Magyarországon a húsvétot és a húsvéti menüt is rengeteg hagyomány formálta és formálja mind a mai napig. Így például az, hogy mi kerül az ünnepi asztalra az ország kelet, és mi a nyugati csücskén, igencsak eltérhet egymástól.
A sárga túrót leginkább az ország észak-keleti részében, azon belül is a Nyírségben ismerik és készítik el mind a mai napig.
Hozzávalók
2 liter tej
10 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
20 db tojás
egy csomag mazsola
reszelt citromhéj
Elkészítése
2 liter tejet odateszünk a gázra, közben 10 evőkanál cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot teszünk bele. 20 db tojást felütünk, elkeverjük, de nem teljesen, csak éppen a sárgája kifolyjon, majd beleöntjük a meleg tejbe. Mazsolát is szórunk bele ízlés szerint, valamint reszelt citromhéjat.
Addig főzzük lassú tűzön amíg összeáll, és a savó feljön a tetejére, de közben folyamatosan keverjük. Ezután apró lyukú textil zacskóba öntjük, hogy ki tudjon csepegni.
Készítünk egy négyzet alakú zsákot, abba öntjük bele, majd kössük be és akasszuk ki. Ha kicsepeg teljesen, akkor jó.
Jó étvágyat kívánunk!
Te készítettél már sárga túrót?
Forrás: sokszinűvidék