Szegényen és boldogan – Zsákai István portré (videóval)

Egy nagyon mélyről indult élet Zsákai István útja, aki kizárólag magának és tehetségének köszönheti, azt amit elért - állami gondozottként. Boldogan, tartással és pozitív jövőképpel éli meg szegénységét a Debrecen környéki tanyavilágában, ahol kovácsként dolgozik – a Junior Prima Díja óta is változatlanul. Története példaértékű mindenkinek.


Zsákai István nevelőotthonban nőtt fel Szolnokon. A kézműves kör ruházott be egy kovácsműhelyre, ott indult el az akkor 27 éves fiú karrierje. „ ...megtetszett nekem a kézművesség, hogy a kezem által tudok alkotni; nem kell a boltba mennem megvenni, ami kell. Nem késekkel kezdtem,... elsőnek szalmából fontam egy kis szívet - emlékszem nőnapi ajándékba adtam. Aztán jött egy kis agyagozás, bőrművesség, és a fafaragás.” – nyilatkozta mindezt egy régebbi újságcikkben. 

Majd idővel minden pénzét összeszedte és megvett egy tanyát egymillió forintért Debrecen közelében, Bocskaikerten. Se honlapja, se reklámja – tehetségének híre szóról-szóra terjed. 

"Szegénygazdag" portré az Art Vader Film jóvoltából!

Zsákai Istvánt Deák Péter, a szolnoki mentálhigiénés szakember, az említett kézműves műhely vezetője ajánlotta a Junior Prima Díjra. - „Zsák” nagyon tehetséges, ez látszott már diák korában is — mondta elgondolkodva Deák Péter, reflexszerűen csak a régi, intézeti becenevén említve az egykori tanítványt. — Jó gyerek volt, nem kellett sokat fegyelmezni. A fafaragásban ugyanúgy kiemelkedő teljesítményre volt képes, mint most a kovácsmesterségben. Az utolsó pillanatban szereztem csak tudomást arról, hogy bárkinek lehetősége van jelölni a díjra, a népművészet és közművelődés kategóriában. Nekem azonnal ő jutott eszembe, hogy nála jobban aligha érdemli meg valaki is az elismerést. Nagyon mélyről indult, és kizárólag magának, a tehetségének köszönheti, hogy sikerült kitörnie az állami gondozott sorból.”

„Nekem az eszme a fontos, nem a pénz” 


2011-ben tehát Junior Prima díjas lett: a hivatalos indokolás szerint késkovácsként kapta az elismerést. Hétezer euróval jutalmazták, azaz csaknem 2 millió forintot kapott. Ám ő nem terjeszkedik, nem vesz új eszközöket, nem ruház be műhelyre. Marad az egyszobás házban, megtartja az udvari fújtatót és nem cseréli le a tinédzser korában készített szerszámait sem. Egyszerűen éli tovább életét, szegénységét önként vállalva. A pénzből külföldön akar tanulni, mert legfontosabb számára, hogy szakmáját kitanulja tisztességesen. Hazatérve feltett szándéka, hogy továbbadja tudását és kultúrára tanítsa a cigánygyerekeket, természetesen ingyen.

Hisz hitvallása, hogy a szegény is lehet boldog.


Szerző: Szilvási-Zupkó Anett - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A farm, ahol élünk - Ezért szeretik ma is világszerte

A sorozatok korát éljük. Egyik jön, a másik megy. Mégis van egy örök "darab", ami úgy tűnik, nem akar kimenni a divatból.

Nyíri-Kovács ügy- egy igazság létezik: a gyermek igazsága

Mi nem akarjuk eldönteni, hogy kinek van igaza, csupán két dologra szeretnénk felhívni a figyelmet: a gyermek igazára, és az emberek viselkedésére...

Egy igazi "anticeleb" házaspár: 20 gyerekük van, mégis milliárdosok lettek Magyarországon

Egy igazi "anticeleb", aki negyvenöt éve hűséges feleségéhez, húszgyermekevan, albérletből költözött tanyára, ahol valóságos munkával gazdagodott meg...

Aki egyszer megízleli a vidék nyugalmát, többé nem engedi

Zsanett és Ali 30 esztendős fiatalok, akik életük jó részét nagyvárosban töltötték. Aztán vettek egy nagy levegőt és vidékre költöztek. Egyenesen tanyára.

Közel 15 éves rekordot döntött meg Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a 200 méteres mellúszásban a múltnak adta át Kovács Ágnes csaknem tizenöt éve felállított magyar csúcsát.


NAPI BOLDOGSÁG