Tovább nő a génbank: 2000 féle hazai gyógynövény egy helyen!

Már most közel 2000-féle növény magvait őrzik, idén Észak-Magyarország és Észak-Alföld erdőiben, mezőin gyűjtenek tovább.


A nyár derekán botanikusok indulnak országjáró gyűjtőtúrákra, hogy tovább gyarapítsák a jelenleg hozzávetően 2000 féle növény magvait őrző budakalászi gyógynövénygénbank élő tárházát. Idén elsősorban Észak-Magyarország és Észak-Alföld erdői, mezői kerülnek terítékre.

Szatmáry Miklós, a gyűjteménynek helyet adó Gyógynövénykutató Intézet Kft. kutatásvezetője hangsúlyozta: egész Európában a Balkánt követően a Kárpát-medence növényvilága a leggazdagabb, mert olyan különleges biogeográfiai régiót alkot amelyben a kontinentális, a mediterrán és az atlanti tájakra jellemző flóra egyaránt fellelhető.

A génbankban is összegyűjtött sokféle növény pedig azért is igen értékes, mert az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar szó szerint ki van éhezve a növények természetes hatóanyagaira. A modern technikákkal a gyökerekből, a szárból, a termésből és a levélből nyert kivonatok mindhárom nagy ágazat számára fontos alapanyagul szolgálhatnak.

A már forgalomban lévő készítmények mellett egy-egy új termék - élelmiszerszínezék, gyógyszer, szépítő arckrém - kifejlesztése gyakran éppen egy eddig ismeretlen növényi hatóanyag felfedezésén alapul - tette hozzá a kutató. Az erdők, mezők virágai ezernyi ilyen értékes hatóanyagot rejtenek magukban, csak fel kell fedezni őket. Azonban a vadon termő növényeket alkotó rengeteg ismeretlen vegyület közül megtalálni a hasznosíthatót nem egyszerű feladat, ez a fajta kincsvadászat drága vizsgálatok, aprólékos elemzések sorát igényli - hangoztatta Szatmáry Miklós.


A budakalászi gyógynövénygénbankban tárolt tételek közöl például eddig minden harmadik-negyedik fajta növénynél bizonyosodott be, hogy tartalmaznak értékes hatóanyagokat, köztük már a régi népi gyógyászatban is használt különféle telítetlen zsírsavakat. A kutatásvezető ismertetése szerint itt őrzik például a lázcsillapító hatású nadragulya, a köszvényes rohamok fékezésére az orvosok által alkalmazott rózsaszínes, lilás virágú őszi kikerics, vagy a gyomorerősítésre javallott fehér üröm és tárnicsgyökér magvait.

Értékesek a szívműködés szabályzására kifejlesztett gyógyszerek alapanyagául használt tavaszi hérics, piros gyűszűvirág magok is. Mindezek a természeti értékek a növénynemesítők, fejlesztő laboratóriumok számára hasznos forrást jelentenek. A világ öt földrészén működő több ezer, közöttük jó néhány, a budakalászihoz hasonló gyógynövény-génbank a tudomány szolgálatában egymással is igyekeznek kapcsolatot teremteni, hogy kicserélhessék, megoszthassák gyűjteményük egy-egy tételét.

A budakalászi génbank több mint kétszáz ilyen intézménnyel működik együtt. Jelenleg például indiai partner génbankkal különféle mákfajták magvait cserélik ki egymás között. A mezőket tarkító, pipaccsal rokon, a gyógyszergyártásban fontos alkaloid tartalmú ipari növény nemesítésében a budakalászi intézet már nemzetközileg is elismerést keltő eredményeket ért el - hívta fel a figyelmet Szatmáry Miklós.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Adj király adományt! Megható történet egy szívmelengető kezdeményezésről

Legyen egy hely, ahol egymásra találhat az, aki segítene és az, aki segítséget keres. Az Adjkirály egy olvasztótégely, ahol a szükség és a segítőszándék találkozik.

Megérkezett a jó idő, és a szúnyogok is - Itt van a természetes ellenszer!

A jó idő beköszöntével megjelentek a vérszívó rovarok is. Itt a természetes ellenszer!

A természetes inzulin: kapor

A kapor (Anethum graveolns L.) közismert gyógy- és fűszernövény. Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai napig is előfordul vadon. Európába és az akkori Pannóniába a római legionáriusok hozták be.

Könnyű álmot hozzon az éj: mentás, kamillás, levendulás álom-párna

Aludni muszáj. Tudjuk ezt mindannyian, mégis nagyon sokunknak talán még a rémálomnál is borzongatóbb érzései lesznek, ha eljön az alvás ideje. Most azonban elkészítjük a pihentető alvás kulcsát!

Ahol egészséget szedhetsz: Magyarország legszebb gyógynövénykertjei

Hazánkban a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően kb. 330 gyógynövényfajta él. Az ország egyre több területén nyílnak a gyógyógynövénykertek, ahová érdemes ellátogatni.


NAPI BOLDOGSÁG