Elképesztő 145 éves titok lappang Kőbánya alatt - vess rá te is egy pillantást!


Egészen titokzatos, már-már a varázsfilmek világába kalauzoló módon tudunk lejutni a régi víztározóba. A 10. kerületi Ihász utcában található egy parknak is beillő hely a 29-es szám alatt. Az utcáról belesve egy egy tégla "őrbódé" jellegű építményecske sejteti, hogy itt valami mást is találhatsz. A kis építmény elképesztő titkok őrzője: egy földalatti világé, melyről nem is tudtad, hogy létezik, ugyanis a bódéból az út két, egyenként 11 000 köbméter víz befogadására alkalmas víztározóhoz vezet.Az 1868-71 között épült létesítmény az első Pesti Vízmű ellennyomó medencéjének készült, ugyanis 1866-ban, az akkor még nem egyesített városban a pesti oldalon súlyos ivóvízproblémák jelentkeztek. Pesten többek közt a szennyezett víz miatt, kolerajárvány tört ki. Sürgősen megoldást kellett találni a vízellátás megoldására. Így 1/2 év alatt megépült a mai Kossuth téren az ideiglenes Pesti Vízmű. A vízműnek azonban egy ellennyomó medencét is kellett építeni, melynél fontos volt a szintkülönbség is, és végül Kőbánya területén jelölték ki neki a megfelelő helyet. A Vízmű végül a városrészek egyesítése után, a Parlament építési munkálatainak kezdeténél zárt be.Nem úgy "testvérintézménye", a Kőbányai víztározó, ami mai napig, 145 éve zavartalanul működik és látja el feladatát. Évente egyetlen nap léphet be halandó a katedrálisokat idéző, lélegzetelállító intézménybe, melynek építését olasz kőművesmesterek segítették. A víztározóba lépcsősoron juthatunk le, majd egy csigalépcső vezet az építmény "gyomrába". A felhasznált téglák hazaiak, ha figyelmesen szemügyre vesszük őket, néhányban látszik a "Tatai Uradalmi Téglagyár" nyomás. Több színű téglával is találkozunk, s persze a víz is színezi őket, a két oszlopsoron egészen jól látszik, meddig telik meg a csarnok vízzel. Az eltérő színek miatt szinte mozaikosnak tűnnek a falak, ezzel emelvén a különleges létesítmény esztétikai élményén.A víz a két "szökőkútnak" is beillő márvány beömlőnyílásokon áramlik be a csarnokba, mikor feltöltik azt, és körülbelül 12 óra alatt éri el a kívánt szintet. Igazán érdekes érzés egy ilyen monumentális, föld alatti épület gyomrában középen állva azon tűnődni, hogy micsoda mérnöki munka kellett ahhoz, hogy ma is működjön az intézmény. Gyarló módon persze azon is elgondolkodtunk, hogy mennyire menő lenne itt egy koncert vagy buli, de persze ez csak vágyálom marad. Azon sem csodálkoznánk, ha egy jövőbéli videójáték helyszíneként tűnne fel a csodás téglacsarnok. Addig pedig maradnak a Kulturális Örökség Napjai, mely évek óta a víztározó hivatalos nyílt napja. Következőleg tehát 2017 szeptemberében sétálhatunk Kőbányán, a föld alatti víztározóban.

Forrás: welovebudapest

Képek forrása: nullahategy / szerelmembudapest


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

RAGYOGÁS: ilyen mesés a város ilyenkor

A nagy rohanásban is érdemes néhány percre megállni, és csak a fényekre koncentrálni...

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!

Már meg is van a legtündéribb szurkoló a vizes vb-n

Egykori olimpiai bajnokunk kisbabája elvitte a show-t hétfő este a Hajós Alfréd Uszodában.

Kerti tó vagy medence? 8 meggyőző érv a természet oázisa mellett

Nem túlzás azt mondani, hogy sokunk álma egy kerti medence vagy tó. Jó hír, hogy a mindkettőt megvalósíthatjuk egyszerre, ha vegyszermentes, természetes medence mellett döntünk.

Az itató aljába rejtett egy kamerát, hogy olyan nézőpontból láthassuk az állatokat, amiből nemigen szoktuk! (+videó)

Az itató aljába rejtett kamera a legújabb szenzáció a neten! Mutatjuk azt a videót, amin az látszik, ahogy állatok isznak. Valaki ugyanis elrejtett az itató aljába egy kamerát, hogy olyan formában nézhessük meg őket, ahogy még soha nem láthattuk.


NAPI BOLDOGSÁG