Lélekkel kell fordulni a földhöz!


Pierre Rabbi algériai származású francia költő-filozófus évtizedek óta híve az agroökológiának, amelyet a természethez való visszatérésnek nevez. Lélekkel kell közelíteni a földhöz, magunkat is az ökorendszer részének tekinteni és nem uralkodni rajta - mondja. Rabbi, miután megpróbálkozott a gyári munkával, családjával az Ardeche-be, egy Rhone-Alpes-i zord, hegyes, száraz vidékre költözött, hogy művelje a földet.


1981 óta Afrika elsivatagosodása elleni ENSZ-programok megvalósításán dolgozik és létrehozta a Kolibri-mozgalmat, amely azt hirdeti, hogy mindenki hozzá tud járulni a Föld lakhatóvá tételéhez, még ha a legkisebb mértékben is, mint a kolibri, amely egy afrikai legenda szerint a csőrébe hordta a vizet az erdőtűz eloltásához.

Rabbi agroökológiai módszere - egy olyan termelési mód, amely összhangban van a természettel és visszaadja a földnek az életet - számos követőre talált már. A Gard kolostorának szerzetesnői az ő tanácsaira biológiai módszerrel művelik földjeiket és büszkék a eredményeikre. Földjük egészségessé vált újra, visszatértek a giliszták és az árpa hosszú gyökerei átjárják és fellazítják a talajt, hogy jobban teremjen. Szavojában például egy buddhista kolostor vált Rabbi segítségével ökológiai központtá.

”Meg kell találni a harmóniát a természettel. Jelenleg csak az ember van diszharmóniában vele” - mondja a költő-filozófus, A Föld az én testem című, róla készült filmben. Ezt az elvet bontja ki A Földért és az Emberért című kiáltványaiban, amelyeket a világ számos országában is publikáltak.


Forrás: Aiolus News


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

10+1 fotó arról, milyen lenyűgöző kontrasztok vesznek körül Téged!

Kontrasztok - valamit kiemelnek, valamit eltakarnak. Egy biztos, általuk meglátunk dolgokat, rávilágítanak részletekre...

Ideje újra hozzászoknunk: medvék járják a hazai erdőket is

A fokozottan védett faj egyedei Szlovákiából érkeznek, de az utóbbi időben jött már medve Erdélyből is. A szakemberek szerint meg kell tanulni az újbóli együttélést a nagyragadozókkal.

A mennyország igenis létezik a Földön: íme 15 bizonyíték

Akár elhiszed, akár nem, összeállításunk "főszereplői" garantáltan elrepítenek egy képzeletbeli világba – a következő képek bizonyítják, hogy a mesék valóban a Földön játszódnak…

Senki sem számított rá, hogy egy szarvas ballag be a babafotózásra

Érdeklődő szarvas tette csodássá a babafotózás pillanatait, amint beballagott a helyszínre az egy hónapos Connor fotózásán. Mint egy tündérmesében!

Idén is tarolt Máté Bence - Az év legjobb magyar természetfotói

Húscafatért marakodó rókák, harcos hattyú és iszapbirkózás madár módra. Tizennégy kategóriában mérhették össze tudásukat a Canon – Év természetfotósa pályázat részvevői.