Büszkék vagyunk: egy magyar rajzfilm is bekerült az Oscar-döntőbe!

Bucsi Réka


A Symphony No. 42 nem csak az Amerikai Filmakadémia tetszését nyerte el. Az Origo azt írja, már a bemutatkozása sem volt mindennapi, hiszen a nívós berlini filmfesztiválon történt meg; emellett díjat nyert a melbourne-i filmfesztiválon, nyáron pedig a kritikusok kedvencének, a Frank című filmnek a kísérőfilmjeként került mozis forgalmazásba.  

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakán végzett Réka alkotása, - ahogy a Titanicfilmfest.hu írja - egy mítikus világot mutat be, ahol nincsenek erkölcsök, a különféle állatok pedig emberi érzelmekkel, viselkedéssel vannak felruházva. A kisfilm 47 különböző jelenetből áll és több helyszínen játszódik: találkozhatunk erdővel, piramisokkal, sarkvidéki tájjal és hatalmas víztömeggel is. 

Az animációs rövidfilm kategóriájában eddig háromszor jelöltek Oscarra magyar alkotást: 2007-ben M. Tóth Géza Maestro, 1976-ban Jankovics Marcell Sisyphus és 1981-ben Rófusz Ferenc A légy című munkáját, ami meg is kapta a díjat.


A 2015-ös Oscar animációs rövidfilmes szűkített listája:

The Bigger Picture (Daisy Jacobs)

Coda (Alan Holly)

The Dam Keeper (Robert Kondo és Dice Tsutsumi)

Duet (Glen Keane)

Feast (Patrick Osborne)

Footprints (Bill Plympton)

Me and My Moulton (Torill Kove)

The Numberlys (William Joyce és Brandon Oldenburg)

A Single Life (Joris Oprins)

Symphony No. 42 (Bucsi Réka)


Hogy megtudjuk, Réka filmje vajon bekerül-e a döntőbe, egészen 2015. január 15-ig kell várnunk. Addig is nagyon szurkolunk!Pozitív Nap

Forrás: origo.hu/Titanicfilmfest.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

Erre a végtelenül cuki, Oscar-díjas kisfilmre érdemes áldozni hat percet

A magyar Oscar-nyertes film, a "Mindenki" sikere örömkönnyeket csalt sokunk szemébe, de van egy másik kedvenc, ami szintén díjat nyert, és tavaly már sokan láttuk is. Ez a "Piper".

Így néztek ki az első tervek alapján kedvenc Disney hőseink

Egy rajzfilmhős "élete" az első vázlatokkal kezdődik. Aztán sok álmodozás után megszületik a végleges karakter. De vajon mekkora változáson megy eközben keresztül kedvencünk?

Hihetetlen, hogy ezek a mai gyerekek milyen borzasztó meséket néznek, mondta anyu, és közben fogalma sem volt róla, mekkora hülyeséget beszél

Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az animációs filmekre, mint kizárólag gyerekeknek szóló mesékre... pedig ez súlyos hiba, ha így gondolkodunk, eléggé el vagyunk tévedve.

A gyilkos tréfa - Rajzfilmet csinálnak minden idők legfontosabb Batman képregényéből

A Denevérember történetei a képregényekben is meglehetősen komor hangulatúak. Most az egyik legkomorabb lesz rajzfilmmé.


NAPI BOLDOGSÁG