Miért nem szédülnek a balettosok? Megmagyarázzuk!

A balett-táncosok agya alkalmazkodik a hosszú ideig tartó piruettezéshez, ellenállóvá téve őket a szédüléssel szemben - állapították meg brit kutatók.


A Cerebral Cortex című folyóiratban publikált tanulmány készítői azonos korú és azonos edzettségi állapotban lévő 29 női balett-táncost és 20 női evezőst vizsgáltak meg.


Az alanyokat megpörgették egy székben, és egy fogantyú elfordításával kellett jelezniük, hogy meddig érezték még, hogy forognak, miután megállították őket. A szakemberek az alanyok pörgetés utáni szemreflexeit is megnézték, és mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI) révén az agyszerkezetüket is vizsgálták.


A táncosok forgásérzete rövidebb ideig tartott, mint az evezősöké, és minél tapasztaltabb volt egy táncos, annál jobban teljesített a teszten. "A balett-táncosok agya a hosszú évek alatt hozzászokik ahhoz, hogy elnyomja az egyensúlyszervtől érkező bemenetet. Következésképpen a szédülés érzékeléséért felelős agykérgi területekhez érkező jel csökken, ellenállóvá téve a táncosokat a szédülés érzetével szemben" - magyarázta a tanulmányt vezető Barry Seemungal.
Amikor az ember gyorsan megfordul vagy pörög, a belső fül részét képező egyensúlyszervben lévő folyadék mozogni kezd. A megállás után a folyadék tovább mozog, olyan érzést keltve az emberben, mintha továbbra is körbeforogna. Az egyensúlyvesztés érzése - amikor eltérés van a valóságos és az érzékelt térviszonyok között - a nagy többség számára átmeneti állapotot jelent.


Nagyjából minden negyedik ember tapasztal krónikus szédülést élete során. A szakember hozzátette: ha képesek vagyunk megcélozni ugyanezt az agyterületet a krónikus szédüléssel küzdő pácienseknél, akkor közelebb kerülhetünk a számukra szükséges jobb kezelési módszerhez.


Szerző: Síró Vanda - Pozitív Nap

Forrás: MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Bagdy Emőke: hogyan éljünk túl? - Elengedés, megbocsátás, újrakezdés (+videó)

Hogyan bocsássunk meg annak, aki megsebzett, becsapott, megalázott, megkárosított bennünket? Egyáltalán miért érdemes megbocsátani - miért nem jobb megoldás mégis a bosszú? Hogyan építsünk rá egy derűs, új lehetőségekben gazdag jövőt a csalódásokkal és fájdalmas tapasztalatokkal teli múltra?

Hogy csinálja? Egyensúlyozó kövekből épít szobrokat a művész (képriport)

Michael Grab sem Photoshopot, sem ragasztót nem használ ahhoz, hogy létrehozza elképesztő alkotásait: csak a gravitációt.

Bennünk élő istennők

Nő és nő között óriási különbségek lehetnek. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely istennői minőség dominánsabb bennünk azzal az életünket boldogabbá és könnyedebbé tehetjük.

Az építő türelem - minden múlhat egy tollpihén is (+videók)

Egyes szavaink és tetteink tartalmának rehabilitációjáért megidézzük az építő türelem alábbi opusait és mesterét...

Egy fesztivál a lelki egészségért

A fesztiválra látogatók minden olyan dolgot kipróbálhatnak, amely ahhoz szükséges, hogy egészséges és harmonikus életet éljenek.


NAPI BOLDOGSÁG