Elképesztő látvány: szarvasok százai rohannak át az úton Baranya megyében (+videó)

Mogyorósi Edit videózta le hétfőn, ahogy egy hatalmas, száz - kétszáz egyedből álló szarvascsorda megállította a forgalmat a Baranya megyei Nagynyárád és Sátorhely közti útszakaszon.


Miután megkapták az elsőbbséget az autósoktól, hosszú másodpercekbe telt, mire minden állat átért az egyik oldalról a másikra. Az interneten természetesen azonnal megkezdődött a találgatás, mitől szaladnak ennyire, csordában (rudliban) az állatok, ráadásul ennyien, ugyanis ilyen létszámú szarvasrudli még a több tízezres szarvasállományú Somogyban is szokatlan látvány.
De mi áll a jelenség mögött?

A Somogy megyei vadászkamara titkára, Kemenszky Péter egy hasonló eset kapcsán mesélt a jelenség hátteréről:

"Ebben az időszakban hullik a gímszarvasok agancsa, az erdőket illegális agancsgyűjtők lepik el. A szarvasok nappal pihennék ki az éjjeli táplálékszerzés fáradalmait, az agancsozók azonban megzavarják őket. A tömegével menekülő riadt állatok komoly károkat okozhatnak. Az állatok célja a túlélés és nagy létszámban nagyobb az esélyük, ezért verődnek össze. Az emberi közelség mellett a kemény tél is rudlirendező lehet."

Az elhullott agancs egyébként a vadásztársaság tulajdonát képezi, a gyűjtés lopásnak számít. Az összegyűjtött agancs értéke viszont rendszerint nem lépi túl a szabálysértési összeghatárt, a gyűjtőknek viszont sokszor a megélhetése függ attól, hogy újra kimenjenek az erdőbe. Az agancsok nagy részét a Távol-Keletre adják el, felvásárlókon keresztül, ahol egyes vélemények szerint afrodiziákumnak számít az őrölt szarvasagancs.... - írta még két éve, egy másik felvétel kapcsán a Sonline.hu.


Szétnézett, majd átvágtatott az úton a szarvascsorda Darnózselinél

Jól megfigyelhető a lenti videón a szarvasok viselkedése, amikor rudliba verődnek. A csapat élén az első egyed a vezértehén áll, ami általában egy idősebb-tapasztaltabb nőivarú egyed, majd őt követi minden állat.  A körülbelül húsz állatból álló csapat élen haladó szarvastehén előbb fegyelmezetten szétnézett a forgalmas út szélén a Győr-Moson-Sopron megyei Darnózselinél, majd mit sem törődve azzal, hogy autók közeledtek, jelet adott a többieknek az indulásra.Egy szarvas normális esetben is több tíz kilométert bejárhat egy nap alatt, menekülés közben a rudli még nagyobb távokat tehet meg. A riadt állatok ráadásul nem a megszokott útvonalukon közlekednek, ismeretlen terepre tévednek.

Fokozottan figyeljünk tehát, ha vidéken autózunk!Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

25 bámulatos fotó, amiről el sem hiszed, hogy igazi

Egyetlen kép sem Photoshop, de hinnéd ezt első pillantásra?

Ennél gyönyörűbb tavaszköszöntő videót aligha láttál

A felvételtől már csak a zenéje felemelőbb. Dőlj hátra, és gyönyörködj te is a természetben!

Gyönyörű látvány: több száz ló vágtat a havas domboldalon Aggteleken (+videó)

Egy újabb videó a Jósvafői Hucul Ménesről. Az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó Perkupai téli szálláson vannak a lovak télen, amíg be nem köszönt a jó idő. Ebben a videóban a téli életüket mutatjuk be.

Az élet nem ér véget egy bizonyos kor után, de ez rajtad múlik! (+videó)

Folyton azt mondják, hiába rossz a világ, nem lehet megváltoztatni, bele kell törődni. Nem hiszek nekik. Ezért kezdem magamat megváltoztatni...

Így néz ki egy hatalmas szarvascsapat a Balatonnál

Alighanem ez az idei tél leglátványosabb szarvasvonulásos videója... Szinte a mindennapi közlekedés részeivé váltak ezen a télen a vonuló szarvasok.


NAPI BOLDOGSÁG