8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~


Nem lehet pontosan megmondani, mikor kezdődik, de az biztos, hogy ha egyszer rákaptunk az ízére, soha nem fogunk tudni leszokni róla. Szenvedély, függőség, vágy - állandó és kielégíthetetlen, ami folyamatosan ezer fokon lángol. Ilyen ez az olvasás: mindig új kihívásokat, átélhető történeteket, megtapasztalható sorsokat kínál, szerepeket, amelyeket felvehetünk, érzelmeket, amelyeket érezhetünk. 

Miközben azonban engedünk a könyvek csábításának, és végigmegyünk azon a bizonyos úton, amely a lehetetlent nem ismerő rajongás felé visz, változunk és alakulunk - pedig talán észre sem vesszük, mi mindent tesz velünk az olvasás:1. Kiutat jelent. Bármi is történjék velünk, ha kezünkbe veszünk egy könyvet, "kikapcsoljuk" a körülöttünk lévő világot. Minden megszűnik, csak a lapok, a betűk vannak, és egy történet, ami nem a miénk, de mégis maximálisan bele tudjuk élni magunkat. Aki szeret olvasni, annak nincs szüksége alkoholra, cigarettára, tévére vagy bármilyen más káros szenvedélyre ahhoz, hogy felejtsen.

2. Részesei leszünk egy időtlen, globális kommunikációnak. A könyv az a csatorna, amelyen keresztül a múlt kommunikál velünk, és amelyen keresztül kultúrákat, nemzeteket, társadalmakat, embereket ismerhetünk meg. Az olvasás egy vonatjegy bárhova, akárhova és mindenhova, soha nem veszti el jelentőségét, értékét, felhasználható, amikor csak tetszik.


3. Kapunk egy új családot. Élhetünk egyedül, lehet párunk, szüleink, testvéreink, ha megszeretjük az olvasást, automatikusan tagjai leszünk egy hatalmas, összetartó családnak, ahol mindenki imádja bújni a könyveket. Miközben faljuk a betűket, elfog az a jóleső érzés, az a tudat, hogy ugyanebben az időben sok száz, sok ezer ember éli át ugyanazt, mint amit mi. Ez köt össze minket.

4. Egyre szebben beszélünk. Ezen nincs mit ragozni: olvasás közben szinte észrevétlenül fejleszthetjük a szókincsünket, hiszen annyi, de annyi új kifejezéssel találkozunk, amik csak arra várnak, hogy beépítsük a mindennapi nyelvhasználatunkba...


5. Csodálatossá teszi a várakozást. Talán nem túlzunk nagyon, ha azt mondjuk, hogy kevés olyan ember létezik, aki szeret várakozni. Azonban minél nagyobb könyvmolyok vagyunk, annál jobban szeretünk utazni, várakozni az orvosnál, a bankban vagy a hivatalokban, hiszen ez egyet jelent azzal, hogy beletemetkezhetünk egy könyvbe. És az idő csak úgy repül!

6. Jobb emberekké válunk. Rengeteg megrendítő eseménnyel, rossz példával találkozunk "könyves-utazásaink" során; tanúi leszünk erőszaknak, halálnak, rasszizmusnak, szegénységnek, és látjuk, hogyan viselkednek az emberek ezekben a szituációkban. Az nem feltétlenül igaz, hogy egy hasonló témájú történet megismerése után "szentekké" szelídülünk, de igenis képesek vagyunk tanulni és okulni belőlük, mert elkezdjük meglátni, mi is folyik körülöttünk.


7. Rengeteget tanulhatunk. Minél többet olvasunk, annál többet tudunk meg a világ és az emberek működéséről. Szakértői lehetünk a történelem bizonyos korszakainak, kívülről-betéve tudhatjuk hírességek élettörténetét, elmerülhetünk a pszichológiában, gasztronómiában, egyszóval bármiben. Annyi információt szerezhetünk, amennyit nem szégyellünk - csak bírjuk ésszel...

8. Kreatívabbak leszünk. Olvasás közben valami csodálatos történik az agyunkkal: elkezd élni. És folytatja, még azután is, hogy letettük a könyvet. Szép lassan hozzányúlunk azokhoz a dolgokhoz, amiket a kötetek adtak nekünk, majd túllépünk rajtuk, és újakkal gazdagítjuk őket. Gondolkozunk, ötletelünk, merünk elképzelni és álmodni, és többé nem félünk attól, hogy furcsának találnak majd minket. Mert csöppet sem foglalkozunk már a fantáziátlan emberekkel. A képzelőerő a legnagyobb kincs, amivel ember csak rendelkezhet...


Pozitív Nap


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Sírva nevetős: unatkozó könyvesbolti eladókon még nem szórakoztunk ekkorát

Minél unalmasabb, amit csinálsz, annál könnyebb érdekessé tenni. Annál feltűnőbb lesz, bármilyen aprósággal is színesíted. Nem kell sok. Lejjebb találod a nagyon jó példákat erre... :)

10 dolog, amit a tánc ad nekünk

Táncolni mindig, mindenkinek érdemes. Nem csak örömforrás, az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul, terápiás célokra is használják, sőt a párválasztásban sem elhanyagolható szerepet tölt be.

12 dolog, amikre megtanít az utazás! (Tanácsok egy szabad élethez, egy nőtől, aki felmondott a budapesti multinál, hogy bejárja a Földet)

"Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom" - vallja magáról Harmincz Rita, A sárga ruhás lány blog szerzője. Indításként 9 hónap alatt bejárt 10 országot, és tapasztalatait, jó tanácsait, félelmeit egy internetes naplóban tárta a világ elé, ami mára könyvvé formálódott. Most éppen Spanyolországban tartózkodik, és 824 napja van úton...

Készen állsz 2017 nagy olvasási kihívására?!

Ha már egy olyan könyved sincs otthon, amit még ne olvastál volna el, ha már senki nem tud olyan olvasnivalót ajánlani Neked, amit már ne tudnál fejből oda-vissza, akkor ez a játék Neked való! Ha úgy érzed, keveset olvasol, pedig igenis szeretnél, akkor még motivációként is jól jöhet ez a kihívás! Kalandozz egy kicsit a könyvek világában!

Az öröm tízparancsolata

"Ha mindenütt az örömöt terjeszted, biztos lehetsz benne, hogy magad is rátalálsz."


NAPI BOLDOGSÁG