Mától egészségesebbek lesznek a kenyerek


Olyan változások jönnek a hazai kenyerek világában, aminek az egészséges táplálkozás hívei bizonyára örülnek majd.  A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai ma, azaz 2017. június 22-én lépnek hatályba.A változásokat Ludwig Klára, a Jókenyér pékmestere foglalta össze az Indexnek:

  • - A rozskenyereknél a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom arányát. A rozsos kenyerekben pedig a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra kell emelni a rozstartalmat.

  • - Eddig egy teljes kiőrlésű kenyér estében elég volt csupán 5%-os arányban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaznia. Ezután csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amik bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti részben készülnek teljes kiőrlésű lisztből.

  • - Hasonlóképp módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet.

  • - A házi kenyér elnevezés megszűnik, helyett az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér vagy búzakenyérként lehet árulni. Kézműves kenyérnek június 22. után csak azokat a kenyereket hívhatják, amik főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.

  • - A friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.

  • A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét ezentúl kötelesek lesznek a csomagolatlan terméken is feltüntetni.

Források: indx.hu / sokszinuvidek.24.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?

4 remek alternatíva kenyér helyett

Tudjuk, hogy egy frissen kisült kenyér illatához nem érhet fel semmi, de az ízéhez talán igen!

Példát mutat emberségből az országtorta verseny kétszeres győztese

A Szó testvérek figyelmet szentelnek azokra, akiknek nem mindig jut élelem az asztalukra.

Citrusos-olasz süti, a frissítő nyári finomság!

Az olasz konyha méltán híres nem csak ízletes tésztaételeiről, de finom desszertjeiről is. Ezt a nyári finomságot igazán megéri kipróbálni!

Ne higgy a szemednek: ezek bizony nem fotók!

Sosem tanult művészeteket, mégis elképesztő festményeket alkot!


NAPI BOLDOGSÁG