Netes helyzetkép: nyugdíjas nebulók, diák oktatók

Mit lehet tenni az idősek és a fiatalok közelebb hozása érdekében? Ültesd le a nagyszülőt és unokát egy számítógép elé és igazán érdekes dolgok történnek majd!


Az biztos, hogy a világra nyitott, derűs időskor alapvető feltétele, hogy legyen feladata az embernek, akár mert kapja, akár mert keres magának, ehhez nyújthat segítséget az internet az ötven év felettieknek – magyar és olasz helyzetkép következik.


Egymillió ötven feletti magyar polgár klikkelget


Internet ötvenen túl – Magyarországon az elmúlt években nagyon megugrott azon idősebb emberek száma, akik a világhálót kapcsolattartásra, informálódásra vagy épp játékra használják. Hazánkban a felmérések szerint több mint egymillió ötven feletti polgár klikkelget a képernyők előtt.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az ötven felettiekről sokakban olyan hamis sztereotípia alakult ki, amely inkább a hetvenes-nyolcvanas korosztály esetén állhatja meg a helyét. Beteges és az élettől már búcsúzó szakaszban lévő emberként gondol számos fiatal már az ötvenesekre is. A felmérés adatai szerint azonban ez a korosztály  nagyon is tevékeny, igényes és munkájában, társas kapcsolataiban, szabadidejében is minél aktívabb életre vágyik.

Valóban szokatlan kép, ha egy idős ember "szörfözik a neten"?

Az idősebb korosztály aktivizálását szolgálja a Magyarországon minden évben megrendezett unoka-nagyszülő informatikai verseny is. Olaszországban most ehhez hasonló program indult, a számítógépes kurzusokon gyerekek oktatják az ősz halántékú felnőtteket a számítógép használatára.

Meglepődött gyerekek


Olaszországban eddig a nagymamák horgoltak, a nagypapák a Forum Romanummal szomszédos tekepályán játszottak vagy kártyáztak, kivéve azokat, akik ismét iskolába járnak - számítógépes ismereteket tanulni. Az idén tizenegyedik kiadásához érkezett a Nagyszülők az interneten elnevezésű digitális projekt, mely az időseknek segít a modern technológia világában eligazodni. A lényege nagyon egyszerű: a 65 év felettieknek szól, akik a hozzájuk legközelebbi általános iskolában, gimnáziumban vagy szakközépiskolában számítógépes tanfolyamokra járhatnak, ingyen.

A húszfős kurzusokat az iskolák diákjai vezetik. Heti kétszer fél óra, tizenöt héten át és az idősek és fiatalok közös munkáját informatika tanárok is segítik, bár az a tapasztalat, hogy a gyerekek azonnal meg tudják tanítani, amit akarnak, mégpedig egyszerűen és érthetően és nagyon gyakorlatiasan még az is kiderült, hogy a gyerekek, ha akarnak, türelmesek is tudnak lenni, és a nyugdíjasok sem olyan lassúak, mint ahogy általában gondolják róluk.

Az eddigi beszámolók szerint a két generáció közös munkája kiválóan működik: a gyerekek először azt hiszik, hogy a nénik, bácsik nem lesznek képesek ide-oda klikkelni, de meglepődve látják, hogy az első nehézségek után a nagymamák és nagypapák fejest ugranak a világhálóba, és mindent ki akarnak próbálni.

Generációk összekapcsolás - ebben is segíthet az internet.

A számítógépes kurzus az alapfogalmaktól indul, hogyan kell bekapcsolni a gépet, de a végére a tanuló idősek már szkennerezni is tudnak, fényképet letölteni, iPadot használni. Az időseket a legjobban az érdekli, hogyan tudnak e-mailben levelezni és skype-on távoli rokonaikkal kapcsolatot tartani. A kötelező tananyag részét képezi, hogy a 65 éven felüliek járatosságot szerezzenek az olasz közigazgatás online oldalain, bele tudjanak nézni a bankszámlájukba, ellenőrizni tudják például a vasúti menetrendet és a mozik műsorát is.

Nyugdíjas nebulók és diák oktatók


A számítógépeket, az internetes kapcsolat költségeit és az oktatókat a projektért felelős oktatási minisztérium fizeti a helyi önkormányzatokkal közösen. Az idén 13 olasz tartomány csatlakozott az akcióhoz. Az eddigi tíz kiadás alatt 12 ezer idős tanult meg számítógépezni 10 ezer diák és 800 oktató segítségével. Rómában kurzusokat szerveztek több idősotthonban is. A már profin számítógépező idősek pedig önkéntesekké válnak, és hasonló korúakat taníthatnak tovább. 

Az olasz szociológusok szerint a projekt nem csak arról szól, hogy az idősek mostantól kezdve digitalizáltak lesznek- e vagy sem, sokkal inkább az a program lényege, hogy az időseket hozzásegíti, ne legyenek magányosak, elszigeteltek sem szűkebb környezetükben, sem a nagyvilágban. A fiatalok pedig most az egyszer fordított szerepkörben tutorrá válnak, és ők tanítanak meg valamit a másban tapasztaltabb időseknek.

A gyerekektől kapott internetes segítségért cserébe egyre több olasz iskola előtt nyugdíjasok segítenek a kisdiákoknak átkelni az úttesten, máshol meseórát tartanak, és olyan régi helyi történeteket mondanak el, melyeket semmilyen könyvben nem lehet olvasni – még az interneten sem.


Szerző: Pozitív Nap
Forrás: MR1 - 180 perc

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

20 éve és ma - változások vicces képekben

Futási szokások, nyaralási fotók, játszótér és életünk egyéb fontos helyszínei a témája azoknak a humoros rajzoknak, amelyek az elmúlt 20 évünkben történt változásokat mutatják be.

Mi a helyzet az online párválasztással? Érdemes követni vagy felejtsük el?

Fénysebességgel halad a technológia. Ami nincsen fent az interneten, az nem is létezik? Manapság az online ismerkedés nagyon gyakorivá vált, melynek több válfaját mindnyájan jól ismerjük, netán kerültünk is már ilyen helyzetbe. Nézzük, hogy valójában mi végre jó az internetes párkeresés.

Zacher Gábor mesélt a függőségekről, elhittük neki

Érdekes dolog ez a függőség. Alapvetően nagyon sokan csak rossz jelzőként használjuk a szót és, ha meghalljuk, hogy valaki függő, akkor máris jönnek az előítéletek, pedig valójában azokra semmi szükség nincs...

Lesz itt minden: meglepődés, sírás és nevetés

Nagyon izgalmas! Nem csak pletyka, már biztos, hogy a megszokott like gomb mellé több hangulatot kifejező karakter kerül a legnépszerűbb közösségi oldalon.

'85 előtt születtél? Akkor még ismersz egy jobb világot, mint a mostani

Akkor te is tagja vagy annak a rétegnek, amely még emlékszik arra a korszakra, amikor nem volt internet, nem fonta be a mindennapjainkat az azonnaliság érzése. Mit veszítettünk el a felgyorsult világban és mit nyertünk vele?