Miért beszélnek többet a nők? Agyban a rejtély kulcsa!

Amerikai kutatók rájöttek, hogy egy agyban található fehérje felelős a sok női locsogásért. Hölgyeim, most már tudományos kifogásunk van!


Az amerikai University of Maryland School of Medicine kutatóinak eredményei szerint valószínűleg biológiai okai vannak annak, hogy a nők többet beszélnek, és nem a férfiak. A Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmány szerint a nők agyában több van a Foxp2 nevű, nyelvért felelős fehérjéből. Az eredmények rávilágítanak a kommunikációban lévő nyelvi különbségekre.

A korai nyelvtanulásban megfigyelhető nemi különbségek jól dokumentáltak. Átlagban a lányok előbb és összetettebben beszélnek, mint a férfiak, a különbség oka azonban egyelőre vita tárgya. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a Foxp2 fehérje fontos szerepet játszik a beszéd és a nyelv kialakulásban az embereknél, valamint a vokális kommunikáció alakításában a madaraknál és más emlősöknél.

A foxp2 fehérje lehet a felelős a kommunikáció mennyiségéért. Forrás: 123rf.com


A J. Michael Bowers, Margaret McCarthy és kollégáik által elkészített mostani tanulmány azt vizsgálta, hogy a nemi különbségek mennyiben köszönhetőek a Foxp2 fehérjének. A kutatók patkányok és emberek agyát vizsgálták, mindkettőnél azt találták, hogy minél több a Foxp2, annál kommunikatívabb valaki.

„Ez az első tanulmány, amely kimutatta a nemi különbséget embereknél és állatoknál a nyelvhez köthető fehérje tekintetében. Az eredmények alapján az agy és a viselkedés sokkal korábban terjed el és áthatóbb, mint azt eddig gondolták” – nyilatkozta McCarthy.

A kutatók elemezték a Foxp2 szintjét négynapos nőstény és hím patkányokban, majd összehasonlították az ultrahangos distressz jelzéseket, amelyeket az állatok akkor adnak le, ha elválasztották őket anyjuktól és testvéreiktől. A férfiaknak több fehérjéjük volt a nőknél, de az észleléssel, érzelmekkel és vokalizálással kapcsolatos területeken. Több hangot is adtak ki, mint a nőstények – nagyjából dupláját egy ötperces elválasztási időszak alatt .

Amikor a kutatók megváltoztatták a Foxp2 szintjét a patkánykölyköknél, a viselkedés is megváltozott, a nőstények a hímekre hasonlítottak jobban, az anyaállat is ehhez mérten viselkedett. A kutatók kiterjesztették eredményeiket az emberekre is, megvizsgálták gyerekeket is. Szemben a patkányokkal, ahol a Foxp2 a hímeknél volt jelen, azt találták, hogy az embereknél a lányoknak jóval magasabb a Foxp2 szintje a nyelvért felelős agyterületen.

„A fő felfedezés, hogy a Foxp2 részt vesz a beszédben. Nem mondhatjuk, hogy ez a végleges megoldás, de az biztos, hogy köze van ahhoz, hogy a nők többet beszélnek, mint a férfiak – mondja Bowers.


Forrás: index.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell (Ne félj meghozni őket)

Utunk mindenképp vezet valahová, csak épp nem mindegy, hogy hová. A merész döntések visznek téged oda, ahol lenned kell.

Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel - és ez nem csak a puszta tapasztalat, kutatások is igazolják már. Így ahelyett, hogy egyre kevesebb teret kapnak unokáik életében, sok kedvezőtlen szociális hatást is ellensúlyozhatnak szerető jelenlétükkel.

HÚSLEVES (nem egyszerűen gyógyszer és ebéd, nem egy szimpla étel, a húsleves a minden)

Ez a film a karácsonyi húsleves készítését dolgozza fel, de ne a klasszikus főzőműsorra gondoljon valaki, ha esetleg tervbe veszi a megnézését. Inkább a főzés hangulata, és közege ami lényeges. A videó hangulata, a nyugalma, visszarepít egy szebb világba!

Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.

Tüneményes képekkel ünnepeljük, hogy a hópárduc nem veszélyeztetett faj többé

A gyönyörű és egzotikus hópárducot 1972 óra veszélyeztetett fajként tartották számon, de a múlt héten jó hír érkezett a macskák felől. Az elmúlt három év adatait elemezve a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sebezhető kategóriába sorolta vissza őket.


NAPI BOLDOGSÁG