A Föld legszebb, természet alkotta alagútjai, amiken keresztül kell egyszer sétálni! (képriport)

Rengeteg olyan csoda van Földünkön, amelyeket emberi kéz hozott létre. Senki sem vitatja a Kínai nagy fal, az egyiptomi piramisok, vagy Machu Picchu szépségét, mesteri kivitelezését. Az igazi különlegességek azonban akkor jönnek létre, amikor a természet is kiveszi a részét a munkából. 13+1 bizonyítékunk van erre: olyan alagutakat, sétányokat mutatunk nektek, amelyeket az emberek és a fák együttes erővel alakítottak ki.


1. Cseresznyevirág-alagút, Bonn, Németország

Bonn városában minden tavasszal két utca is gyönyörű cseresznyevirág-alagúttá változik. Mivel a cseresznyevirágok átlagos „élettartama” hét és tíz nap között mozog, nem csoda, hogy ez alatt az idő alatt rengeteg turista és fényképész keresi fel a németországi Bonnt. 

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options


2. A tipuanák útja, Porto Alegre, Brazília

Közel 100 tipuana fa áll néma őrként az 500 méter hosszú Concalo de Carvalho utca két oldalán. Bár nehéz elhinni, de az impozáns fasor 2005-ben komoly veszélybe került: az önkormányzat egy parkolóház építése miatt ugyanis tömeges fakivágást tervezett. A helyiek szerencsére nem hagyták, hogy ez megtörténjen, így ma a világ legszebb utcájaként emlegetik A tipuanák útját

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options


3. Őszi faalagút, Vermont, USA

A Smugglers’ Notch üdülőkörzetben látható lombokat az ősz színei teszik igazán széppé. Az erdőség először az északi részen kezd aranysárga és narancs színekben játszani, hogy aztán szép lassan a déli rész is őszi jelmezbe öltözzön. 


4. Gingko-alagút, Tokio, Japán

Tokio egyik éke a Gingko-alagút, amelyet gingko-bilobák, vagy más néven páfrányfenyők alkotnak. Ez a fafajta Japánban hatalmas megbecsülésnek örvend: hosszú életű, kitartó növényként ismerik, amely rendkívül erős gyógyító hatással bír. "A remény fájának", és "a túlélőnek" is szokták nevezni: hat gingko fát a mai napig úgy tartanak számon Hirosimában, hogy túlélték az atomtámadást, sőt, a mai napig szilárdan állnak a helyükön. 

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options


5. Tiszafa-alagút, Wales, Egyesült Királyság

A walesi tiszafákat feltehetően a Dyer család ültette el a birtokán még 1710-ben. A lombkoronák az idők során olyan sűrű, összefüggő növényzetet alkottak, hogy ma már lehetetlenség megállapítani, hány különálló fából áll az alagút. Egy biztos: ez a természeti jelenség egyedülálló az Egyesült Királyságban.


6. A sötét sorfal, Észak-Írország

A Trónok harca, vagy a Gyűrűk ura rajongói örülhetnek, hiszen a Sötét sorfal teljesen olyan, mintha szerves része lenne valamelyik fantáziavilágnak. A szóbeszéd pedig, mely szerint egy Szürke hölgynek nevezett szellem kísért a hatalmas bükkfák között, még rá is játszik erre. A 18. században ültetett fasor mára az egyik legfelkapottabb „fotós helyszín” lett Észak-Írországban. 

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options


7. Bambusz út, Kyoto, Japán

Egyedi és utánozhatatlan az a hang, ahogyan a monumentális bambuszfák között átsüvít a szél – legalábbis erről számolnak be azok, akik végigmentek a Sagano Bambuszerdőben kanyargó úton. Mivel a bambuszfák akár 20 méter magasra is megnőhetnek, egy fuvallat hatására nem csak egyedülálló hangot hallatnak, hanem kecses táncot is lejtenek. 


