A cápáknak is vannak barátaik

A kíméletlen, magányos ragadozóknak tartott cápákról is bebizonyosodott, hogy képesek a hosszú távú kapcsolatokra és csapatmunkára.


A francia kutatók eredményeiket az Animal Behaviour című folyóiratban tették közzé. A francia tengerbiológusok Johann Mourier vezetésével Francia Polinéziában, a Társasági-szigetekhez tartozó Moorea partjainál figyelték meg a feketeúszójú szirticápákat (feketefoltos cápa/ Carcharhinus melanopterus). A tudósok összesen négy közösséget és két alközösséget azonosítottak. Az összegyűjtött adatok arról tanúskodnak, hogy a cápák nem alkalomszerűen verődnek csoportokba, hanem jól megszervezett közösségeket alkotnak - olvasható a Discovery News hírei között.
   
Feketeúszójú szirticápa

"A négy fő közösségben vegyesen vannak nőstények és hímek" - magyarázta Johann Mourier, hozzátéve, hogy a csoport tagjai gyakrabban kooperálnak azonos nemű és testhosszúságú egyedekkel. Johann Mourier meggyőződése szerint a cápák védelem miatt "társulnak", és azért, hogy kiküszöböljék az egyedek közötti agressziót. A tengerbiológus kollégáival azt is megfigyelte, amikor 4-5 feketeúszójú szirticápa közösen vadászott halakra.
   
A kutatók arra mutatnak rá, hogy a cápák agy-testtömeg aránya hasonlít az emlősökéhez, ami azt jelenti, hogy képesek összetett szociális viselkedésformákra. "Más fajok, például a szürke szirticápa, vagy a csipkés pörölycápa polarizált csoportokat alkotnak, amelyekben minden egyednek megvan a saját helye" - emelte ki Johann Mourier, aki most azt vizsgálja, hogy a családi kötelékek milyen szerepet játszanak a cápák "társasági" életében. A kutatók chipekkel jelölték meg a megfigyelt populáció 70 százalékát, és DNS-vizsgálatokat is terveznek.  "Hamarosan kiderül, hogy rokonokkal verődnek-e egy csoportba, mint ezt sokszor megfigyelhetjük némely emlősnél" - jegyezte meg Johann Mourier.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A dzsungel dala, írta Kluet - zene egy orangután "tollából"

Az egyik ausztráliai állatkertben él egy különleges orangután: Kluet. Az ő "ereje" a zenében rejlik, ugyanis a főemlős nagyszerű érzékkel szerez dalokat.

Újra hódok úszkálnak a Dunában!(+videó)

A Római-parton lencsevégre kapott hód szemmel láthatóan nem fél az ember jelenlétében.

Amikkel már nem találkozhatsz, de igazán érdemes rájuk emlékezni

Az állatvilág folyamatosan változik: fejlődik és pusztul, más-más okoknak köszönhetően, olyan állatok következnek, amiket már nem láthatsz!

Aligha van tüneményesebb teremtmény a vadonban (+képriport)

Egészen mini, hiszen 20 dekánál nem nagyon nyom többet, s közben egy fáról fára repülő emlős. Nem mellesleg pedig, az egyik legaranyosabb vadon élő állat!

Állatbőrbe bújt versek

A költőket a Vadonleső program kérte fel, hogy faragjanak rímeket az év emlőséről. Az iskolások és a gimnazisták június 12-ig írhatnak és készíthetnek fotókat az ürgékről...


NAPI BOLDOGSÁG