Vizet csinálnak a levegőből!

 

Az ivóvíz-hiány jelenti az emberiség egyik legnagyobb fenyegetettségét a 21. században. Lehet hogy lesz rá megoldás!


Perui kutatók egy reklámügynökséggel együttműködve igencsak szokatlan "óriásplakáttal" álltak elő. Noha egy ilyen hirdetési felületet eddig elsősorban arra alkalmaztak, hogy üzeneteket továbbítson a fogyasztók számára, most a limai mérnöki egyetem (UTEC) szakembereinek köszönhetően a levegő páratartalmából "csinál" vizet.

a "vízcsináló" plakát

Miután a szerkezet begyűjtötte a levegő nedvességtartalmának egy részét, egy szűrőrendszeren tisztítja meg, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas legyen. Egy meleg nyári napon 96 liter vizet tud előállítani ilyen módon, mióta felállították, már 9450 liter tiszta ivóvízzel látta el a közeli közösséget.

hatalmas segítség a helyieknek

Mint ismeretes, Peru fővárosában, Limában évente 3 centiméternyi csapadék sem esik. Viszont a páratartalom igen magas, így van lehetősége a lakosságnak arra, hogy hozzájusson a fenntartható, alternatív forrásból származó iható vízhez.
A felállított óriásplakát öt olyan szerkezettel dolgozik, mely képes kivonni a nedvességet, majd lég- és szénszűrőn megtisztítva gyűjti 5 tartályba, melyek a szerkezet tetején található, a csap pedig az oszlop alján.

Videó a működéséről

Egyre többen ismerik fel, hogy a Föld erőforrásai csak meghatározott ideig biztosítják az emberiség szükségleteit. A Föld erőforrásai, különösen a világ élelmiszer és energiatartalékai csökkennek, az élettér egyre szűkül, ám az élelmezési problémák mellett az ivóvíz-ellátás sem elhanyagolható szempont, hiszen a Közel-Keleten valós konfliktusforrásként van jelent. Igaz, hogy a Földön a legnagyobb mennyiségben található természetes anyagról van szó, de az emberi fogyasztásra alkalmas édesvízkészlet ennek töredéke, mintegy 2%-a. A világ lakosságának közel negyede jelenleg is ivóvíz-ellátási gondokkal küzd, nagyjából 1,4 milliárd ember él egészséges tiszta ivóvíz nélkül.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egyszerre hat magyar vízilabdázó lett halhatatlan

Hat magyar vízilabdázót választottak be a sportág halhatatlanjai közé Mindannyian háromszoros olimpiai bajnokok, mostantól pedig a Hírességek Csarnokának is tagjai.

A hely, ahol két óceán találkozik és mégsem keveredik össze: elképesztő VIDEÓ!

A világ egyik legkülönlegesebb természeti jelensége az Alaszkai-öbölnél található. Itt van az a csoda, melyet látva alig hiszünk a szemünknek: két óceán találkozik, és mégis éles határvonalat húzva egymás között, nem keverednek.

Elképesztő 145 éves titok lappang Kőbánya alatt - vess rá te is egy pillantást!

Kőbánya roppant izgalmas környék, csak igyekszik ezt a lehető legjobban titkolni. Az itt lévő Dreher Sörgyár csak egy, a nevezetességei közül.

Válassz egy színt és tudd meg, hogy mit árul el a rólad!

Érdekel, hogy mit is jelent a személyiségedre nézve a kedvenc színed? Olvass tovább és tudd meg a titkot!

Mennyit tudsz a világ legnagyobb dolgairól?

A bolygónk hatalmas, de nem a leghatalmasabb a Naprendszerben. Tudod melyik bolygó a legnagyobb? És melyik emlős? A kérdésekre választ is kapsz.


NAPI BOLDOGSÁG