A magyar vidék sikertörténetei 2.rész – Falu az önellátás útján

Folytatjuk sorozatunkat, melyben felkutattuk és bemutatjuk a hazai haladó településeket., melyek pozitív példával járnak előttünk: újítók, önfenntartók és működőképesek. Fókuszban az ország legkülönbözőbb pontjain élő közösségek – eltérő kondíciók, eltérő küzdelmek és célok, de egy dolog közös bennük: a tenni akarás.

 A második ilyen gyöngyszem következik a hazai palettáról: Mátraderecske.


Egy önellátó sikerfalu, amely magát húzta ki a bajból - Mátraderecske

Elkeserítő munkanélküliség, reménytelen forrásnélküliség, üres kassza. Általános állapot ez a vidéki magyar településeken. Ám ilyen nehéz helyzetben is találhatunk pozitív példát kis helyi közösség összefogására, fantasztikus teljesítményt a bajok orvoslására.


A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén Budapesttől mintegy 120 km-re Heves megyében található. Mátraderecske sikeres példát mutatott arra, hogy egy fillér hitel nélkül, belülről szerveződve, a helyi emberek önerejét mozgósítva is lehet jó eredményeket elérni.

Segíts magadon…


 A 2000 fős település polgármestere, Forgó Gábor a munkanélküliség csökkentése érdekében közmunkaprogramba fogott. Ennek keretében a közel 100 munkanélküliből nyolcvanat alkalmaznak idén, napi nyolc órában. Felszántják a művelésre alkalmas önkormányzati földeket, és rendbe teszik azokat az egykori gazdasági épületeket is, ahol állattenyésztés folyt.

A tervek szerint idén májustól sertést és baromfit is nevelnek helyben, így próbálják leszorítani a magas tojás- és húsárakat, biztosítani a közétkeztetéshez a helyi nyersanyagot. A dolgozók oktatáson is részt vesznek, így tudásukat is gyarapítják, amelyet az életben is tudnak hasznosítani.

Madártávlatból...

Szerencsére a falu közüzemi infrastruktúrája fejlett, 1998-ban a szennyvízhálózat is kiépült. Annak ellenére, hogy van gázvezeték hálózat, most a polgármester legfőbb célkitűzése, hogy a fűtési szezonban folyamatosan fatüzelésre térjen át mindenki, mivel a gázszámla kifizetése már komoly nehézségeket okoz a lakosok egy részének. „Tűzifa és élelem, ez a kettő kell” – vallja a polgármester. A vidéki szegénység ellen az élelem megtermelése mellett a tűzifa kitermelésével is tesznek magukért. 


Nyertes pályázatok garmadája


Komposztálás, újrahasznosítás – Mátraderecskén ezt is csinálja a lakosság, méghozzá pályázati pénzből. „Se szeri se száma a megnyert pályázatoknak, amikkel élni tudni kell” – nyilatkozik a polgármester. A faluban sokan figyelik, hogy mire lehet pályázni, közéjük tartozik Kocsa Krisztina is.

2009 nyarán Krisztina az önkormányzatot kereste meg azzal az EU-s pályázati lehetőséggel, mely 95%-os támogatással bír. Megírta a pályázatot, amihez az 5%-os önerőt az önkormányzat állta, így 2009 karácsonyára az emberek meg is kapták az elnyert komposztáló ládákat. Azóta az épületeken Zöld Ház felirat jelzi, hogy az itt élők környezettudatosan élnek.


A természet adta lehetőségek


Mátraderecskével a természet kegyesen bánt: egyik idegenforgalmi nevezetessége a Kincses Strandfürdő. Először 1965-ben végeztek kutató fúrást, amely során 800 méter mélységből 15 méter magasra 38 C-os meleg víz tört fel.

A kialakított Mátraderecskei fürdő az 1970-es években.

