Így ragyogja be a nap az antarktiszi tájat

Az elrepülés a NASA IceBridge-műveletének részét képezte. A misszió során évente felméréseket végeznek Grönlandon és az Antarktiszon egy tudományos műszerekkel felszerelt repülőgéppel.

A több hónapig tartó sötétség után a Nap minden nappal egyre magasabbra kapaszkodik az égbolton. A fotót Michael Studinger, a projekt kutatója készítette késő délelőtti napfényben a lenyűgöző gleccserekről és hegyekről a Nyugat-Antarktisz part menti régiójában, október 29-én.

Antarktisz. (Fotó: NASA/Michael Studinger)


A felvétel nagy felbontásban itt!

A Pine Island-gleccser friss, gyors változásai révén a misszió elsődleges célpontja, bár az időjárás nem mindig kedvez. Az idén vizsgált régiókat utoljára 2012-ben vették szemügyre, előtte pedig 2002-ben és 2009-ben. A 2013-as műholdas fotók feltárták, hogy egy nagyobb jéghegy vált le a gleccser borjadzási határán. Az első idei repülés során újabb törést találtak, ami relatíve gyakori jelenség.

A szárazföldön lévő, illetve a tengeri jég újbóli vizsgálata kibővíti a 2009-ben leállt ICESat korábbi megfigyeléseit, ezenkívül előkészíti a terepet az ICESat-2-nek, amely a tervek szerint 2017-ben indul.MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Csak ámulunk: szenzációsak az év panorámafotói

Nem győzünk álmélkodni az év panorámafotóin! Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az EPSON nemzetközi panorámafotós pályázatát, a győzteseket pedig szerdán ki is hirdették.

Hogyan szorítod ökölbe a kezed? Sok mindent elárul rólad

Eszedbe jutott valaha is, hogy még az sem mindegy, hogyan szorítod ökölbe a kezed? Pedig valóban nem az. Ez az önkéntelen avagy tudattalan mozdulat nagyon érdekes dolgot árul el rólad. Szóval, hogyan szorítod ökölbe a kezed? És vajon mit jelent mindez a számodra?

Alighanem ez az ország legkülönösebb fája

A napokban a Facebookon tettek közzé egy fotót Ceglédbercel egyik fájáról, ami nemcsak pompás színezetével, hanem egyedülálló formájával is lenyűgözi az arra járókat.

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!


NAPI BOLDOGSÁG