6 tipp kezdő kertészeknek: így ültess kertbe, balkonra!


A kertészkedéshez, ültetéshez nem szükséges óriási kert, még a balkonon vagy az erkélyen is kialakíthatsz gyönyörű minikertet magadnak. Hogyan fogj hozzá? Tippjeinkből máris megtudhatod.

1. ültetési tipp kezdő kertészeknek: a tervezés

Az első feladat mindenképpen az, hogy kitaláld, megtervezd, milyen kertet szeretnél magadnak. Mekkora a beültetésre váró terület, örökzöldeket vagy egynyári növényeket látnál a legszívesebben.

2. ültetési tipp kezdő kertészeknek: mit ültessek?

Így április végén ültetési feladatként érdemes kipróbálni a nyáron nyíló hagymás virágokat. Ha ezeket választod, akkor viszonylag hamar gyönyörködhetsz kezed munkájának eredményében: már júliusban virágban tobzódhat a kert, vagy éppen a balkonod. Itt 6 gyönyör virágot ajánlunk neked!3. ültetési tipp kezdőknek: a jó talaj alap

Miután döntöttél a virágok fajtájával kapcsolatban, valamint arról, hogy a növényeket balkonra vagy erkélyre szánod, következő lépésként készítsd elő a talajt. A növények számára nem mindegy a talaj pH-értéke. Hogy melyik milyen talajban érzi jól magát, a kertészetekben szívesen adnak tanácsot. Ugyanezen okból célszerű azonos igényű kerti növényeket, virágokat ültetni egy helyre.
Természetesen a balkonládákat a nyári növények számára ideális földdel töltsd fel.

4. tipp kezdő kertészeknek: a fényviszonyok

A növények egy része kifejezetten a napsütést kedveli, más fajták ugyanakkor félárnyékban vagy árnyékos helyen érzik jól magukat. Ültetés előtt mindenképpen kérdezz rá erre is, hiszen a kiválasztott növény nem biztos, hogy a kiválasztott helyre illik. És gyorsan odaveszhet a gondos talaj előkészítésbe és tervezésbe fektetett munka és energia, ha a növény nem érzi jól magát.

A balkonokra, erkélyekre is érvényes, ha a lakás fekvése okán egész nap éri a napfény a növényeket, akkor napfényt kedvelőket érdemes választani. Ha inkább csak délután vagy a nap egyik felében éri a fény a teraszt, az erkélyt, akkor inkább félárnyékot kedvelő virágokat, növényeket ültess.


5. tipp kezdő kertészeknek: ne ültess túl szorosan

Érdemes az ültetési távolságot megtartani, hiszen ezek a növények villámgyorsan fejlődnek, és néhány hét alatt benövik a rendelkezésre álló területet. Ha túl szorosan ülteted a virághagymákat, vagy éppen a palántákat egymás mellé, előbb-utóbb szűkössé válik számukra a hely, túlzottan egymásra nőhetnek. Érdemes türelemmel kivárni az első néhány hetet, mert  nyárra csodaszép lesz a kerted, de a még kicsi erkélyed is otthonossá válik.

6. tipp kezdő kertészeknek: öntözés és tápanyagellátás

Elültetett növényeidet rendszeresen gondozni, öntözni kell. Az első 4-5 hétben még bőven elegendő számukra a friss talajban található tápanyag, de úgy a második hónap közepétől már legalább heti rendszerességgel adnod kell az öntözővízhez a növények számára ideális összetételű tápanyagot. Így biztosíthatod, hogy csodásan zöld levelekkel és káprázatosan szép virágokkal hálálják meg a gondoskodást.

Napsütésben, nyári melegben előfordulhat, hogy reggel és este is öntöznöd kell. Túlzásba azonban ezt sem szabad vinni. A növények inkább "a többször keveset, mint az egyszer nagyon sokat" öntözési elvet kedvelik. Könnyen kipusztulhatnak a túlzott öntözéstől.

A kertészkedés tehát kezdőként sem bonyolult feladat, de mindenképpen érdemes az alapvető elveket, tippeket betartani. Ha pedig szeretnél saját virágágyást már a nyárra, akkor válaszd a Bakker prémium virághagymáit:Pozitív Nap

Szponzorált tartalmat olvastál


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Kerti tó vagy medence? 8 meggyőző érv a természet oázisa mellett

Nem túlzás azt mondani, hogy sokunk álma egy kerti medence vagy tó. Jó hír, hogy a mindkettőt megvalósíthatjuk egyszerre, ha vegyszermentes, természetes medence mellett döntünk.

26 év. Ennyi idő alatt újratelepítette az esőerdőt ez a házaspár

Felemelő történet a hétköznapok valós hőseiről. Egy házaspár, akik virágzó erdőt teremtett ott, ahol már szinte minden élet eltűnt...

11 zseniális ültetési öltet: így hasznosíts kreatívan újra a kertedben

Ültetni jó. A virágzó kert, akármilyen picike is, szemünket és lelkünket egyaránt simogatja. A hagyományos kaspók és cserepek helyett választhatunk azonban újrahasznosításra váró tárgyakat is ültetőedénynek.

dolog, amiért a kertészkedés boldog embert terem

Napjaink rohanó, kütyüs, betonnal tarkított világában igazi felüdülés, ha kijuthatunk a szabadba. Ennél csak az a jobb, amikor ezt a saját kerítésünkön belül tehetjük meg. Hogy a kert ápolásához meghozzuk a kedved, öt indokot adunk arra, hogy kerted csinosítása miért fog lelki boldogságot okozni Neked is, mert földes kézzel, hidd el, boldogabb az élet!

Virágtenger az asztalra: gyönyörű virágok, amik nélkül nem múlhat el a húsvét!

Csempészd be a tavaszt az otthonodba mesésen illatozó, könnyen elkészíthető virágkompozíciókkal, hogy gyönyörű legyen a húsvéti asztal, amikor körülüli a család. Mutatjuk a (szerintünk) legjobb húsvéti virágokat, és tippjeinket!


NAPI BOLDOGSÁG