Elképesztő látvány: szarvasok százai rohannak át az úton Baranya megyében (+videó)

Mogyorósi Edit videózta le hétfőn, ahogy egy hatalmas, száz - kétszáz egyedből álló szarvascsorda megállította a forgalmat a Baranya megyei Nagynyárád és Sátorhely közti útszakaszon.


Miután megkapták az elsőbbséget az autósoktól, hosszú másodpercekbe telt, mire minden állat átért az egyik oldalról a másikra. Az interneten természetesen azonnal megkezdődött a találgatás, mitől szaladnak ennyire, csordában (rudliban) az állatok, ráadásul ennyien, ugyanis ilyen létszámú szarvasrudli még a több tízezres szarvasállományú Somogyban is szokatlan látvány.
De mi áll a jelenség mögött?

A Somogy megyei vadászkamara titkára, Kemenszky Péter egy hasonló eset kapcsán mesélt a jelenség hátteréről:

"Ebben az időszakban hullik a gímszarvasok agancsa, az erdőket illegális agancsgyűjtők lepik el. A szarvasok nappal pihennék ki az éjjeli táplálékszerzés fáradalmait, az agancsozók azonban megzavarják őket. A tömegével menekülő riadt állatok komoly károkat okozhatnak. Az állatok célja a túlélés és nagy létszámban nagyobb az esélyük, ezért verődnek össze. Az emberi közelség mellett a kemény tél is rudlirendező lehet."

Az elhullott agancs egyébként a vadásztársaság tulajdonát képezi, a gyűjtés lopásnak számít. Az összegyűjtött agancs értéke viszont rendszerint nem lépi túl a szabálysértési összeghatárt, a gyűjtőknek viszont sokszor a megélhetése függ attól, hogy újra kimenjenek az erdőbe. Az agancsok nagy részét a Távol-Keletre adják el, felvásárlókon keresztül, ahol egyes vélemények szerint afrodiziákumnak számít az őrölt szarvasagancs.... - írta még két éve, egy másik felvétel kapcsán a Sonline.hu.


Szétnézett, majd átvágtatott az úton a szarvascsorda Darnózselinél

Jól megfigyelhető a lenti videón a szarvasok viselkedése, amikor rudliba verődnek. A csapat élén az első egyed a vezértehén áll, ami általában egy idősebb-tapasztaltabb nőivarú egyed, majd őt követi minden állat.  A körülbelül húsz állatból álló csapat élen haladó szarvastehén előbb fegyelmezetten szétnézett a forgalmas út szélén a Győr-Moson-Sopron megyei Darnózselinél, majd mit sem törődve azzal, hogy autók közeledtek, jelet adott a többieknek az indulásra.Egy szarvas normális esetben is több tíz kilométert bejárhat egy nap alatt, menekülés közben a rudli még nagyobb távokat tehet meg. A riadt állatok ráadásul nem a megszokott útvonalukon közlekednek, ismeretlen terepre tévednek.

Fokozottan figyeljünk tehát, ha vidéken autózunk!Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A férfiak hanyatlásának korát éljük

A férfiak hanyatlásának korát éljük, és ezen csak a szemléletváltás változtathat - állítja Philip Zimbardo a vele készült interjúban. Szerinte a nagy kérdés, hogy hol vannak a jó férfiak? - Akik nem kanok, hanem lovagok...

Budapest: az egyik legélhetőbb és a legszebb város a kontinensen (videók, amiktől még budapestiként is lehidalsz)

Legalábbis az Expedia utazási oldal szerint a magyar főváros nem kevesebb mint a legszebb és legélhetőbb a vén Európa kontinensén. Nos, mi ezzel biztosan nem fogunk vitatkozni!

A betondzsungel ösvényein - Ha még nem ismered, akkor ezt nagyon sürgősen pótold!

A Betondzsungel Ösvényein a nagyvárosi élet mindennapjait veszi a célkeresztbe. Jivens O. Breewenses "természetfilm" sorozata, arra vállalkozik, hogy tudományos igényességgel, közelről mutassa be a nagyvárosi emberek különböző csoportjait.

Kreatív munkássrácok: tarolt ez a zseniális betonozós videó!

Letarolja a Facebookot ez a zseniális betonozós videó. Ha nálad is aktuális felújítás, építkezés, gyakorolhatod a technikát.

25 bámulatos fotó, amiről el sem hiszed, hogy igazi

Egyetlen kép sem Photoshop, de hinnéd ezt első pillantásra?


NAPI BOLDOGSÁG