A falu összefogásával medencéket építettek köré, és 1986-ban kiérdemelték az üdülőkörzet minősítést. A tevékeny helyiek szorgalmasan részt vállalnak a körzet csinosításában legyen szó  parkosításról, patak tisztításról vagy épp a  strand területének rendbetételről.

Itt van a hazai gyógyászat egyedülálló gyöngyszeme


Ez a sok rejtett szépséggel és értékkel rendelkező mátrai falu mégis azzal vált leginkább híressé, hogy itt található hazánkban az egyetlen természetes széndioxid feláramlású gyógygáz forrás, amelyet Mofettának neveznek. Ennek a ritka természeti jelenségnek Magyarországon nincs párja.

"Mátraderecske a világ legszebb faluja, amely reméljük nemsokára az érrendszeri betegek Mekkája lesz!"- mondta Dr. Tóth Eszter fizikus-tanár - aki bejárta a világot és nagy-nagy szeretettel beszélt radon kutatási előadásaiban mindenkinek a faluról és annak különleges adottságáról: a széndioxid fürdőről, más néven a mofettáról.

Mofetta, az gyedülálló gázfürdő - az érrendszeri betegek hazai Mekkája!

A település északi részén már régen felfigyeltek a lakosok a földből feláramló nagy töménységű szén-dioxid jelenlétére. Azt azonban, hogy ez a gáz gyógyításra is használható, 1992-től kezdték a tudósok és szakértők vizsgálni, és mára elmondható, hogy a mátraderecskei gyógygáz a magyar gyógyászat egyedülálló gyöngyszeme lett. A természetes módon feláramló szén-dioxid gázat 1999-ben gyógygázzá, a megépült létesítményt pedig 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítették.

A gyógygázfürdő melletti hotel építése még folyamatban van, addig is vendégházakban szállásolják el az ideérkező gyógyulni vágyókat, és a település apraja-nagyja azon igyekszik, hogy minden rendben legyen a fürdő körül.

Ha tetszett a történet oszd meg másokkal is, és tarts velünk a továbbiakban is: következő részünkben hazánk legkeletibb részén barangolunk majd! 

Sorozatunk további részeit itt megtalálod: 
A magyar vidék sikertörténetei 1.rész – Íme, a márokföldi példa
A magyar vidék sikertörténetei 3.rész – keleti "Gazdálkodj okosan!" (videóval)
A magyar vidék sikertörténetei 4. rész - Egy ökofalu 20 éves története
A magyar vidék sikertörténetei 5.rész - Nógrád legkitartóbb falvaSzerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.

Így használd jól a Facebookot - lecke egy igazán sármos színésztől

Joseph Gordon-Levitt igyekszik tenni a nagyobb jóért, s ehhez nem rest a közösségi médiát is ötletesen felhasználni. A "Minden nap csodás" elnevezésű megmozdulásának következő eleme a nyilvános zene lett.

Vállalkozó szellemű anyukák figyelem: itt egy ingyenes közösségi iroda - NEKTEK!

A MOMents365- Clusterhaus egy olyan közösségi iroda, ahová lehet menni dolgozni, tárgyalni, tanulni, közösen együtt lenni, akár a gyerekkel együtt is, mindezt térítésmentesen.

2Pac: "az összes pénzt amit kerestünk, vissza kell fordítanunk saját közösségünkre" (inspiráló videó)

Ki volt 2Pac? Egy őrületes tehetség, vagy egy igazi bűnöző? Egy igazi zseni, vagy egy igazi bajkeverő? A válasz lényegtelen. A lényeg az, hogy az ő élete a tiéden is segíthet, az ő gondolkodása téged is megváltoztathat.

Mese a közösség erejéről

Egy nagyon tanulságos mese a közösség erejéről. Jól bemutatja, hogy a közösség sokkal több, mint egy emberi gyülekezet, hiszen a jó közösséget az egységéről ismerni meg.


NAPI BOLDOGSÁG