Ahol a sárkányvérfa él: Socotra, az "elveszett világ" (+videó és képek)

Mint egy híres hollywoodi sci-fi helyszíne, olyan az esernyő alakú fákkal, zord hegyekkel és kietlen, sziklás talajjal övezett Socotra. Bár az arab világ gyöngyszemének tartott szigetet már az időszámításunk előtti első században felfedezték, még most is Földünk egyik legtitokzatosabb területe. 40 ezer lakos, 800 ritka faj és több ezer éves fák: ez Socotra!


Az „elveszett világ”

Az Indiai-óceán ölelő habjaiban, Szomália és Jemen között terül el a 250 km hosszú Socotra-szigetcsoport, amely négy nagyobb és két kisebb szigetből áll. A név nem véletlen: Socotra a földdarabok legkiterjedtebb, és egyben legérdekesebb tagja. Különleges hangzású elnevezése az arab nyelvből származik, jelentése csöpögő tömjén. Az „elveszett világ” mintegy hat-hét millió évvel ezelőtt vált le Afrika partjaitól, és ma szinte teljesen el van zárva a külvilágtól.  


Socotra

Az Indiai-óceán Galápagosa

Socotra „magánya” rendkívüli hatással van az élővilágára: elszigeteltsége miatt növény-és állatvilága sohasem terjed át a szárazföldekre. Ez a magyarázat arra, hogy a szigeten élő egyedek harmada endemikus, vagyis csak egy bizonyos helyen létezik. A tágas, homokos partok, a mészkőbarlangok és a toronymagas hegycsúcsok vidékén megközelítőleg 800 ritka növény-és állatfajjal találkozhatunk. A nem mindennapi teremtmények magas számának köszönhetően az új Galápagosnak is nevezik a szigetet. 


Csak Hawaii, Új-Kaledónia és a Galápagos-szigetek rendelkezik több endemikus fajjal, mint Socotra

Tagadhatatlan, hogy a sziget legérdekesebb élőlényei a fák és a növények, amelyek olyanok, mintha egy másik bolygóról származnának. Furcsa és ijesztő külsejük kényszerűségből alakult ki, hiszen egy barátságtalan, száraz és forró, trópusi sivatagi éghajlathoz kellett alkalmazkodniuk. Socotra büszkesége az úgynevezett sárkányvérfa (Dragon’s blood tree), amely esernyő alakú lombkoronával rendelkezik, törzséből pedig vörös gyanta folydogál. A legenda szerint a fa egy sárkány és egy elefánt párharca során, a sárkány kiömlő véréből keletkezett. 

A sárkányvérfa  (Galéria, kattints a képre)

Jelentősen hozzájárul a sziget nem evilági látványához a sivatagi rózsa is, amelynek közvetlenül a tövéből nőnek ki az ágai. A fa különlegessége, hogy színes virágait denevérek porozzák be. 

A sivatagi rózsa  (Galéria, kattints a képre)

Ha a növényvilág nem elégítené ki kíváncsiságunkat, még mindig ott van az állatvilág megannyi csodája. A hullámok között több mint 700 féle part menti hal, közel 300 féle rák, homár és garnéla, valamint zátonyépítő korallok kiterjedt kolóniája él, a levegőben pedig 140 különböző madár szárnyal. A turisták az itt élő hüllő- és szárazföldi csigafajok 95%-ára csak Socotrán bukkanhatnak. 

A világörökség része

Socotra egyike annak a kevés területnek, amely a szinte érintetlen természetet képviseli. Nem csak különleges flórája és faunája bizonyítja ezt: a sziget 40 ezer lakosa máig nomád életmódot folytat, halászattal, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik. A sziget egyedülálló világa ma már az UNESCO Világörökség része. 


Forrás: dailymail.co.uk

Szerző: Kiss Gréta - Pozitív nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Rendhagyó otthonok - Ezt a megigéző, 9000 éves helyet még ma is életvitelszerűen lakják

Ez a délolasz település a világ legrégebbi folyamatosan lakott városa.

Egy hely, ahol te is laknál...

Furore egy aprócska falu Olaszország Campania régiójában, Salerno megyében, az ország délnyugati részén...

A természet csodája: "vízalatti vízesés" Mauritiuson (képriport)

A Le Morne félszigeten, Mauritius legszelesebb pontján lehet megpillantani a természet egyik leggyönyörűbb illúzióját.

A legjobb (és a legijesztőbb) tökfaragások

Hamarosan itt a Halloween, és vannak akik már nagyban tököket faragnak. Íme a legjobbak!

Többletélményt nyújtó fejlesztések a pécsieknek

Több száz milliót szán a turisztikai fejlesztésre Pécs a világörökségi helyszíneken, ami remények szerint a városlakóknak is pluszélményt nyújthat.


NAPI BOLDOGSÁG