békéjét. Ő volt József Attila: születésnapját, április 11-ét a magyar költészet napjaként tartják számon.


NAPI BOLDOGSÁG