Az ország egyik legnagyobb 
biogazdasága minden bizonnyal a virágoskúti, amit Rózsa Péter hozott 
létre a semmiből. Az igaz, sok kritikát is kap a biogazda, aki a rideg 
pásztorkodáshoz hasonlítja a bio állattenyésztést. A virágoskúti farm 
kínálatában a hús mellett zöldségfélék és tejtermékek szerepelnek.
 
Napkeltétől napnyugtáig hol a 
virágoskúti földeken intézkedik, hol az úttalan Vókonyapusztán 
rendezkedik a szabadjára eresztett szürkemarhák és mangalicák körül, 
vagy éppen a halastavat kotorja. Amikor este lezöttyen a maga kis földi
 paradicsomában a háza előtt a padra, még jót húz a fonott demizsonba 
töltött kútvízből - ha elutaznak is, ebből visznek magukkal, ásványvizet
 boltban a világért sem vennének. Egyebet sem sokat, mert a gazdaságban 
öt hektáron minden megterem: a hatalmas fóliasátrakban még lóval is 
meg lehet fordulni. "Nem olyan nagy ez, de nekünk csak ekkora adatott" -
 mondja Rózsa Péter.
Amerre a szem ellát, csicsóka-, paradicsom-, paprika-, tök-, dinnye- és
 padlizsánpalánták zöldellnek - felsorolni is képtelenség. Az ágyások 
mindenütt kigazolva, megkapálva, a gyümölcsfák körül tyúkok takarítanak.
 Az emberek még alkonyatkor is szüretelik a szamócát, mossák az 
újkrumplit, csokorba kötik a zsenge répát, másnap hajnalban indulnak a 
biopiacokra. A legelőről épp behajtanak egy csodatehenet - ha igaz a 
mondás, hogy gazda szeme hizlalja a jószágot, hát ez itt, Virágoskúton 
százszor igaz. Rózsa Péter szeme ide-oda villan, miközben azt rajzolja, 
hogy s mint vessék el másnap a tengerit, közben felügyeli, leszedték-e 
már mind a szamócát, ne maradjon a töveken semmi a hét végére, 
mellesleg pedig egy rekesz zöldséget pakol össze az állatokat vigyázó 
embereinek. Tavasszal egy tucatnyi ember sürög-forog a gazdaságban, 
szezonban negyvenen-ötvenen is dolgoznak, hiszen nyolcvanféle 
készterméket is árusítanak - zöldségkrémeket, befőtteket, ivóleveket -, 
csupa friss ízű terméket, mind természetes összetevőből. No meg 
mangalicazsírt, sajtokat, kolbászt, szalonnát is.
 
A biogazda, Rózsa Péter.A Rózsa Péter által felvirágoztatott 
Virágoskút ("azelőtt itt nem volt semmi") szerencséje, hogy 
gyakorlatilag már nincs rajta a térképen, távol esik a megművelt 
földektől, kertektől - nincs, ahonnan a kártevők átjárhatnának. S ha 
valami mégis megtámadja a növényeket, hasznos baktériumokat, 
katicabogarakat, fürkészdarazsakat vetnek be. "Már nem vagyok olyan 
bolond, hogy tízezer számra vásároljam őket hibernálva Hollandiából. 
Szépen áttelelnek a padláson" - mondja mosolyogva a gazda. Egy 
pöndörödő, rücskös, levéltetvektől hemzsegő ribizlilevelet mutat: éppen
 fürkészdarázs dolgozik rajta, beletojja a petéit a tetvekbe, így 
pusztítja el őket - és közben szaporodik. "A kártevőket kell 
szaporítani - állítja Rózsa Péter -, mert ha sok a kártevő, sok lesz a 
hasznos rovar is. A kártevőknek is meglehet a helyük, csak nem azon a 
növényen, amit termelünk." A saláta fodrai között sincsenek világoszöld
 pöttyök. "Ha elkezdjük irtani a tetveket, védekezni kezdenek, s még 
ellenállóbbakká válnak. Magam is de sokat permeteztem a rózsafát 
csalánlével meg egyéb bioszerekkel, hiába! De ha a levéltetű 
elszaporodik egy helyen és túl sok lesz belőle, hát szárnyat növeszt és
 elrepül. Új helyet keres. Csak ezt is kevesen tudják. Nem kell kiirtani
 a kártevőket. Kilopják a parasztok zsebéből a pénzt, mert nem 
gondolkodnak. Még a vetni való kukoricát is boltban veszik."
 
 
Jártak itt tudósok az Akadémiáról, és 
rég kipusztultnak hitt rovarokat is találtak. Sok a panasz, hogy 
világszerte pusztulnak a méhek, Virágoskúton viszont jól megélnek. 
"Évente ötször fél napot foglalkozom a méhekkel: tavasszal kitakarítom a
 kaptárt, június-júliusban pergetünk. Kinek munka, kinek ünnep ez. 
Nekünk ünnep, amire barátokat is hívunk. Aztán ősszel betereljük a 
méheket - hol egy mázsa mézet adnak, hol kettőt. Elég ez egy családnak -
 mosolyog -, még sok is."
 
Rózsa Péter a hozzáállását szigorú 
édesapjától vette át, aki még hetvenöt évesen is maga ássa föl és 
ülteti be falusi kiskertjét, megreszeli a tyúkoknak a céklát, miközben
 a szomszédok már rég a Tescóban vásárolnak mind. "A nagyanyám 98 
évesen még kilószámra megtöri a diót. Na, ilyen különbségek vannak 
emberek és emberek között... meg boldogságok és boldogságok között. 
Tegnap egy kisbárány született, ma egy szamárcsikó - nekem ez a 
boldogságom. Sokan irigylik tőlem ezt a... sok munkát. Hálás vagyok a 
sorsnak, hogy megadta mindezt. Hiszen melyik ősömnek volt ekkora 
gazdasága?! És mindezt már egy fillér tartozás nélkül - kétszázmillió 
forintnyi hitelt dolgoztunk le. Eddig piacokra jártunk, boltokba 
szállítottunk, de már tervezi a csárdát az öreg Makovecz. Hogy ide 
jöjjenek a pestiek, és itt egyék, amit mindebből főzök nekik. Nem lesz
 ám húszféle étel, csak egy vagy kettő. Amit aznap főzni van kedvem... 
és persze lesz zene mellé. Meg tánc. De tovább már nem növekszünk. A 
kérdés most az, hogyan adom át mindezt a gyerekeknek. Hogy jól 
csinálják."
 
Felnőtt fiai már átvették a ritmust: a
 legidősebbnek nemcsak a neve egyezik az apjáéval, hanem éppúgy viseli a
 szalmakalapot is. Szeme is úgy villan, és éppoly gyorsan dolgozik. 
"Kell is, hogy ellessen mindent, hiszen ő viszi tovább a gazdaságot." 
Csakhogy míg édesapja az induláskor egy rossz kapát kapott atyai 
hozzájárulásként vasszigorú apjától, no meg a tudást és az erőt ahhoz, 
hogy a maga erejéből legyen valaki, ifjabb Rózsa Péter a kertészmérnöki
 diploma mellé egy cifraszűrt kapott. Ezt használta a pásztorember a 
szél, az eső és a hideg ellen - majd elválik, hogy miféle újkori 
viszontagságoktól óv meg Rózsa Péter köpönyege.