10 makacs tévhit a tejről - szakértői válasszal

A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Piackutató Intézet 2011-ben felmérést végzett a felnőtt lakosság körében a tejjel kapcsolatos tévhitekről. Íme az internetes legendák és azok cáfolatai a tej egészségügyi hatásairól.


Válaszol Dr. Szűcs Erzsébet, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (egykori ÁNTSZ) egészségfejlesztő főorvosa.


1. „A tej hízlal.“ (Magyarországon a lakosság közel 60%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban)
Az igazság az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg. Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője.

2. „A tej csontritkulást okoz.“ (Hazánk lakosságának 79%-a tudja, hogy a tej segít megelőzni a csontritkulást.)
Az igazság az, hogy szervezetünk nem termel kalciumot, így azt táplálékokból kell magunkhoz vennünk, szükséglettől függően naponta mintegy 1.000-1.200 mg mennyiségben. A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális arányban és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok, ezért a tejfogyasztás hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az oszteoporózis megelőzéséhez.

3. „A tej elősegíti a rák kialakulását.” (Magyarországon a lakosság 84%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.)
Az igazság az, hogy ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások – pl. a rendszeres tejfogyasztás – csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

4. „A tej szív- és érrendszeri megbetegedést okoz.“ (A magyar lakosságnak mindössze egynegyede tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.)
Az igazság az, hogy a tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipid tartalma növeli a HDL-koleszterin szintet. A CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.Az alábbiakban pedig a legmakacsabb táplálkozás-élettani legendákat cáfolja meg az OÉTI dietetikusa, Miháldy Kinga:


5. Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (2011-ben a lakosság 53%-a szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az ásványi anyag tartalom az UHT (ultra magas hőfokon történő hőkezelési módszer, azaz ultrapasztőrözés) hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin, hanem fehérje, ásványi anyag, kalcium és D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk.

6. A boltban kapható tejet vízzel hígítják (2011-ben a lakosság 50%-a szerint)
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben, a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást. 

7. Az UHT tejben több az ‘E’ betűvel jelzett, nem természetes anyag (2011-ben a lakosság 50% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiöl a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

8. Az UHT tej tejpor és víz keveréke (2011-ben a lakosság 39% szerint) 
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

9. A friss tej egészségesebb az UHT tejnél (2011-ben a lakosság 79% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy a makro és mikro tápanyagtartalom majdnem ugyanaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, sok múlik az adott állomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén. A tejet az érvényes, szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.

10. Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (2011-ben a lakosság 64% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz  baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. A tévhit nagyban köszönhető a „tartós tej” elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók és nem a tej hosszú eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Színes napindítók - a kávé művészete

A művészetnek számtalan formája létezik, a következő képek a kávé kreatív felhasználását mutatják be. Színekre felkészülni!

Egy energiát adó nedű, ami egészségesebb, mint bármilyen sportital

Egy jó kis tavaszi testmozgás nem csak a tested D-vitamin szintjét emeli meg, hanem az igényedet is egy finom, hidratáló italra.

Figyelem, a következő rövid videó mindenkinek KÖTELEZŐ TANANYAG!

Kutyaharapást szőrével - jelen esetben oktatóvideóval

Tények és tévhitek a csokiról - minden, amit tudni akartál!

A csokoládéval kapcsolatban hallhatunk sok jót és rosszat, de vajon ezek közül mik a tények, és mik a tévhitek? Valóban káros az egészségre? Vagy épp ellenkezőleg?

Amikor a kórterembe egy nem várt látogató kukkant be

Amerikában egyre jobban elterjed egy új és igencsak hasznos terápiás állat munkába állításának ötlete. Ez pedig nem más, mint a miniló.