Magyar fiú a világ legjobb csellistája (videóval)


A német rádióállomásokat tömörítő ARD 1952 óta rendez versenyeket különböző zenei műfajokban. A csellisták megmérettetésére négyévente kerül sor, és a világ egyik legnehezebb komolyzenei versenyeként tartják számon. Az állítás igazságát jól példázza, hogy már az első fordulóban díjnyertes zenészek szoktak elvérezni.

Várdai a döntőben egy francia és egy román zenésszel mérkőzött meg, mindhárman egy-egy versenyművet adtak elő. A Fidelio szerint az értékeléskor a zsűri kiemelte, Várdai mind a négy fordulóban kiemelkedően játszott. A magyar fiú sikerének súlyát növeli, hogy három évvel ezelőtt már megnyerte a Genfi Nemzetközi Csellóversenyt: soha, egyetlen csellistának nem sikerült mind a két nagy verseny első díját elhozni. 

A verseny korábbi győztesei között olyan nevek találhatók, mint a zongorista Mitsuko Uchida, a hegedűs Christian Tetzlaff, a brácsás Jurij Bashmet, a trombitaművész Maurice André, az oboista Heinz Holliger, vagy az énekes Thomas Quasthoff. 


Várdai István 1985-ben született Pécsett, 1997-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába járt, jelenleg a bécsi Zeneakadémia, a Kronbergi Zenekadémia és a budapesti Zeneművészeti Egyetem növendéke. Bemutatkozó koncertjét 1998-ban adta, azóta számos díjban és kitüntetésben részesült: 2008. március 15-én például megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó Márciusi Ifjak állami kitüntetést, 2009-ben a Junior Prima díjat, 2012-ben pedig a 10.000 euróval járó PRIX Montblanc díjat, melyet 2006 óta adományoznak kiemelkedő hangszeres zenészeknek.

További sikereket, elismeréseket kívánunk neki!


Pozitív Nap

Forrás: fidelio.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

Egy zene, ami bámulatosan csökkenti a stresszt

A krónikus szorongás milliók életét keseríti meg nap mint nap a világon. Kutatás igazolta, ez a dal egészen elképesztő hatást gyakorol a stresszes állapotra. Úgy lazít el és nyugtat meg, hogy szinte észre sem veszed, csak az tűnik fel, hogy sokkal jobban vagy. Ugye, máris meg kell hallgatnod? Csak biztatni tudunk rá.

71 éves lenne ma a legenda, aki még évtizedekkel halála után is jelen van: Freddie Mercury

"Ha holnap minden véget érne, ugyanúgy kezdeném el elölről, a saját fejem után mennék. Tudom, hogy egy nap minden véget ér, de nincsenek emiatt álmatlan éjszakáim. Nem emiatt vagyok itt. A kihívás hajt. Nem is szeretném, ha túl könnyen jönne minden, és szerencsére nem is nyújtanak át nekem ezüsttálcán semmit. Azt nagyon nem bírnám. És úgyis visszautasítanám." - mondta egyszer Freddie Mercury

A Dalai Láma üzenete a magyarokhoz

Figyeljünk oda jól a szavaira! Ugyan a felvétel már több mint 10 éves, aktualitása ma is nagyon erős. .

Könnyeket csal a szemedbe Liptai Claudia anyák napi üzenete

"Nincs nap hogy ne törne rám a hiányod. Lassan 7 éve, hogy nem érzem az illatod és az ölelésed. Ha a gyerekeimre nézek, még jobban érzem azt az űrt, amit hagytál. Hogy nem kapnak a borsólevesedből, a rajongásodból, a semmihez sem hasonlítható nagymamaságodból" - olvassátok el Liptai Claudia megható anyák napi üzenetét.


NAPI BOLDOGSÁG