Magyar "vizesek" afrikai sikertörténete

Egy üzleti vállalkozás, beruházás sikerét általában pénzben mérik, de van, amikor más válik fontossá. Erre kiváló példa az 1868-ban alapított VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt. történetének legizgalmasabb és talán legtanulságosabb afrikai projektje. A kezdeményezés Etiópia egyik eldugott falujában ma is az életet jelenti a helybélieknek - írja az afromarket.hu.

 

A sikertörténet 2007-ben kezdődött, amikor a cég megnyert egy, a Külügyminisztérium által kiírt pályázatot. A megbízás az etiópiai Kobo-Girana völgyben található, 2500 lakosú Abuware falu vízellátására, három kút fúrására és 30 hektárnyi területen csöpögtetős öntözőrendszer, vezetékrendszer és vízmű kiépítésére szólt. A 800 ezer dolláros projekthez a VIKUV 15%-os önrésszel járult hozzá. És hosszas egyeztetések, előkészítés után belevágott.

 


Ismeretlen terep, új tapasztalatok

"Bár Líbiában már végeztünk hasonló munkát, az ott szerzett tapasztalatokkal semmire sem mentünk" - mesélte Bitay Endre vezérigazgató, majd hozzátette, a máshol működő üzleti modellek helyett itt valami újat kellett kitalálni. Dudás György, a projekt vezetője visszatekintve rendkívül fontosnak tartja a beruházás negyedik elemét, amely etióp vízügyi szakemberek magyarországi képzését jelentette. Ezek az emberek a magyarországi tanulmányút után nagy segítségünkre voltak, hiszen ismerték a helyi viszonyokat, szót értettek a helybéliekkel.

Ez azért volt különösen fontos, mert a falu Addisz-Abebától 650 kilométerre, nehezen megközelíthető környéken fekszik, ahol külföldi korábban nemigen fordult meg. "A projekthez meg kellett nyerni a helyiek támogatását és érdekeltté kellett őket tenni abban, hogy velünk együtt dolgozzanak a sikerért.  Az ugyanis nagyon drága megoldás lett volna, ha itthonról viszünk ki szakembereket minden munkafolyamat elvégzésére" – mondja Dudás György.


Amikor az üzleti sikert nem a pénz jelenti

A projekt 2010-ben készült el, de a hivatalos átadóra éveket kellett várni. Sokan kérdezték a cégtől, szerintük mik a sikerhez szükséges feltételek. "Helyi kapcsolatrendszer, és lehetőség szerint állami jelenlét, háttértámogatás, a helyi viszonyok alapos feltérképezése, az ott élők igényeinek, szükségleteinek felmérése, a helyi közösségek érdekeltté tétele, bevonása" - sorolta a vezérigazgató. "Elismerem, hogy anyagi szempontból nem volt nyereséges a projekt a VIKUV számára, de a megszerzett tapasztalat és referencia a későbbiekben még jól jöhet. Ma is sok megkeresését kapunk Afrikából, megismerték a munkánkat, a nevünket, számunkra ez volt az üzleti haszon – folytatta. 


Közhelyek nélkül: a víz valóban az élet forrása

Néhány éve a magyarok jelentős része nyomorgó, nélkülöző országként tekintett Etiópiára. Pedig Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő államáról van szó, ahol szembetűnő a fejlődés. Bitay Endre nem látott koldusokat, éhezőket az utcákon, látott viszont valami egészen mást, amikor visszatért az ünnepélyes megnyitóra Abuware-be. Itthon sokan azt mondták neki, inkább ne menjen, mert úgyis széthordták, szétlopták, feldúlták az egészet.  Nem így történt.

A vízműre fegyveres őr vigyáz, a helyiek féltő gonddal óvják a kutakat, a vezetékeket. Amikor kinyitották a vízmű konténerét, több tucat mobiltelefon szívta a töltőkből az áramot. Merthogy a helyieknek már mobilra is futja, az öntözőrendszer beüzemelése óta sokukból lett módos ember. A korábbi egy helyett ma már háromszor tudnak aratni egy évben és a termékeikre mindig van kereslet.  A víz valóban az élet, egy jobb élet forrása számukra, és ami a legjobb, hogy magyarok segítségével jutottak hozzá. Mi ez, ha nem siker?


Forrás: afromarket.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük!

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz számukra egy csekk kitöltse, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a "működési elveiről". Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is...

A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell (Ne félj meghozni őket)

Utunk mindenképp vezet valahová, csak épp nem mindegy, hogy hová. A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell.

Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.

100 évesen kertet művel és állatokat tart az egykori lágerszakács

Vaskor István- a vidék újságírója, a Sokszinú Vidék magazin munkatársa készített egy csodálatos interjút. Alanya egy olyan ember, akinek élete mindannyiunk előtt példaként lebeghet. Csodálatos interjú kitartásról, élni akarásról, hűségről.

Frida már 52 életet megmentett, most Mexikóban kutat túlélők után

Frida eszméletlen intelligens, érző és kitartó négylábú. Egy hős.


NAPI BOLDOGSÁG