Lélekkel kell fordulni a földhöz!


Pierre Rabbi algériai származású francia költő-filozófus évtizedek óta híve az agroökológiának, amelyet a természethez való visszatérésnek nevez. Lélekkel kell közelíteni a földhöz, magunkat is az ökorendszer részének tekinteni és nem uralkodni rajta - mondja. Rabbi, miután megpróbálkozott a gyári munkával, családjával az Ardeche-be, egy Rhone-Alpes-i zord, hegyes, száraz vidékre költözött, hogy művelje a földet.


1981 óta Afrika elsivatagosodása elleni ENSZ-programok megvalósításán dolgozik és létrehozta a Kolibri-mozgalmat, amely azt hirdeti, hogy mindenki hozzá tud járulni a Föld lakhatóvá tételéhez, még ha a legkisebb mértékben is, mint a kolibri, amely egy afrikai legenda szerint a csőrébe hordta a vizet az erdőtűz eloltásához.

Rabbi agroökológiai módszere - egy olyan termelési mód, amely összhangban van a természettel és visszaadja a földnek az életet - számos követőre talált már. A Gard kolostorának szerzetesnői az ő tanácsaira biológiai módszerrel művelik földjeiket és büszkék a eredményeikre. Földjük egészségessé vált újra, visszatértek a giliszták és az árpa hosszú gyökerei átjárják és fellazítják a talajt, hogy jobban teremjen. Szavojában például egy buddhista kolostor vált Rabbi segítségével ökológiai központtá.

”Meg kell találni a harmóniát a természettel. Jelenleg csak az ember van diszharmóniában vele” - mondja a költő-filozófus, A Föld az én testem című, róla készült filmben. Ezt az elvet bontja ki A Földért és az Emberért című kiáltványaiban, amelyeket a világ számos országában is publikáltak.


Forrás: Aiolus News


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Tükröm-tükröm, mondd meg nékem... (képriport)

Ilyen az, amikor a természet csodája és egy fotós találkozik. Mert mindennek több oldala van és ezt a fizikai tükröződésnél mi sem ábrázolja jobban.

Károly herceg: "Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének"

Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének – jelentette ki Károly brit herceg a BBC Radio 4-nek.

7 hely, amit látni kell

Bolygónk tele van csodálatos helyekkel. Mutatunk hét olyan természeti képződmény, amiktől eláll a szavad.

Az ember, aki megállította a sivatagot

Afrikában van egy ember, aki arról híresült el, hogy egy ősi módszerrel véget vetett a talaj romlásának, és elsivatagosodásának. A hagyomány itt legyőzte a technológiát.

Te is egy tökéletes világ részese vagy (+videó)

Néha a napi gondok közepette elfelejtjük azt, hogy mekkora ajándék egy tökéletes világ részesének lenni. Megtapasztalni, megérinteni, megízlelni, és rácsodálkozni. Most eszedbe juttatjuk!