9. Hajléktalan Labdarugó Világbajnokság – A magyar válogatott is készül a megmérettetésre

Közeledik a 2011-es párizsi Hajléktalan Világbajnokság kezdete, amin hazánk is képviselteti magát 2006 óta minden évben.
A 9. Homeless World Cup, a FIFA által minden évben megrendezett futball verseny idén 64 nemzetet fogad a világ minden részéről. A verseny házigazdája Franciaország lesz. A nemzetközi eseményen részt vesz a világbajnok Brazília, és az első alkalommal szereplő Indonézia csapata is. 16 csapat versenyez majd a Női Világbajnokságon, Kanada, Franciaország, Kenya és Skócia női csapata idén először.
Kovács József, a hajléktalanok válogatottjának kapusa gyakorol a mérkőzés előtt. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A Homeless World Cup egy olyan verseny az egész világra kiterjedő sportesemények között, mely életeket változtathat meg. Magyarországtól Ausztráliáig, Dél-Afrikától Portugáliáig, Kameruntól Brazíliáig a hajléktalan emberek olyan lehetőséget kapnak arra, hogy országukat képviseljék, mely csak egyszer adódik az életben, és amely örökre megváltoztathatja addigi életüket. Eddig a játékosok 77%-a lelt otthonra, hagyott fel a kábítószer- és alkoholfogyasztással, kezdett bele tanulmányokba, új munkába, képzésbe, családi kapcsolatok helyrehozatalába. A világversenyt hamisítatlan harciasság, bátorság, dicsőség és igazi nemzetközi futball jellemzi. Az első Homeless World Cup-ot óriási siker koronázta 2003-ban Ausztriában, majd évről évre más helyszíneken is. Ezt a versenyt ma már éves szinten jegyzik a világ sporteseményei között. 

A 2011-es párizsi Hajléktalan VB hivatalos videója (angol nyelven)

A magyar hajléktalan válogatottat az Oltalom Sportegyesület szervezi meg és készíti fel. Az egyesület munkatársainak meggyőződése, hogy a valahová tartozás érzete, a sport és a csapatmunka kihívása, az élethez való egészséges hozzáállás, az önbecsülés és nem utolsósorban a játék öröme olyan erőteljes kombinációt alkot, mely képes megváltoztatni egy ember életét. Az Oltalom SE egyik legkiemelkedőbb szakága a labdarúgás, hisz a futball egyensúlyt teremt, összeköti az embereket, és mindenki által kedvelt sport. A Homeless World Cup képes megváltoztatni a forgatókönyvet, dacolni a sztereotípiákkal, mert akit egy hete még leköptek, a verseny alatt ezrek nézik a foci hősének.

Az idén Párizsban augusztus 21. és 28. között rendezik a világbajnokságot. Ahogy közeleg az időpont a hajléktalan labdarúgó-világbajnokságra készülő csapat barátságos mérkőzéseket játszik a Fővárosi Önkormányzat Képviselőtestülete, a Heti Világgazdaság és a Digi Sport TV csapatával is a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

17 évig volt hajléktalan, aztán egy lehetőség megváltoztatta az életét (videó, egy elképesztő hangról)

Mikor a zene a véredben van, egész életedet végigkíséri. Ott van veled, ha boldog vagy, ha a magány gyötör, vagy éppen ha nincs ahol laknod, és az utca az otthonod...

9 éves, de már de már többet tett a hajléktalanokért, mint legtöbbünk

Bár Hailey Fort még csak 9 éves, valószínűleg már többet tett a hajléktalanokért, mint sokunk: szabadidejét azzal tölti, hogy mobil házakat épít a rászorulóknak, ezenkívül ételt visz nekik, és még a tisztálkodási lehetőségeikkel is törődik.

Városnéző étterembusz járja Párizs utcáit

A Párizs utcáin négy hónapja közlekedő busz belülről egy elegáns éttermi tetőteraszra emlékeztet, ahonnan minden irányba csodálatos kilátás nyílik a városra.

Mi az igazi önzetlenség? Ha rászorulóként is másnak adod az utolsó forintodat!

Jótett helyébe jót várj! Így tartja a mondás. Egy diáklány kamatostul fizette vissza a hajléktalan kedvességét.

Lencsevégre kapott jótevő: erre költött el 100 dollárt egy hajléktalan! (+videó)

Josh Paler Lin videója egy leleplező filmnek indult, azonban valami egészen más lett belőle: egy nincstelen jótevő önzetlen tettét sikerült lencsevégre kapni.