12 dolog, amikre megtanít az utazás! (Tanácsok egy szabad élethez, egy nőtől, aki felmondott a budapesti multinál, hogy bejárja a Földet)

"Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom" - vallja magáról Harmincz Rita, A sárga ruhás lány blog szerzője. Rita eladott mindent és világgá ment, szó szerint. Indításként 9 hónap alatt bejárt 10 országot, és tapasztalatait, jó tanácsait, félelmeit egy internetes naplóban tárta a világ elé, ami mára könyvvé formálódott. Most éppen Spanyolországban tartózkodik, és 824 napja van úton...


Rita profiljában az egyik cikke mellett körülbelül egy éve ez volt olvasható:
Gazdagabbnak érzem magam, mint valaha, mert szeretek. Ázsiában kalandozom egy hátizsákkal. Élek. Nevetek. Szeretek. 


Életformájának, utazásainak, amik a mai napig tartanak, számodra is van üzenete! Mit taníthat neked az utazás? (Rita válaszol, hogy elhidd, neked is érdemes elindulnod!)

Legfőképpen azt, hogy mit kezdj magaddal, az életeddel, másokkal. Mindenki más, és másként éli meg a komfortot, a változást, illetve az emberekkel és önmagával való kapcsolatait. Az utazás, ugyanúgy, mint maga az élet, nagy tanítómester.


#1 Az apróságok megbecsülését, a komfortzónád kitágítását

A világ apró értékeit jobban fogod értékelni, nem veszed azokat maguktól értetődőnek. Ilyen lehet a WC-papír, egy privát szoba, a meleg víz, egynél több konnektor a szobában, vagy ha puha a matrac, ha rendesen zárható a szobád ajtaja, ha tiszták a cuccaid, vagy ha van ablak a szobádban.

#2 Nincsenek véletlenek

Ez a közhely valódi értelmet nyer olyan esetekben, amikor fizetésnél nem fogadják el a kártyádat és a sorban mögötted álló idegen kifizeti a kávédat, vagy ha rossz buszra szálltál, de időközben kiderül, hogy egy sokkal fantasztikusabb helyre jutottál, mint ahova eredetileg indultál.

#3 Ha nem tudsz rajta változtatni, fogadd el

Előfordul, hogy egy nappal később tudsz csak eljutni a következő országba akkor, amikor már nagyon mennél tovább. Az ilyen esetekben a legjobb, amit tehetsz, ha elfogadod azt, amin nem tudsz változtatni. Az idegeskedéssel csakis magadnak teszel rosszat.


#4 A tetteidért csakis te magad vagy a felelős, nem hibáztathatsz mást

Az utazás döntések sorozata, és rosszul nem dönthetsz. Sosem tudod meg, hogy ha a másik utat választod, jobb lett volna-e neked, vagy sem. Tudd, hogy magadon kívül nem tartozol senkinek elszámolással.

#5 Elfogadást és nyitottságot

Az idegen kultúrák, szokások, emberek felé mindenképpen. De ez jelentheti az új ízek kipróbálását is. Meglátod, hogy az emberek végtelenül jók és szeretetteljesek, és hogy egyszerűen is lehet boldogan élni.

#6 Kapcsolatok átértékelését

Rájössz, hogy a család a legnagyobb kincs, az egész világon szinte bárhol lesznek barátaid és az idősekkel szembeni alázat és tisztelettudás is előtérbe kerül.


#7 Előítéletektől mentességet

Nem számít, ki honnan jött, csak az, hogy akkor, ott, veled éppen milyen ember. Nem a múltja vagy a kinézete alapján ítéled meg a másikat, hanem a tettek alapján.

#8 Problémamegoldást

Megtanulod kezelni az embereket és a váratlan helyzeteket, ezáltal sokkal talpraesettebb is leszel. Emellett új nyelveket sajátíthatsz el.

#9 Rugalmasságot

Egyre inkább képes leszel a változásra és a változtatásra.


#10 Önismeretet

Egyre jobban dőlnek meg a saját hiedelmeid, és hámozódnak le rólad azok a rétegek, amelyeket a szociális környezeted ruházott rád. Vagyis az, hogy milyennek kellene lenned. Egyre jobban az lehetsz, akivé válnod kell.

#11 Magabiztosságot

Egyre jobban bízol abban, hogy igenis képes vagy korábban képtelennek hitt dolgokat megcsinálni, például motort vezetni, vagy hegyet mászni. Egyre erősebben tudsz hinni magadban.

#12 Függetlenséget

Megtanulsz önmagaddal lenni, és nem függeni másoktól, önállóbb leszel. 


Felmerül a kérdés: melyik munkáltató ne akarna egy ilyen embert foglalkoztatni, ha egyszer hazatérsz?

Miután magad is kipróbálod, és utazol, rájössz, hogy az utazás sikeresebbé, kreatívabbá tesz, a gondolataid szárnyra kapnak. Megmutatja, hogy soha ne add fel a hitet magadban, és tartsd ki a végsőkig, még akkor is, ha úgy érzed, hogy nem bírod tovább.

A cikk szerzője, Harmincz Rita, ilyen és ehhez hasonló gondolatokat oszt meg nemrégiben megjelent Hogyan lettem világutazó és hogyan lehetsz te is c. könyvében, amely itt megrendelhető.


Pozitív Nap / Harmincz Rita - A sárga ruhás lány

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A gyengeség nem természete a lelkednek, hanem szerzett tulajdonsága - úgyhogy most állj fel!

Szeretjük Müller Péter blogját, és ajánljuk nektek is szívből, szeretettel. Időnként érdemes rákattintani. Mert feltölt, mert erőt ad, mert sugárzik szavaiból a fény...

4 ok arra, hogy gyakrabban érintsük meg egymást

Emberi lényként vágyunk az érintésre. Tulajdonképpen, szükségünk van rá a túléléshez és a fejlődéshez...

10 dolog, amit a tánc ad nekünk

Táncolni mindig, mindenkinek érdemes. Nem csak örömforrás, az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul, terápiás célokra is használják, sőt a párválasztásban sem elhanyagolható szerepet tölt be.

Túl az ordas nagy közhelyeken: 11 gyógyító gondolat a szerelemről

Megkísérlünk túlmutatni az agyonrágott, közhelyes gondolatokon, a birtokláson, a kényszeres hiánypótláson...

Csinálj mindent szívből, és akkor megtörténik a csoda! Itt a példa rá: egy boldog gazda videója

Nézzétek, milyen egy boldog gazda! Milliókat varázsolt el pajtatánca.


NAPI BOLDOGSÁG