9. Hajléktalan Labdarugó Világbajnokság – A magyar válogatott is készül a megmérettetésre

Közeledik a 2011-es párizsi Hajléktalan Világbajnokság kezdete, amin hazánk is képviselteti magát 2006 óta minden évben.
A 9. Homeless World Cup, a FIFA által minden évben megrendezett futball verseny idén 64 nemzetet fogad a világ minden részéről. A verseny házigazdája Franciaország lesz. A nemzetközi eseményen részt vesz a világbajnok Brazília, és az első alkalommal szereplő Indonézia csapata is. 16 csapat versenyez majd a Női Világbajnokságon, Kanada, Franciaország, Kenya és Skócia női csapata idén először.
Kovács József, a hajléktalanok válogatottjának kapusa gyakorol a mérkőzés előtt. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A Homeless World Cup egy olyan verseny az egész világra kiterjedő sportesemények között, mely életeket változtathat meg. Magyarországtól Ausztráliáig, Dél-Afrikától Portugáliáig, Kameruntól Brazíliáig a hajléktalan emberek olyan lehetőséget kapnak arra, hogy országukat képviseljék, mely csak egyszer adódik az életben, és amely örökre megváltoztathatja addigi életüket. Eddig a játékosok 77%-a lelt otthonra, hagyott fel a kábítószer- és alkoholfogyasztással, kezdett bele tanulmányokba, új munkába, képzésbe, családi kapcsolatok helyrehozatalába. A világversenyt hamisítatlan harciasság, bátorság, dicsőség és igazi nemzetközi futball jellemzi. Az első Homeless World Cup-ot óriási siker koronázta 2003-ban Ausztriában, majd évről évre más helyszíneken is. Ezt a versenyt ma már éves szinten jegyzik a világ sporteseményei között. 

A 2011-es párizsi Hajléktalan VB hivatalos videója (angol nyelven)

A magyar hajléktalan válogatottat az Oltalom Sportegyesület szervezi meg és készíti fel. Az egyesület munkatársainak meggyőződése, hogy a valahová tartozás érzete, a sport és a csapatmunka kihívása, az élethez való egészséges hozzáállás, az önbecsülés és nem utolsósorban a játék öröme olyan erőteljes kombinációt alkot, mely képes megváltoztatni egy ember életét. Az Oltalom SE egyik legkiemelkedőbb szakága a labdarúgás, hisz a futball egyensúlyt teremt, összeköti az embereket, és mindenki által kedvelt sport. A Homeless World Cup képes megváltoztatni a forgatókönyvet, dacolni a sztereotípiákkal, mert akit egy hete még leköptek, a verseny alatt ezrek nézik a foci hősének.

Az idén Párizsban augusztus 21. és 28. között rendezik a világbajnokságot. Ahogy közeleg az időpont a hajléktalan labdarúgó-világbajnokságra készülő csapat barátságos mérkőzéseket játszik a Fővárosi Önkormányzat Képviselőtestülete, a Heti Világgazdaság és a Digi Sport TV csapatával is a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"Menekült vagyok én is, csak éppen a saját hazámban" - Önkéntesség másképp

"Engem személy szerint csak megerősített abban, hogy továbbra is segítsem fedél nélkül élő embertársaimat."

Hajléktalan az édesapám

Megható történet egy lányról, aki elveszítette az édesapját, majd a hajléktalanok között talált rá.

A ruha teszi az embert? Egy elképesztő kísérlet az előítéletekről (+videó)

Érdekes kísérletet végeztek nemrég, melynek fő témája az előítéletek voltak. Az alábbi rövidfilm segítségével láthatjuk, hogy legtöbben hogyan ítélkezünk első ránézésre, gondolkodás nélkül.

17 évig volt hajléktalan, aztán egy lehetőség megváltoztatta az életét (videó, egy elképesztő hangról)

Mikor a zene a véredben van, egész életedet végigkíséri. Ott van veled, ha boldog vagy, ha a magány gyötör, vagy éppen ha nincs ahol laknod, és az utca az otthonod...

9 éves, de már de már többet tett a hajléktalanokért, mint legtöbbünk

Bár Hailey Fort még csak 9 éves, valószínűleg már többet tett a hajléktalanokért, mint sokunk: szabadidejét azzal tölti, hogy mobil házakat épít a rászorulóknak, ezenkívül ételt visz nekik, és még a tisztálkodási lehetőségeikkel is törődik.