10 makacs tévhit a tejről - szakértői válasszal

A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Piackutató Intézet 2011-ben felmérést végzett a felnőtt lakosság körében a tejjel kapcsolatos tévhitekről. Íme az internetes legendák és azok cáfolatai a tej egészségügyi hatásairól.


Válaszol Dr. Szűcs Erzsébet, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (egykori ÁNTSZ) egészségfejlesztő főorvosa.


1. „A tej hízlal.“ (Magyarországon a lakosság közel 60%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban)
Az igazság az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg. Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője.

2. „A tej csontritkulást okoz.“ (Hazánk lakosságának 79%-a tudja, hogy a tej segít megelőzni a csontritkulást.)
Az igazság az, hogy szervezetünk nem termel kalciumot, így azt táplálékokból kell magunkhoz vennünk, szükséglettől függően naponta mintegy 1.000-1.200 mg mennyiségben. A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális arányban és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok, ezért a tejfogyasztás hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az oszteoporózis megelőzéséhez.

3. „A tej elősegíti a rák kialakulását.” (Magyarországon a lakosság 84%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.)
Az igazság az, hogy ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások – pl. a rendszeres tejfogyasztás – csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

4. „A tej szív- és érrendszeri megbetegedést okoz.“ (A magyar lakosságnak mindössze egynegyede tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.)
Az igazság az, hogy a tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipid tartalma növeli a HDL-koleszterin szintet. A CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.Az alábbiakban pedig a legmakacsabb táplálkozás-élettani legendákat cáfolja meg az OÉTI dietetikusa, Miháldy Kinga:


5. Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (2011-ben a lakosság 53%-a szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az ásványi anyag tartalom az UHT (ultra magas hőfokon történő hőkezelési módszer, azaz ultrapasztőrözés) hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin, hanem fehérje, ásványi anyag, kalcium és D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk.

6. A boltban kapható tejet vízzel hígítják (2011-ben a lakosság 50%-a szerint)
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben, a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást. 

7. Az UHT tejben több az ‘E’ betűvel jelzett, nem természetes anyag (2011-ben a lakosság 50% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiöl a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

8. Az UHT tej tejpor és víz keveréke (2011-ben a lakosság 39% szerint) 
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

9. A friss tej egészségesebb az UHT tejnél (2011-ben a lakosság 79% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy a makro és mikro tápanyagtartalom majdnem ugyanaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, sok múlik az adott állomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén. A tejet az érvényes, szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.

10. Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (2011-ben a lakosság 64% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz  baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. A tévhit nagyban köszönhető a „tartós tej” elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók és nem a tej hosszú eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A láz veszélytelen, nem kell csillapítani

A láz veszélyeiről alaptalan tévhitek élnek sok emberben, aminek főként a gyermekek látják kárát. A láz ugyanis jóindulatú, ártalmatlan folyamat, amely segíti a gyógyulást. Még a 40 fok felett sem okoz semmilyen kárt...

Becsapós bolti üzenetek: ne dőlj be nekik! - 5 fogyasztói jog, amit jó, ha ismersz

„Reklamációt csak három napig fogadunk el! Készpénzt nem adunk vissza, de üzletünkben levásárolhatja” Ti is találkoztatok már ilyen kijelentésekkel, feliratokkal boltban? Ne dőljetek be neki!

Magyarországon egymillióan járnak ebben a cipőben: beszéljünk róla, tegyünk ellene!

A cukorbetegség egy igencsak gyakori probléma, ami számos embert érint. Mégsem foglalkozunk eleget a megelőzésével, pedig mindnyájan tudjuk, hogy nem egy leányálom cukorbetegnek lenni.

Az élni akarás diadala: erőteljes akkor és most fotók koraszülött gyermekekről

Egy francia fotós Red Methot egésze új ötlettel állt elő, méghozzá nem mással, mint koraszülött gyerekek „akkor és most” fotózásával. Nem lehetett könnyű kivitelezni a fotós elképzelését, ennek ellenére egy kifogástalan sorozattal drukkolt elő.

Ez a legfinomabb őszi desszert! (Egészséges és pofon egyszerű)

Nincs benne liszt, glutén, finomított cukor. Azonban az legemblematikusabb konyhai összetevője adja az alapot: a sütőtök! Ennek a fogásnak most szezonja van!