8. A szerelem alagútja, Klevan, Ukrajna

A legenda úgy tartja, ha egy szerelmespár végigsétál a szerelem alagútján, teljesül egy kívánságuk. Nem csoda, hogy a Klevan városától nem messze fekvő természeti csoda ilyen mendemondák színhelye lett: egészen mesébe illő, ahogy a fák falként fogják körül a helyi gyárba vezető vasúti vágányt. A „gőzös” naponta csak háromszor jár ezen a vonalon, így bárki nyugodtan andaloghat a buja növényzetben.

Még többet megtudhatsz róla korábbi cikkünkből! 


9. A zsakarandák útja, Johannesburg, Dél-Afrika

Johannesburgban található a világ legnagyobb ember alkotta erdeje, több mint 10 millió fával. Ennek a rengetegnek a része A zsakarandák útja, amelynek fái minden októberben kék és lila színben pompáznak. Érdekesség, hogy a zsakaranda fa eredetileg Dél-Amerikában volt őshonos, és csak 100 évvel ezelőtt importálták át Dél-Afrikába. 


10. Akácalagút, Ashikaga, Japán

Japán akácalagútja a közel 1000 négyzetméteres Ashikaga Flower Parkban (Ashikaga Virágparkban), található. A park 100 éves, fehér, lila, sárga és rózsaszín virágú akácfákkal van tele, amelyek május első két hetében nyílnak ki. A színkavalkád a 80 méteres akácalagútban a leggyönyörűbb. 


11. Természetes faalagút, Halnaker, Nyugat-Sussex

Valaha az antik Róma egyik kiemelkedő útvonala volt a Halnaker falu melletti faalagút, amely még ma is gazdag lelőhelye a letűnt korok értékes leleteinek. Az alagút jellegzetes cső alakját sokan az évszázadok során rendszeresen jelentkező közlekedési „dugóknak” tulajdonítják. 


12. Ciprusfasor, California, USA

Californiában számos lélegzetelállító faalagút áll, ezek egyike a Point Reyesben pompázó ciprusfasor. A különleges képződmény magas, szürke fái igazán misztikus látványt nyújtanak egy esős, ködös napon. 


13. Tölgyfasor, Louisiana, USA

1837 és 1839 között építették fel Oak Alley-t, vagyis a Tölgyfák ültetvényét a Mississippi folyó közelében. Nevét az utat szegélyező, büszke tölgyfákról kapta. A fasor mára nagyon népszerű forgatási helyszín lett: megjelent az Interjú a vámpírral című filmben, de a híres énekesnő, Beyoncé is itt készítette el egyik videoklippjét. 


+1. Védett gesztenyesor, Lipót, Magyarország

Lipót és Darnózseli között vezet egy út, amelyen nem lehet büszkeség és csodálat nélkül végigmenni. Magyarország egyik gyöngyszeme, a védett gesztenyefasor különösen virágzáskor, május közepén nyújt felejthetetlen látványt. Egyetlen magyar sem hagyhatja ki a majdnem három kilométer hosszan elnyúló, alagútként összeboruló fák együttesét.  

Forrás: lipot.hu

Forrás: kisalfold.hu


Ha hasonló, hihetetlen helyeket szeretnél látni, a nagyvilágban és itthon, akkor kattints!


Szerző: Kiss Gréta - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Csak ámulunk: szenzációsak az év panorámafotói

Nem győzünk álmélkodni az év panorámafotóin! Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az EPSON nemzetközi panorámafotós pályázatát, a győzteseket pedig szerdán ki is hirdették.

Hogyan szorítod ökölbe a kezed? Sok mindent elárul rólad

Eszedbe jutott valaha is, hogy még az sem mindegy, hogyan szorítod ökölbe a kezed? Pedig valóban nem az. Ez az önkéntelen avagy tudattalan mozdulat nagyon érdekes dolgot árul el rólad. Szóval, hogyan szorítod ökölbe a kezed? És vajon mit jelent mindez a számodra?

Alighanem ez az ország legkülönösebb fája

A napokban a Facebookon tettek közzé egy fotót Ceglédbercel egyik fájáról, ami nemcsak pompás színezetével, hanem egyedülálló formájával is lenyűgözi az arra járókat.

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!


NAPI BOLDOGSÁG