Ezek voltak 2016-ban a legkedveltebb idézeteitek

Nem véletlen. Márai, Csoóri, Wass, Radnóti, Jókai. Nagyszerű művészek, írók, költők, akik a 21. század rohanó emberét is képesek megállítani, nem csak egy pillanatra. A következő képeket több tízezren osztottátok meg a tavalyi év során. Jöjjenek a legkedveltebb posztjaink, amiket író- és költőóriásainknak köszönhetünk!
Márai Sándor
Kassa, 1900. április 11. - San Diego, 1989. február 21

Márai életútja az egyik legkülönösebb a 20. századi magyar írók között. Már az 1930-as években korának egyik legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. Ez nemcsak emigráns létének és bolsevizmus-ellenességének tudható be, hanem annak is, hogy ő volt a magyar polgárság irodalmi képviselője, s erről az osztályról sokáig semmi jót sem lehetett állítani. Márai azonban a klasszikus polgári eszményeknél értékesebbet nem talált, így kötelességének tartotta, hogy ezeknek adjon hangot műveiben.


Életének 87. évében, tavaly vesztettük el Csoóri Sándort kétszeres Kossuth-díjas költőt, írót, a nemzet művészét. Hitt abban, hogy a költőnek küldetése van, egész életét és alkotói tevékenységét ez határozta meg. Csoóri Sándor "az élő lelkiismeretnek kettős felelősségét" hagyta az utókorra, "végiggondolni az ő gondolatait és végigmenni az ő keskeny útján"..."...egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok."
 
Gróf szentegyedi és cegei Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. - Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő.

Magyarországon csak halála után fedezték fel Wass Albertet, mint az erdélyi magyar irodalom nagyját. Ő a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja; a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon. Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt.
Irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ma is folyik. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza.


Jókai Mór (1825 - 1904)

Legnépszerűbb, legolvasottabb íróink egyike. Nem volt a történelemnek és általában a tudománynak olyan fejezete, melytől, mint nehezen megközelíthetőtől megrettent volna, nem volt olyan különös és megmagyarázhatatlan lelki szituáció, melynek a kulcsát ne vélte volna megtalálni; a leghajmeresztőbb témákba fogott bele, és mindig valami kerek, örömmel olvasható és egészen Jókai-szerű mű jött létre.

Képzelete nem annyira regényíró képzelet, mint inkább dekoratív fantázia. Nem arra törekszik, hogy elmélyítse és magyarázza az átélt vagy olvasott dolgot, hanem hogy tovább szője a kellemes benyomást, és feldíszítse minél gazdagabb színekkel. Megteremti olvasói rétegét. Szórakoztatni, művelni akar; világa mesés, idillikus, "Nagy Merengő". Jókai a magyart regényolvasóvá, a regényt magyarrá tette.Radnóti Miklós (Budapest, 1909. május 5. - Abda, 1944. november 9.) magyar költő, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője, kevés olyan művész van, akinél élet és költészet annyira elválaszthatatlan, mint Radnótinál. A fasizmus nem válogatott, áldozatainak száma milliókban mérhető, ezekből Magyarországra is sok százezer jutott. Áldozat volt a parasztból lett katona, aki elesett Voronyezsnél vagy megfagyott a hómezőn; áldozat volt a hazaszerető államférfi, akit kivégeztek; áldozat volt a zsidó kispolgár, akit a Dunába öltek. Áldozat lett a költő is. 1944 őszén Radnóti Miklóst lőtték agyon. Akkor is új versek, szép versek voltak a zsebében, amikor meghalt. Idővel a tömegsírból indultak a halhatatlanság útjára ezek a végső költemények. Akik kivégezték, nem tudták, hogy a kor egyik legkitűnőbb költőjére lőnek...Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

10 gyönyörű versrészlet a magyar költészet napjára

Azt mondták neki, az Attila név nem létezik, így gyerekkorában sokáig Pistának szólították. Árult vizet, lopott fát, tanított és írt, mégis mindig nyomorgott. Egyetemre ment, képezni akarta magát, de eltanácsolták. Rövid élete során végig önmagát kereste, ám nem tudta megtalálni lelki békéjét. Ő volt József Attila: születésnapját, április 11-ét a magyar költészet napjaként tartják számon.

Kiégés ellen: irodakutya!

Egy kutya valószínűleg az egész napot át fogja aludni az irodában, de még így sem fogja hagyni, hogy kiégjünk - írja Gesler Lili a Forbes.hu-n. A pszichológus maga is együtt dolgozik kutyájával. Azt vajon tudtad, hogy a Google azt hirdeti magáról: "We are a dog Company" - Azaz kutyás cég vagyunk, és az Amazon Seattle-i központjában is közel 1500 kutya "dolgozik"?

Válassz egy színt és tudd meg, hogy mit árul el a rólad!

Érdekel, hogy mit is jelent a személyiségedre nézve a kedvenc színed? Olvass tovább és tudd meg a titkot!

Magyar ünnep a Paralimpián: 24 óra alatt két hatalmas siker egy úszónőtől!

A magyar paralimpiai delegáció közel nyolvan elhivatott sportolóból áll, akik büszkén utaztak ki az idei riói játékokra, hogy képviseljék hazánkat.

Ez most a büszkeség ideje!

Az olimpiák éremtáblázatán elfoglalt hely mindig presztízskérdés a kiváló sportolókkal rendelkező országok számára. Általában azok az országok végeznek a legelőkelőbb helyeken, akik nagy merítésből tudnak válogatni.


NAPI BOLDOGSÁG