Kakaóban található flavonoidok
A kakaó flavonoidjairól már korábban is bebizonyították, hogy javítja a vérkeringést és egészségesen tartja a szívet. Újabb - még korai szakaszban lévő - kutatások azonban lehetséges memóriajavító képességről is beszámolnak. A vegyületcsoport a korfüggő memória működésével kapcsolatba hozott gyrus dentatus nevű agyterületre gyakorol jótékony hatást.
Omega-3 zsírsavak
Az Omega-3 zsírsavakról közismert, hogy jót tesznek a szívnek, azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy a kognitív egészségre is kedvezően hatnak. Egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy az omega-3 telítetlen zsírsavak pótlása segíti a tárgyfelismerésért és helymeghatározásért felelős vizuális agyterületek működését. Többek között omega-3 zsírsavakban gazdag a lazac, lenmagolaj és a chia mag.
Foszfatidil-szerin és foszfatidilsav
Két előzetes vizsgálat azt állapította meg, hogy a foszfatidil-szerin és foszfatidilsav kombinációja jótékonyan hat a memóriára, kedvre és kognitív funkciókra. A kukoricának például magas a foszfatidil-szerin tartalma.
Dió
A diót bőségesen tartalmazó étrend hatékonyan szoríthatja vissza az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
Citikolin
A citikolin a sejtekben található természetes anyag, ami segíti az agyszövetek fejlődését, részt vesz a memória és a kognitív funkciók szabályozásában, erősíti az idegsejtek közötti kommunikációt, és védi a neurális struktúrákat a szabadgyökök károsító hatásaitól.
Ha kíváncsi vagy a cikk folytatására, kattints!Forrás: origo.hu